Instituții de decizie în Uniunea Europeană

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Consiliul European 1
2. Consiliul Uniunii Europene 4
3. Comisia Europeana 9
4. Parlamentul European 12

Extras din referat:

Consiliul European este forul politic suprem al Uniunii Europene. In cadrul UE acesta este institutia care a promovat in mod decisiv procesul de integrare europeana.

Componenta si functiile

Consiliul European este alcatuit din sefii de stat si de guvern, presedintele si un alt membru al Comisiei Europene si ministrii de externe. Ministrii de externe si membrul Comisiei Europene nu au insa decat un rol consultativ. Consiliul European este o institutie interguvernamentala, in timp ce Consiliul Uniunii Europene, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, Parlamentul European si Curtea Europeana de Conturi sunt organe (fuzionate) ale Comunitatilor Europene (CE si EURATOM).

Activitatea Consiliului European este reglementata in art. 4 din Tratatul UE. Consiliul stabileste liniile si obiectivele politice fundamentale, avand deci competente directoare. In cazuri exceptionale solutioneaza problemele care nu au putut fi clarificate la nivel ministerial (vezi Consiliul Uniunii Europene). In cea mai mare parte insa Consiliul se ocupa cu probleme privitoare la cadrul si perspectivele generale de evolutie ale Uniunii Europene. O alta importanta sfera de activitate o constituie politica externa si de securitate comuna, coordonata de sefii de stat si de guvern la intalnirile la nivel inalt.

Consiliul European nu are dreptul sa ia decizii cu efect juridic, are totusi un drept directiv. Rezultatele consultarilor sunt consemnate in "Concluziile presedintiei", care apoi sunt puse in practica de celelalte institutii europene. Deoarece Consiliul European nu poate lua hotarari, trebuie sa gaseasca pentru formularea concluziilor trase o solutie de compromis.

Consiliul European se intruneste de cel putin 2 ori pe an (summit UE). Sedintele se tin de obicei la jumatatea si la sfarsitul duratei fiecarei presedintii. In afara de acestea mai are loc in intalnire speciala la nivel inalt, in care sunt discutate temele cele mai importante. Presedintia Consiliului European se schimba o data la sase luni, din randul sefilor de stat si de guvern ai UE, conform unui complicat procedeu de rotatie in care se tine cont atat de ordinea alfabetica cat si de populatia si marimea tarilor membre. Tara care detine presedintia in Consiliul de Ministri o preia automat si pe cea din Consiliul European, devenind astfel gazda acestuia. Presedintia Consiliului European ofera statelor posibilitatea de a conferi politicii europene un impuls national propriu si de a-l pune in practica prin mijloacele diplomatice existente.

Sedintele consiliului nu sunt publice. Totusi, acesta raporteaza in scris Parlamentului European rezultatele sedintelor avute. Acest lucru confirma caracterul interguvernamental al Consiliului European.

Istoric

Sefii de stat si de guvern se intalneau din anul 1969 la intervale neregulate. De-abia in anul 1974 s-a stabilit la Paris ca intrunirile acestora sa aiba loc in mod regulat. Consiliul European a devenit institutie a UE de-abia in anul 1987, odata cu intrarea in vigoare a Actului Unic European.

Initial intalnirile sefilor de guvern erau considerate doar discutii cu caracter informativ, fara prezenta ministrilor de externe, fara functionari publici si fara a fi documentate. Hotarari cu efect juridic nu erau de luat. Conferintele aveau loc in castele, in locuri indepartate si izolate de reprezentantii presei. Exemplu: In 1979 presedintele Frantei, Valery Giscard d'Estaing il invita dupa dineul oficial pe cancelarul german Helmut Schmidt intr-un salon pentru a discuta cu acesta modul in care ar putea iesi din criza financiara. Schmidt vorbeste o ora intreaga, fara nici un document scris, prezentand detalii concrete. Doar primul-ministru belgian, Leo Tindesmans isi nota cate ceva. In final, colegii acestuia il roaga sa le faca o copie a notitelor luate. Iar aceste notite au devenit apoi actul constitutiv al Sistemului Monetar European.

