Identificarea, prevenirea și combaterea marginalizării sociale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Marginalitatea sociala « pozitia sociala periferica, de izolare a indivizilorsaugrupurilor au acces limitat la resursele aconomice, politice, educationale si comunicationale ale colectivitatii. »

1.Identificarea cauzelor care au dus la apariţia problemei

Pentru secolul XIX , somajul nu a constituit o problema . Eventualele intreruperi sau absente in procesul muncii nu erau socotite decat pene efemere si cu cauze sociale.

Evolutia prin dezechilibru , aparitia unor factori noi de influenta sub incidenta progresului tehnic , fenomene specifice inceputului de secol XX , constientizeaza problema folosirii fortei de munca .

Economistul englez J . M . Keynes sustine ca orice politica economica care se vrea cu sorti de izbanda trebuie sa – si foloseasca pe deplin forta de munca .

O cauza care a dus la aparitia problemei poate fi considerata perioada de tranzitie care a generat probleme de natura economica si sociala care au devenit cauze ale unor disfunctii pe plan social . Realitatea socio-economica romaneasca a determinat mii de oameni sa se adapteze la conditii improprii de munca doar pentru ca nu aveau mai multe specializari.

O alta cauza o reprezinta privatizarea intreprinderilor de stat , in special a tuturor celor care mergeau in pierdere si astfel mii de oameni au fost disponibilizati , ceea ce duce la dezechilibru intre oferta si cererea de munca . Progresul tehnic poate fi considerat o alta cauza . Multe persoane sunt depasite de tehnologie si de aceea este necesara o reintegrare profesionala a lor.

Cresterea populatiei si sistemul de invatamant devine o problema importanta . Se observa ca metodele de invatamant au avansat foarte mult si astfel se aduc multe imbunatatiri , ceea ce conduce la cresterea importantei tinerilor . Astfel , persoanele depasite sunt indisponibilizate .

1. Revista de asistenta sociala 6/2002 pg.22

2 Economie politica, Ion Ignat, Ion Pohoata, Gh. Lutac, G. Pascariu, Ed Economica, Buc. 2002

Ritmul si natura cresterii economice este o alta cauza . Prin dezvoltarea unor ramuri diferite in economie se ajunge la desfiintarea unor sectoare neproductive si astfel apar din nou persoane disponibilizate care au nevoie de o noua pregatire .

O alta cauza care a dus la aparitia problemei o reprezinta somajul tehnologic . Rupturile de echilibru se produc de obicei la schimbarea unui mod tehnic de productie cu altul , mai nou , cerut de noile conditii si de restrictiile pe care le impun raritatea resurselor . Daca o « criza tehnica « este insotita si de o criza « a adaptarii « se ajunge la o problema

evidenta si care necesita o interventie pentru a se putea solutiona .

Ori de cate ori indicii saraciei - suma dintre rata somajului si cea a inflatiei - au valori ridicate, putem fi siguri ca vor candida la postul de cea mai grava problema a societatii. Atunci cand somajul si inflatia sunt mari, ele devin prioritate nationala si au capacitatea de a influenta rezultatele alegerilor. Cand sunt scazute ca nivel, ele dispar practic de pe lista problemelor de solutionat.

Observații:

Stiinte sociale-Iasi

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Identificarea, Prevenirea si Combaterea Marginalizarii Sociale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 766 cuvinte
Nr caractere:
10 451 caractere
Marime:
11.59KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!