Intervenția Școlii pentru Sprijinirea Educativă a Elevilor Defavorizați socio-economic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Subcapitolul prezentat în acest referat face parte din lucrarea „Sociologia educaţiei” a domnului Conf. univ.dr. Mihai Diaconu, capitolul 16 „Adaptarea acţiunilor şcolii la mediul ei educativ” şi este împărţit la rândul lui în cinci părţi.

Prima parte, „Asigurarea programelor de intervenţie timpurie” explică necesitatea intervenţiei timpurii pentru crearea condiţiilor necesare pentru succesul copilului în şcoala primară şi după aceasta. Toţi copiii preşcolari ar trebui să primească îngrijirea şi sprijinul de care au nevoie pentru a intra în şcoală apţi să înveţe (o stare bună a sănătăţii, medii educative sănătoase şi experienţe care să le îmbunătăţească dezvoltarea). Cercetătorii şi specialiştii sunt de părere că programele de intervenţie timpurie, combinate cu acţiuni ale părinţilor acasă, pot să influenţeze foarte mult abilităţile de limbaj ale copiilor, să-i pregătească pentru şcoală şi astfel să creeze condiţiile integrării şcolare, obţinerii succesului şcolar şi prevenirii abandonului şcolar prematur.

În SUA, proiectul Head Start, finanţat de guvernul federal pentru copiii de 3 şi 4 ani din familiile cu venituri scăzute, a încercat să ofere acestei categorii de preşcolari un curriculum potrivit, precum şi servicii medicale, mâncare şi servicii sociale pentru familiile lor. Totodată, a fost încurajată implicarea părinţilor.

În România, o serie de organizaţii nonguvernamentale desfăşoară programe de pregătire a părinţilor şi viitorilor părinţi. Centrul de Consiliere Mamă-Copil organizează cursuri şi distribuie publicaţii prin care sunt introduse cunoştinte teoretice şi practice cu privire la dezvoltarea copilului şi la modul de îngrijire şi de îndrumare a acestuia.

A doua parte, „Furnizarea educaţiei compensatorii”, face referire la anumite programe care oferă copiilor din familii cu venituri scăzute oportunităţi educaţionale suplimentare, pe lângă cele oferite de programul şcolar standard:

- “Prioritatea I” (“Title I”) – un program american care îşi propune să acorde asistenţă educativă elevilor defavorizaţi socio-economic din ciclul primar şi gimnaziu.

- “Succes pentru toţi” (“Success for All”) - un program conceput de cercetătorul John Hopkins pentru copiii preşcolari sau de şcoală elementară. Cuprinde îndrumări individuale pentru elevi, evaluări frecvente şi un program de sprijinire a familiei pentru implicarea părinţilor în educaţia copiilor lor.

- “Direcţia ascendentă” (“Upward Bound”) - un program finanţat federal pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare şi a motivaţiei şcolare a elevilor de liceu cu venituri scăzute.

A treia parte, „Asigurarea programelor suplimentare înainte şi după orele de şcoală” se referă la activităţile organizate de şcoli în timpul şi după orele de şcoală pentru elevii care riscă repetenţia, activităţi care promovează reuşitele şcolare şi încearcă să îmbunătăţească respectul de sine, capacitatea decizională a copiilor sau să ofere cunoştinţe privind stilurile de viaţă sănătoase şi nesănătoase.

Observații:

Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu. Facultatea de Ştiinţe Economice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Interventia Scolii pentru Sprijinirea Educativa a Elevilor Defavorizati Socio-Economic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 000 cuvinte
Nr caractere:
5 269 caractere
Marime:
9.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Oprean Adriana
Sus!