Fondatorii Sociologiei Juridice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

SECȚIUNEA I - Dezvoltarea sociologiei 3
SECȚIUNEA II - Fondatorii sociologiei juridice 3
1.1 Auguste Compte 3
1.2 Emile Durkheim 4
1.3 Karl Marx 4
1.4 Max Weber 5
1.5 Theodor Geiger 5
1.6 Georges Gurvitch 6
Concluzii 7
Bibliografie 8

Extras din referat:

SECȚIUNEA I – Dezvoltarea sociologiei

Sociologia este o știință relativ nouă. Deși unele idei sociologice își au originea în antichitate, efortul sistematic de a înțelege și explica comportamentul uman (social) are mai puțin de două sute de ani.

Fundalul istoric pe care a apărut sociologia îl reprezintă schimbările radicale, produse în societate de Revoluția Franceză de la 1789 și de apariția Revoluției Industriale în Europa. Ele au dus la dispariția modurilor de viață tradițională, fapt ce a pus în fața cercetătorilor societății, o seamă de întrebări privind : ordinea socială, schimbarea socială, natura umană etc.

Fondatorii sociologiei au fost: Auguste Compete, Emile Durkheim, Karl Marx, Max Weber, Theodor Geiger, Georges Gurvitch.

SECȚIUNEA II Fondatorii sociologiei juridice

2.1. Auguste Compete

Auguste Compete (1789-1857), a rămas în sociologie prin punerea în circuitul științific a denumirii disciplinei – Sociologiei. El și-a pus mari speranțe în această disciplină, anticipând funcția ei practică, aceea de a ameliora condiția umană și de a contribui la bunăstarea socială.

2.2. Emile Durkheim

Emile Durkheim (1858-1917). A manifestat interes față de ceea ce ține societatea laolaltă: problema ordinii sociale. Modul său de a aborda era funcționalist. El a studiat ce funcție îndeplinesc diverse elemente în menținerea coeziunii sociale. S-a concentrat, mai ales, asupra valorilor („conștiința colectivă”) și obiceiurilor împărășite de membrii societății.

Durkheim a marcat sociologia, printr-o lucrare foarte valoroasă, consacrată sinuciderii.

2.3. Karl Marx

Karl Marx (1818-1883), este o personalitate controversată a sociologiei, dar care se bucură de recunoaștere în lumea sociologilor.

Ideile sale despre viața socială s-au funamentat pe ceea ce el numea, concepția materialistă asupra istoriei. Potrivit acesteia, nu ideile sunt cauza principală a schimbării sociale. Mai degrabă, schimbarea socială este determinată, în primul rând, de cauze economice. Conflictele dintre clase (bogați-săraci), constituie motivația dezvoltării istorice. După propria exprimare „istoria tuturor societăților de până acum, este istoria luptei de clasă”.

Observații:

UNIVERSITATEA ”DIMITRIE CANTEMIR” TÂRGU-MUREȘ

FACULTATEA DE DREPT

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fondatorii Sociologiei Juridice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 037 cuvinte
Nr caractere:
6 518 caractere
Marime:
16.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!