Inspecția Muncii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INSPECŢIA MUNCII

„Inspecţia Muncii a fost înfiinţată şi organizată prin Legea nr. 108/1999 în conformitate cu prevederile Convenţiei nr. 81 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) privind inspecţia muncii în industrie şi comerţ, ratificată de România prin Decretul 284/1974 şi are acelaşi mandat cu instituţiile similare din statele membre ale Uniunii Europene. Instituţia Muncii este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, în subordinea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.”

Inspecţia Muncii este instituţie publică, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, unde intra si veniturile aferente activităţilor desfăşurate de Inspecţia Muncii.

Inspectoratele teritoriale de muncă sunt unităţi cu personalitate juridică care se organizează şi funcţionează în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, în subordinea Inspecţiei Muncii care funcţionează cu un număr de 3.571 de posturi, funcţionari publici şi personal contractual.

Prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale se aprobă repartizarea numărului maxim de posturi, structura organizatorică şi statele de funcţii pentru aparatul propriu al Inspecţiei Muncii şi pentru inspectoratele teritoriale de muncă.

Inspecţia Muncii exercită controlul aplicării unitare a dispoziţiilor legale în domeniile sale de competenţă în unităţile din sectorul public, mixt, privat, la autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, persoane fizice şi juridice şi organisme neguvernamentale, precum şi la alte categorii de angajatori.

Principalul scop este urmărirea îndeplinirii obligaţiilor legale de către angajatori în domeniul relaţiilor de muncă, precum şi a celor referitoare la condiţiile de muncă, apărarea vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii salariaţiilor şi a altor participanţi la procesul de muncă, în desfăşurarea activităţii.

„Personalul Inspecţiei Sociale este preluat sau, după caz, transferat în interesul serviciului, în condiţiile legii, la Inspecţia Muncii.” (Hotărârea 1377/2009)

Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă pot deţine un număr de maximum 366 de autoturisme pentru realizarea acţiunilor de control, 3 şalupe, precum şi două ambarcaţiuni cu motor, pentru intervenţii urgente la accidente de muncă şi pentru acţiuni complexe de control. Inspecţia Muncii preia, pe bază de protocol de predare-primire, clădirile, terenurile şi toate celelalte bunuri aflate în patrimoniul Inspecţiei Sociale. Denumirea „Inspecţia Socială” se înlocuieşte cu denumirea „Inspecţia Muncii”. Inspecţia Muncii va prelua toate drepturile şi va fi ţinută de toate obligaţiile Inspecţiei Sociale.

Obiectivele Inspecţiei Muncii

Inspecţia Muncii urmăreşte ca obiective controlul aplicării prevederilor legale referitoare la relaţiile de muncă, la securitatea şi sănătatea în muncă, protecţia salariaţilor care lucrează în condiţii deosebite şi a prevederilor legale referitoare la asigurările sociale.

Obiective de bază ale Inspecţiei Muncii:

• Controlul aplicării prevederilor legale referitoare la relaţiile de muncă, la securitatea şi sănătatea în muncă, la protecţia salariaţilor care lucrează în condiţii deosebite şi a prevederilor legale referitoare la asigurările sociale.

• Informarea autorităţilor competente despre deficienţele legate de aplicarea corectă a dispoziţiilor legale în vigoare.

• Furnizarea de informaţii celor interesaţi despre cele mai eficiente mijloace de respectare a legislaţiei muncii.

• Asistenţa tehnică a angajaţilor şi angajatorilor pentru prevenirea riscurilor profesionale şi a conflictelor sociale.

• Iniţierea de propuneri adresate Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei pentru îmbunătăţirea legislaţiei existente şi elaborarea de noi acte legislative în domeniu.

Schimbarea continuă a pieţei muncii, a condiţiilor reale de muncă şi a raporturilor juridice de muncă determină adaptarea permanentă a legislaţiei muncii la prevederile comunitare în domeniu.

Inspecţia Muncii asigură controlul respectării legislaţiei naţionale armonizate pentru a garanta o protecţie socială reală pentru toate categoriile de salariaţi şi pentru a diminua fenomenul muncii fără forme legale de angajare.

În acest scop, în perioada 2005 – 2006, Inspecţia Muncii a derulat, în parteneriat cu Inspecţia Muncii şi a Asigurărilor Sociale din Spania, un proiect de înfrăţire instituţională finanţat de Uniunea Europeană cu tema „Întărirea capacităţii instituţiei de a controla aplicarea legislaţiei naţionale prin care s-a transpus acquis-ul comunitar în domeniul relaţiilor de muncă”.

Organizare

Inspecţia Muncii are o structură centrală, organizată la nivelul municipiului Bucureşti, inspectorate teritoriale care funcţionează în fiecare reşedinţă de judeţ şi puncte de lucru ale acestora înfiinţate în localităţile mai importante şi sectoarele capitalei.

De asemenea, există un Centru de Monitorizare a Unităţilor cu Risc Profesional la Criscior şi un Centrul de Pregătire si Perfecţionare Profesională la Botoşani.

Inspecţia Muncii este condusă de un inspector general de stat, care în exercitarea atribuţiilor de conducere are în subordine doi inspectori generali de stat adjuncţi.

Numiţi prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale, în condiţile legii, inspectorul general de stat şi inspectorii generali de stat adjuncţi au funcţii publice de conducere specifice, asimilate din punct de vedere al drepturilor salariale cu directorul general şi directorul adjunct din minister.

Observații:

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIŞOARA

FACULTATEA DE SOCIOLOGIE ŞI PSIHOLOGIE

SECŢIA DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inspectia Muncii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 897 cuvinte
Nr caractere:
16 567 caractere
Marime:
36.74KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Patricia Runcan
Sus!