Intervenția în Criza Data de Violență Împotriva Femeii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Am ales această temă gândindu-mă la milioanele de femei abuzare zilnic în întreaga lume şi la efectele pe care aceasta le lasă în urma sa.Documentarea în diverse materiale mi-a întărit acest gând şi ma speriat tot odată,privind statisticile cu privire la violenţă asupra femeii.

Nu ştiu dacă să fiu mânioasă,supărată sau miloasa pentru cazurile de genul acesta tot ce ştiu e că îmi lăsa o piatră grea ce îmi apăsa sufletul.Nu ştiu dacă sunt în măsură să le judec eu pe acele femei,mame,care deşi sunt abuzat fizic,psihic său emoţional zilnic totuşi rămân lângă „soţul lor iubit” dar ceea ce ştiu sigur e că ar trebui mai multă putere din partea statului în ceea ce priveşte intervenţia în astfel de cazuri ,pentru că o femeie sau o mamă să se poată detaşa de căminul în care domneşte întunericul şi relaţia capătă nuanţe derizorie trebuie sprijinită mult mai mult decât se oferă în ziua de azi acestor femei.Multe dintre ele nu îşi părăsesc căminul şi soţul,concubinul din pricina fricii că vor rămâne pe drumuri,ameninţărilor primite din partea soţului şi lista poate continua.

În lipsa ajutorului şi a suportului violenţa va continua şi se va înrăutăţi. Cel mai bine este ca victimele violenţei domestice să înţeleagă opţiunile pe care le au şi să ia măsuri cât mai urgent, deoarece nici o persoană nu merită să fie abuzata. . De cele mai multe ori, unica soluţie consta în părăsirea partenerului.

Însă dependenta economică şi psihică faţă de agresor le face să se resemneze şi să accepte că atât ele, cât şi copiii lor să devină ţinta predilectă a agresiunilor verbale, fizice şi sexuale. Factorii de risc care favorizează această stare de fapt sunt numeroşi: alcoolul, şomajul, precum şi propria experienţa de victima a violenţei. În ce priveşte categoriile profesionale, violenta intrafamilială nu scuteşte pe nimeni, victimele sunt în general femeile de toate vârstele.

În cadrul lucarii m-am rezumat la câteva definiţi ale violenţei raportându-mă la aceasta ca şi criza,am urmărit o evaluare,descriere,mai amănunţită a fenomenului de violenţă rezultând mai apoi cu o clasificarea a acesteia împreună cu factorii stresori şi cauze ale crizei.În ultima partea a lucrării am vrut să aflu consecinţele şi efectele violenţei asupra femeii precum şi care ar fi scopul unei intervenţii l acest nivel,cum ar ajuta,care este modul în care se poate interveni într-o astfel de situaţie şi ce reacţii s-ar putea obţine pe termen scurt şi lung pentru femeia victima a abuzului dar şi pentru abuzator.

Familia în criză

Intervenţie în cadrul femeii afectate de violenţă

I.1. Aspecte generale privind Criza - violenţa

I.1.1. Definirea crizei şi a violenţei

Intervenţiile asistenţei sociale au loc adesea în cazul unor clienţi aflaţi în criză şi totuşi termenul este în general rău înţeles şi utilizat într-un mod inadecvat pentru a descrie o infinitate de situaţii, nevoi , tensiuni şi stări de urgenţă.

Caplan concepea criza ca un răspuns scurt la un stres sever, răspuns care nu are structura unei boli dar care trateaza dezechilibrul mecanismelor individuale “homeostatice”.Deasemenea el considera că criza apare când o persoană se confrunta cu o problemă pentru care nu are o soluţie imediată şi care pe moment pare de nedepăşit. El spunea: “O criză apare atunci când o persoană se confrunta ca un obstacol important de viaţă şi care pare pentru un timp insurmontabil prin utilizarea metodelor obişnuite de rezolvare a problemelor”.

Criza familială văzută de Carmen Ciofu spune că ar fii orice situaţie care induce apariţia stresului în familie, a tensiunilor între membrii ei ameninţând coerenţa familiei sau având ca rezultat ruperea ei.Crizele de familie depind de tipul de familie, de stabilitatea şi de resursele emoţionale şi sentimentale.

În familie, pierderea unor legături semnificative, înlocuită cu altă relaţie inadecvată stă la originea stresului ducând la cele din urmă la criză. Deseori cuvântul criză a avut ca sinonim cuvântul stres, ori stresul are doar conotaţii negative, sub presiunea cărora oamenii pot ceda în timp, iar termenul criză nu are neapărat acest rezultat, uneori remarcându-se o creştere a maturizării.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Interventia in Criza Data de Violenta Impotriva Femeii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
7 940 cuvinte
Nr caractere:
39 667 caractere
Marime:
195.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!