Familii și Relații de Rudenie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Familia și rudenia sunt instanțe fundamentale ale oricărei societăți. Ele dau seamă de modul de constituire a structurii sociale a unei societăți, influențează raporturile de producție și reproducție socială, contribuie la asigurarea stabilității și ordinii sociale și la creșterea sau diminuarea performanțelor sociale, economice sau culturale.

Familia și rudenia au fost subiecte de interes maxim pentru teoreticieni din secolul al XIX-lea și începutul secolului XX. Rudenia a fost analizată în principal de antropologie, în timp ce familia a fost analizată de sociologie.

Antropologii și sociologii clasici din secolul al XIX-lea și începutul secolului XX credeau că familia este un fenomen universal în timp, care se întâlnește în toate societățile. Rudenia a fost vazută variind puternic de la o societate la alta. Dacă privim în timp, putem observa că atât istoria familiei sau a relațiilor de rudenie, cât și istoria socială și economică a societăților s-au schimbat. Când schimbările de amploare care se produc în lumea socială și în viața familiilor sunt puse în relație, se apreciază că reconstituirea stabilității familiale și a relațiilor tradiționale de rudenie ar putea deveni sursa principală a unui echilibru social dorit și a unei vieți personale de calitate a adulților și copiilor. Schimbările din societate și cele din familie și rudenie sunt circulare. Amândouă sunt reciproc generate și consolidate. Schimbările din viața de familie le reflectă pe cele din societate și contribuie la consolidarea sau la inițierea unora noi.

Familia este acea instituție fundamentală a oricărei societăți umane care constă într-un grup de persoane legate prin relații de rudenie și/sau prin incluziune domestică. Ca orice altă instituție socială, familia constă într-un set de relații între persoanele implicate, relații reglementate de reguli și norme formale și informale și care iau ca referință valorile dominante ale vremii.

Rudenia este o rețea de relații ce se stabilesc între persoane pe bază de căsătorie și de descendență biologică.

Căsătoria constă în asocierea a două persoane adulte pentru a conviețui sexual, economic si cultural în condiții de recunoaștere socială.

Ca instituție socială, familia nu este una și aceeași, oricând și oriunde, prin modul de constituire sau prin compoziția și relațiile dintre soț și soție. În orice familie putem distinge o distribuție a rolurilor sociale conform normelor și valorilor dominante într-o cultură dată.

Cele mai mici unități constitutive ale structurii familiale sunt familiile conjugale sau familiile nucleare. Familia conjugală este compusă din soție și soț, precum și din copiii acestora, atunci când există. Familia nucleară este compusă din două sau mai multe persoane care trăiesc împreună în aceeași gospodărie și care sunt legate printr-o relație de căsătorie, de sânge sau de adopție. Compoziția familiei nucleare este diversă. Atunci când aceasta constă în soț, soție și copii descendenți ai acestora, familia nucleară este și o familie conjugală.

Proporția familiilor conjugale este în scădere lentă, dar continuă. De asemenea, a scăzut în mod semnificativ numărul familiilor extinse, adică al familiilor compuse dintr-un cuplu marital, copiii acestuia și rudele apropiate care trăiesc în aceeași gospodărie sau într-un sistem de relații sistemice și continue generatoare ale unei cvasigospodării comune. Se constată o creștere a familiilor monoparentale, precum și a familiilor consensuale, adică a acelor familii nucleare în care relația de căsătorie dintre soț și soție nu este oficializată prin acte juridice sau religioase, dar este practicată ca atare într-o gospodărie comună și cu copii descendenți biologic sau prin adopție. În ultimii ani au apărut și familiile homosexuale, care cel mai adesea, sunt familii consensuale, întrucât rareori sunt permise juridic și/sau religios.

Atât compoziția, cât și cultura familiei sunt configurate de norme formale sau informale si de valori specifice. Cele mai reprezentative valori si norme vizează alegerea partenerului/partenerei în căsăstorie, comportamentul sexual, stabilirea gospodăriei după căsătorie și reglementarea moștenirii.

Observații:

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi

Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice

Specializarea: Asistenta Sociala

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Familii si Relatii de Rudenie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 611 cuvinte
Nr caractere:
8 358 caractere
Marime:
12.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!