Familia ca Grup Social

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Familia este grupul cel mai important dintre toate grupurile sociale deoarece ea influenţează şi modelează persoana umană. Unii merg chiar mai departe şi susţin că acţiunea ei asupra persoanei e atâtde mare, încât ea egalează acţiunea celorlalte grupuri sociale. Aceasta este cu deosebire cazul cercetărilor care vin dinspre psihanaliză, psihologia socială şi sociologie susţinând că familia este: adevăratul laborator de formare a persoanei.

În sens larg: grup social ai cărui membri sunt legaţi prin raporturi de vârstă, căsătorie sau adopţiune şi care trăiesc împreună, cooperează sub raport economic şi au grijă de copii (Murdock,1949).

În sens restrâns: grup social format dintr-un cuplu căsătorit şi copiii acestuia.

Transformarea individului în persoană adică în individ cu status social este întâi de toate opera familiei. Sunt două cauze care explică această influență a familiei asupra persoanei; una este legată de faptul că acţiunea familiei se exercită mai de timpuriu iar a doua de acela că multă vreme familia e calea prin care se canalizează oricare altă acţiune de socializare, ea fiind identică cu întreaga lume socială a copilului. Una dintre caracteristicile fundamentale ale curbelor de învăţare este că toate urcă foarte repede la început şi apoi tot mai încet mai târziu, având deci o accelerare negativă. Aceasta înseamnă că eficacitatea acţiunii mediului e foarte mare în primii ani, mică mai târziu şi foarte mică după 25-30 ani când totul devine fix şi imuabil; deci familiei îi revine astfel privilegiul de a-şi exercita influența de la început. Acest privilegiu este dublat de un al doilea; acţiunea familiei nu e numai cea mai timpurie dar multă vreme e şi singură având pe deplin monopolul fiind singurul factor de socializare a copilului din perioada preşcolară.

Sociologia reprezintă studiul sistematic al societăţii, al grupurilor sociale şi al comportamentului uman. Într-o exprimare apropiată, sociologia studiază realitatea socială în întregul ei, dar se preocupă şi de anumite părţi, fenomene şi procese ale acestei realităţi, în multiplele şi variatele lor relaţii cu întregul. Sociologia, în general, este o ştiinţă relativ tânără, ale cărei începuturi se regăsesc în prima jumătate a secolului al XIX-lea şi sunt strâns legate de prefacerile de ordin economic, politic şi social. Sociologia este ştiinţa formelor de asociere umană, de la cele mai simple (cum este familia) la cele care îmbracă forme complexe (statul, naţiunea). Societatea este un sistem, care înglobează comunităţi sociale, instituţii şi grupuri sociale.

Grupul social este un termen care acoperă o realitate diversă. S-a menţionat în literatura de specialitate că grupul este genul proxim pentru desemnarea unor formaţii de diferite mărimi: familie, grupă de studenţi, clasă de elevi, grup religios, comunitate etnică etc. Nota comună a tuturor grupurilor este interacţiunea şi comunicarea dintre membrii lor. De altfel, grupurile nu există în afara relaţionării între indivizi. Din acest punct de vedere, facem diferenţa între grupurile sociale, care cunosc o minimă organizare şi simplele agregări umane, care pot uneori să interacţioneze fără regularitate (de pildă, grupul de oameni care se pregăteşte să traverseze strada are un scop comun, dar odată acţiunea îndeplinită, fiecare merge în altă parte). În interiorul grupurilor sociale, indivizii deţin anumite statusuri şi joacă anumite roluri. Grupurile de apartenenţă şi grupurile de referinţă. Apartenenţa la grup se dobândeşte prin naştere (familie); alegere (grupuri profesionale, politice); repartiţie efectuată de persoane care au putere de decizie (grupuri formale).

Dintre grupurile sociale, o atenţie specială merită familia, căreia legiuitorul român i-a rezervat dispoziţii distincte în cadrul Codului familiei şi în legi speciale. Sociologic vorbind, familia este grupul social fundamental, care asigură menţinerea continuităţii biologice a societăţii prin procreere, îngrijirea şi educarea copiilor, precum şi menţinerea continuităţii culturale prin transmiterea către descendenţi a limbii, obiceiurilor, modelelor de conduită.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Familia ca Grup Social.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 147 cuvinte
Nr caractere:
10 943 caractere
Marime:
22.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Lect.univ.dr. Adrian Circa
Sus!