Iarna Demografică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

“Iarna Demografică – Declinul Familiei” dezvăluie consecințele dramatice ale stilului de viață “modern”, marcat de declinul familiei și al moralității, de banalizarea avortului și “normalizarea” homosexualității, de influența otrăvitoare a majorității mass-media și a “culturii Hollywood” care inoculează egoismul, frivolitatea și fuga de responsabilitate.

În filmul “Iarna Demografică – Declinul Familiei” am constatat cum un important grup de oameni de știință și economiști propun o teorie surprinzătoare și șocantă. Specialiștii ne avertizează că, de fapt, ne îndreptăm spre o “iarnă demografică” ce amenință să aibă consecințe sociale și economice catastrofale și care deja au început să se facă simțite.

Economistul american Gary Becker (1930-2014), care a obținut Premiul Nobel pentru Economie în 1992, spune că sub rata de redresare a natalității se află 70 de țări, ceea ce înseamnă că acest fapt nu este o realitate izolată. Redresarea natalității reprezintă numărul de nașteri al unei femei necesar pentru înlocuirea populației existente.

Specialiștii avertizează că peste tot oamenii au din ce în ce mai puțini copii, iar când se nasc mai puțini copii și proporțional sunt mai mulți vârstnici, acesta reprezintă îmbătrânirea demografică. Tot ei ne spun că principalul motiv pentru care am asistat la o explozie demografică în ultimul secol, a fost nu pentru că ”oamenii au început brusc să se înmulțească ca iepurii, ci pentru că au încetat să moară ca muștele”. Așa numita ”explozie de sănătate” este cea care a mărit numărul oamenilor, spune economistul politic Nicholas Eberstadt.

Se pune întrebarea: Cum ar fi dacă toate taxele s-ar duce doar pentru plata pensiilor vârstnicilor? Niciodată în trecut nu a mai existat prosperitate însoțită de depopulare. Economiile lumii moderne au nevoie de creșterea populației, ceea ce înseamnă că țările dezvoltate au și vor avea nevoie de imigranți. Așa că apar următoarele probleme, spune Dr. Maria Sophia Aguirre, profesor de economie, specializată în finanțe internaționale și dezvoltare economică:

1. Productivitatea va scădea în țările în curs de dezvoltare pentru că nu mai au forță de muncă;

2. Capitalul uman: copii de acolo vor crește fără unul dintre părinți (în cazul României, chiar fără ambii părinți în foarte multe cazuri)

Documentarul prezintă statistici conform cărora 60% din creșterea populației Americii de după 1990, a venit din imigranți și copii lor, majoritatea imigranți hispanici.

În încercarea de a cerceta cauzele actualei situații generale, își așteaptă răspunsul întrebări de genul: De ce fertilitatea a scăzut atât de mult? De ce am ajuns aici? Sunt date câteva răspunsuri, dar se admite că nu sunt cunoscute toate cauzele.

O primă cauză este legată de creșterea valorii timpului mamelor educate și cu cariera; cu cât acestea au o carieră mai strălucită înainte de a avea copii, cu atât vor avea mai puțini copii. Așa că femeile de carieră nu vor să ”piardă timpul” având copii. Aceasta este o cauză legată de economie. În SUA, la ora actuală sunt mai multe femei educate decât bărbați. Global, în colegii sunt mai multe femei decât bărbați.

O a doua cauză ar fi aceea că țările bogate au mai mulți bani de cheltuit, dar aceasta conduce la aspirații mai înalte. Astfel vor să investească în ei și în copii lor tot mai mult. Aceasta duce spre individualism și izolare. De aceea părinții au mai puțini copii și investesc mai mult în aceștia. Economiștii spun că pe măsură ce țările și indivizii devin mai bogați, tind să facă mai puțini copii.

O a treia cauză este regăsită în controlul asupra avortului. După pilula contraceptivă, cel mai mare impact asupra fertilității a fost avortarea sarcinilor nedorite de către 70% dintre femeile căsătorite.

O a patra cauză pe care o văd sociologii este revoluția sexuală care a avut efecte atât direct cât și indirecte în declinul natalității. Sociologul David Popenoe, observă că rata concubinajului este în creștere și cuplurile în concubinaj tind să aibă mai puțini copii decât cele căsătorite.

Procedura simplă de obținere a divorțului care a condus la o creștere a ratei divorțului cu aproximativ 20%, a permis dezvoltarea incertitudinii dacă în anul următor soțul și soția vor mai fi împreună. Riscul divorțurilor scade șansele ca ei să mai facă un copil. Acest fapt contribuie de asemenea la declinul fertilității.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iarna Demografica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 914 cuvinte
Nr caractere:
9 007 caractere
Marime:
25.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!