Identitate Culturală

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL 1 - Omul fiinta creatoare prin cultura 3
1.1. Notiunea de cultură – lupta impotriva omogenizarii natiunilor 3
1.2. Identitatea culturală 4
CAPITOLUL 2 – Identitate culturala in context european 5
CONCLUZII 6
BIBLIOGRAFIE 7

Extras din referat:

INTRODUCERE

“Cultura este acordul tacit de a lăsa mijloacele de subzistenţă să dispară

în urma scopului existenţei.”

Cultura ne apare ca un ansamblu de limbaje, simboluri şi semnificaţii care sunt integrate într-un amplu şi complex proces de comunicare. Cel care dă tonus şi culoare acestui ansamblu este omul, interesat mereu de tot ceea ce-l înconjoară.

În acest sens, Edgar Morin afirmă că “omul este o fiinţă culturală prin natură pentru că este o fiinţă naturală prin cultură” Deci, cultura este un fel de a doua natură a omului, o natură secundară, apărută prin îmbogăţirea naturii primordiale fără însă a vorbi de o ruptură radicală între cele două realităţi. Ele se combină permanent în fiinţa umană.

Pentru om, cultura reprezintă mediul specific de existenţă. Ea delimitează un domeniu existenţial, caracterizat prin sinteza dintre obiectiv şi subiectiv, dintre real şi ideal. Cultura defineşte sintetic modul uman de existenţă şi este simbolul forţei creatoare a omului. Ea reprezintă un adevărat sistem de valori.

Astăzi cultura nu mai este în lume un act social, de educaţie, de instrucţie, de civilizaţie ci numai un produs industrial de consum care aduce profituri mari şi care ne este folositor doar pentru moment la ocuparea timpului liber.

Să ne referim numai la obiceiurile tradiţionale. Ele conţin imagini din memoria predecesorilor. Prin trecerea noastră prin viaţă, obiceiurile vor căpăta valenţe noi imprimate de contemporanii noştri şi transmise, la rândul lor, generaţiilor ce vor veni.

Renunţarea la cunoaşterea etnografiei şi a folclorului este, de fapt, renunţarea la o parte din istoria şi memoria neamului din care facem parte.

Dreptul la păstrarea, exprimarea şi dezvoltarea identităţii culturale este un „drept pentru” şi nu un „drept contra”; el nu poate şi nu trebuie să fie folosit contra unor persoane, ca de altfel nici contra altor comunităţi, fie ele minoritare sau majoritare.

CAPITOLUL 1

Omul fiinta creatoare prin cultura

Omul este fiinţa creatoare în adevăratul sens al cuvântului, deoarece creaţia sa este conştientă; provine din alte nevoi decât cele de conservare, din nevoi spirituale pe care natura singură nu i le poate satisface. Din această cauză omul devine creatorul unei lumi alternative, cea a culturii care îi satisface nevoile spirituale.

1.1.Notiunea de cultură – lupta impotriva omogenizarii natiunilor

“Niciodata cultura n-a distrus civilizatia ,dar civilizatia poate fi moartea culturii

si de obicei cultura moare din cauza civilizatiei.”

Creaţia autentica a omului este individuală, unică, reflectă un stil, redat atât de caracteristicile individuale ale creatorului, cât şi de matricea stilistică specifică spaţiului cultural din care face parte acesta.Caracteristica esenţiala a omului este creaţia.Prin aceasta omul face un salt sau o mutaţie ontologică faţă de animal.

Cultura provine din latinescul “colere”, care se traduce prin "a cultiva"/"a onora" şi se referă în general la activitatea umană. Definitia dată de UNESCO considera cultura ca "o serie decaracteristici distincte a unei societăti sau grupă socială în termeni spirituali, materiali, intelectuali sau emotionali

Ea este de fapt o moştenire transmisă prin intermediul unor coduri de comunicaţie specifice:gesturile, cuvintele, scrisul şi artele, mass media (presa, radio, televiziune), media interactivă(telefonul).

Cultura se însuşeşte prin forme diferite ale memoriei, şi anume: memoria subiectivă (reflexe, cuvinte, imagini) şi memoria obiectivă (obiecte, peisaje, cărţi, numere,reguli).

În accepţia dată termenului de către sociologi,cultura reprezintă „ansamblul modelelor de gândire, atitudine şi acţiune ce caracterizează o populaţie sau o societate, inclusiv materializarea acestor modele în lucruri”.

Conceptul de cultură poate fi definit folosindu-ne de o perspectivă interdisciplinară care ar putea descifra articulaţia diverselor sale aspecte şi implicaţiile socio-umane. Numai printr-o privire de ansamblu în toate ramurile vieţii sociale şi în toate disciplinele educaţionale ne putem face o idee completă în legătură cu ceea ce reprezintă de fapt cultura. Cum acest lucru este practic imposibil de realizat în doar câteva pagini, voi încerca să surprind doar câteva definiţii, păreri şi idei legate de conceptul de cultură, în scopul de a înţelege rolul şi implicaţiile ei în societatea contemporană.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Identitate Culturala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 738 cuvinte
Nr caractere:
9 362 caractere
Marime:
135.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Matei Marin
Sus!