Pe 13 decembrie 2004 Consiliul de Ministri al UE a hotarat ca din anul 2009 (deocamdata pana in 2020) presedintia Consiliului European sa fie alcatuita dintr-un grup de trei tari membre ale UE, cu un mandat de cate un an si jumatate. In aceasta perioada cate o tara din grupul celor trei va detine presedintia Consiliului Europei.

Din fiecare grup va face parte cate o tara mare si una mica din UE si cel putin una din tarile recent aderate, inclusiv Romania si Bulgaria, care vor adera in 2007.

Schimbarile aduse de Tratatul privind Constitutia Europei

Presedintia Consiliului European nu se va exercita prin rotatie de tarile membre, ci de un presedinte ales pe o perioada de 2,5 ani. Presedintele Consiliului European va fi ales de consiliu cu majoritatea calificata, putand fi reales numai o singura data.

Consiliul European va da Uniunii Europene "impulsurile necesare pentru dezvoltarea acesteia si va stabili obiectivele si prioritatile politice generale." (art. I-21 Tratatul privind Constitutia Europei)

Consiliul European va fi alcatuit din sefii de stat si de guvern ai tarilor membre, presedintele consiliului si Presedintele Comisiei Europene. Ministrul de externe al UE va participa la lucrarile consiliului.

Consiliul European a devenit institutie a UE de-abia in anul 1987, odata cu intrarea in vigoare a Actului Unic European.

Consiliul European NU este institutie comunitara, cum sunt Comisia, Consiliul UE, Parlamentul, Curtea de Justitie si Curtea de Conturi, si nici organ comunitar cu activitate permanenta sau deliberativa, cum sunt COREPER, Comitetul Regiunilor, etc.

Consiliul European NU detine putere publica la nivelul UE. Influenta sa se manifesta cu pregnanta la nivel informal, deoarece sefii de stat si de guverne sunt cei care stabilesc liniile directoare in politica Uniunii, urmand ca institutiile comunitare, in frunte cu Consiliul si Comisia, sa puna in aplicare, prin acte comunitare, hotararile luate.

Cronologia presedintiei incepand din 1998

An Presedintie consiliu Sef de guvern (Presedinte Consiliu European) Ministru de externe (Prim-ministru)

1998 Regatul Unit

Austria

Tony Blair

Viktor Klima

Robin Cook

Wolfgang Schussel

1999 Germania

Finlanda

Gerhard Schroder

Paavo Lipponen

Joschka Fischer

Tarja Halonen

2000 Portugalia

Franta

Antonio Guterres

Lionel Jospin

Jaime Gama

Hubert Vedrine

2001 Suedia

Belgia

Goran Persson

Guy Verhofstadt

Anna Lindh

Louis Michel

2002 Spania

Danemarca

Jose Maria Aznar Lopez

Anders Fogh Rasmussen

Josep Pique i Camps

Per Stig M?ller

2003 Grecia

Italia

Kostas Simitis

Silvio Berlusconi

Georgios Papandreou

Franco Frattini

2004 Irlanda

Olanda

Bertie Ahern

Jan Peter Balkenende

Brian Cowen

Bernard Bot

2005 Luxemburg

Regatul Unit

Jean-Claude Juncker

Tony Blair

Jean Asselborn

Jack Straw

2006 Austria

Finlanda

Wolfgang Schussel

Matti Vanhanen

Ursula Plassnik

Erkki Tuomioja

2007 Germania

Portugalia

Angela Merkel

Jose Socrates

Frank-Walter Steinmeier

Luis Amado

2008 Slovenia

Franta

? ?

2. Consiliul Uniunii Europene

Consiliul Uniunii Europene, denumit si Consiliul de Ministri, reprezinta, impreuna cu Parlamentul European, ramura legislativa a Uniunii Europene. Consiliul Uniunii Europene este principalul organ legislativ al Uniunii.

Bibliografie:

- Managementul Afacerilor Publice Europene, Institutii si mecanisme ale UE, Lect. Dr. Dacian C. Dragos - curs an unuv. 2005-2006, Universitatea Babes - Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Stiinte Politice si Administrative

- www.wikipedia.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Institutii de decizie in Uniunea Europeana
    • Institutii de decizie in UE - prima pag, cuprins , bibliografie.doc
    • Institutii de decizie in UE - referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 950 cuvinte
Nr caractere:
34 096 caractere
Marime:
207.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
consiliu, stiinte politice, europa
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!