Familia cu mulți copii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Familia cu mulți copii

Prezentare caz

Familia Y locuiește în satul Totoești, comuna Erbiceni, județul Iași. Din spusele veicinilor, al preotului din sat, aceștia sunt oameni muncitori, cuminți, cu frică de Dumnezeu și nu au probleme cu alcoolul sau alte vicii. Familia este alcătuită din 10 membri. Mama este la ce-a de-a doua căsătorie, din prima având 3 copii, iar din ce-a de-a doua 5 (2-20 ani). De la primul cămin a plecat din cauza faptului că soțul era alcoolic și devenise violent. Unul dintre copii este la un centru de plasament deoarece a dorit să își continue studiile, iar familia nu putea să-i acorde sprijinul necesar. Baiatul vine acasă în fiecare vacanță.

Singurul venit al familiei era constituit inițial de alocația copiilor (420 Ron). Pentru baiatul aflat în plasament și pentru cel major nu primesc alocație. Tatăl copiilor a muncit în construcții, dar de câteva luni are probleme grave cu stomacul și ficatul. Din această cauză nici nu mai poate munci, dar nici nu poate merge la spital din lipsa banilor și a unei asigurări medicale.

Din spusele celor de la primărie, familia nu putea primi ajutor social deoarece soțul „încă figura ca angajat în calculator”, deși el nu mai lucra de mult timp. Aceștia nu au primit nici acele ajutoare în alimente ce se primesc de la Uniunea Europeană, pentru că tot de la primărie li s-ar fi spus că „nu figurează pe liste”. Ulterior au reușit să primească un ajutor social de 227 lei. Dar aceștia nu sunt suficienți, deoarece 4 dintre copii merg la școală și au diferite necesități.

Baiatul cel mare, de asemenea și tatăl, lucrează vara cu ziua sau mai ajută vecinii ocazional. Aceștia locuiesc într-o căsuță din chirpici, cu 3 camere, dintre care una este aproape dărâmată, fiind nevoiți să se înghesuie toți în celelalte două camere.

Singura lor avere este o văcuță, de la care provine laptele ce trebuie împărțit cu mare grijă în fiecare zi. În rest, aceștia mai primesc ocazional ajutor de la persoane ce află de situația lor.

Copiii au vârstele următoare: Mihai - 20 ani, Ioan - 19 ani (este într-un centru de plasament, la Iași), Cristi - 14 ani, Lavinia - 13 ani, Mircea - 11 ani, Diana - 9 ani, Daria - 5 ani, bebeluș - 2 ani.

Nevoi și dificultăți

Printre nevoile esențiale ale familie se numără: alimente, produse de igienă, haine, încălțăminte, produse pentru bebeluși, o mașină de spălat manuală, deoarece nu au apă curentă.

Printre cele mai importante dificultăți sunt: lipsa resurselor financiare, respectiv neasigurarea condițiilor optime de trai într-o locuință.

Resursele din mediul familial

Cei doi băieți mai mari sunt apți de muncă, și-ar putea găsi un job, dar nu au prea multe opțiuni în satul în care locuiesc.

Aceștia beneficiază de ajutor social, dar nu sunt suficienți acei banuți.

Factori protectivi:

-Personali: control emoțional, dorința de a evolua, încredere în sine, optimism, credință.

-Familiali: suport emoțional reciproc, valori și principii de viață, încredere în membrii familiei, ajutor în gospodărie.

Valori

Mama își susține copiii să meargă la școală, ei putând astfel beneficia de o educație optimă. De asemenea, sunt crescuți bine, cu valori și principii transmise de părinți de-a lungul timpului.

Alte valori specifice acestei familii sunt:

-decența,

-onestitatea,

-modestia,

-credința,

-optimismul,

-respectul,

-responsabilitatea,

-educația.

Politici demografice

Politici de susținere a familiei cu copii: viziune de politici în Uniunea Europeană

Măsuri pe termen scurt:

o Mărirea scutirii de impozit pe venit pentru fiecare copil aflat la întreținerea părinților;

o Monitorizarea implementării legii cu privire la ajutorul social privind modul de includere a familiilor cu copii și completarea acesteia cu prevederi care să includă mai bine familiile cu 3 și mai mulți copii, dar și cele monoparentale;

o Modificări ale Codului Muncii:

- introducerea dreptului femeilor însărcinate la timp liber plătit din orele de muncă (în limita unui număr maxim de ore lunar) pentru efectuarea controalelor antenatale în perioada de la stabilirea sarcinii și până la începutul concediului de maternitate (o practică europeană);

- introducerea concediului paternal de 2 săptămâni;

- extinderea unor beneficii existente astăzi pentru familiile cu 2 sau mai mulți copii (de concediu suplimentar plătit sau neplătit) - și pentru fiecare părinte cu 1 sau mai mulți copii (proporțional pentru fiecare copil, cu stabilirea unui nivel maxim);

o Reglementarea unică a programului prelungit oferit de școli, dar și a programului de vară în cadrul ciclului primar pentru copii de vârsta 7-11 ani (durata și costurile), pentru a permite părinților să lucreze 40 de ore pe săptămână, în timp ce copiii sunt supravegheați;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Familia cu multi copii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 589 cuvinte
Nr caractere:
13 521 caractere
Marime:
21.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!