Falsa modestie nu e o virtute

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Falsa modestie nu e o virtute

Nu trebuie sa te astepti ca altii sa bage de seama ce se petrece cu tine sau sa-ti recunoasca in mod public me¬ritele. Acest lucru e valabil in special pentru femei. Me¬ritele femeilor sunt mai putin recunoscute si mai putin tinute minte ca meritele barbatilor, au dovedit-o cercetari recente.

De fapt, falsa modestie e un gest de autoaparare. O persoana care se da la o parte si ii lasa intotdeauna pe al¬tii sa se impauneze cu contributiile ei nu are parte nici de multumiri, nici de respect. Nimeni nu vrea sa faca parte dintr-o echipa ai carei jucatori n-au o parere prea buna despre ei insisi.Atunci cand un proiect inseamna un efort de echipa, nu este numai recomandabil, ci si esential sa acorzi credit maxim fiecaruia, inclusiv tie insuti.

Daca proiectul trebuie prezentat in fata unui comitet, oferiti-va sa fiti dvs. purtatorul de cuvant. Veti castiga vi¬zibilitate, chiar daca meritul nu va va reveni exclusiv. Daca seful pare sa acapareze el toata gloria, purtati o conver¬satie in particular si cereti-i ca si dvs. ori alti membri ai echipei sa aveti sansa de a va pune in lumina. Sugerati sa se faca fotografii de grup atunci cand echi¬pa dvs. a contribuit la o manifestare interesanta. Solicitati ca redactorul buletinului informativ al companiei sa rela¬teze evenimentul. Cand prezidati un comitet, asigurati-va ca numele dvs. figureaza in program, alaturi de cele ale membrilor comitetului. Pastrati copii ale tuturor articolelor privitoare la eveniment care v-au mentionat numele.

Daca sunteti persoana care aduce contributia cea mai insemnata, autopromovarea devine si mai importanta. Fapt este ca cineva care trudeste ca un cal de povara acceptand sa ramana in umbra va parea tuturor o persoana slaba ai nesigura. Nimeni nu-i apreciaza cu adevarat pe martiri.

Daca ati facut o treaba deosebit de buna lucrand la pro¬iectul unui client, cereti-i o scrisoare de confirmare. Mo¬meutul potrivit este atunci cand clientul va multumeste, in persoana ori la telefon. Ii puteti spune: «Ma bucur ca sunteti satisfacut. V-as fi recunoscator daca ati pune totul pe hartie.» Cereti-i apoi sa trimita scrisoarea sefului sau directorului general si sa va trimita si dvs. o copie. Sau intrebati daca o puteti folosi pe viitor ca scrisoare de reco¬mandare.

Recunoastere, nu notorietate

Atitudinea adecvata, o doza de subtilitate precum si simtul perspectivei sunt esentiale pentru succesul autopro¬movarii. La fel si sensibilitatea la modul in care va percep ceilalti. Nimanui nu-i va placea imaginea unei fiare ahtiate dupa publicitate.

Autopromovare nu inseamna sa te bati cu pumnii in piept: «Ia uite ce grozav sunt!».

Decorul pe care-l alegem pentru birou ne poate ajuta in autopromovare. E nevoie intotdeauna de ceva care sa ajute conversatia sa demareze. 0 colectie de lingurite de argint, bunaoara, o lucrare de arta frapanta, o tapiserie fru¬moasa ori o priveliste deosebita a acoperisurilor orasului pot sluji ca punct de pomire al discutiei.

Cateva fotografii frumos inramate ale familiei sunt cat se poate de potrivite, dar evitati pozele fara rama, reze¬mate de suportul pentru creioane.

Obiectele familiare, cu iz romantic, care se potrivesc atat de bine acasa, nu sunt la locul lor intr-un birou o case¬ta de bijuterii, o rama lacuita sau o statueta nud sunt mult prea personale. La fel si fotografiile ademenitoare ale sotiei.

Paginile cu bancuri fara perdea, prinse pe pereti cu banda adeziva, pot fi jenante. Asigurati-va ca decorul din birou emite un enunt con¬sonant cu prezenta dvs. profesionala si ca reflecta felul in care doriti sa va perceapa ceilalti.

Prin condei, pe calea succesului

Una dintre modalitatile cele mai eficiente de a ne cladi sau a ne consolida o reputatie este prin intermediul cuvan¬tului scris. Ani de zile, universitatile si colegiile au batut moneda pe doctrina «publica sau vei pieri». Desi compa¬niile nu prea incurajeaza de obicei aceasta activitate, lumea e cu siguranta impresionata atunci cand angajatii au ini¬tiativa de a scrie si a publica articole. Nu e nevoie sa fii scriitor profesionist pentru a trimite un articol spre publi¬care, ci doar o persoana competenta care si-a facut consti¬incios temele. Exista sase cai de a profita de avantajele puterii condeiului.

1. Daca ati citit o carte buna in domeniul dvs., ati luat parte la un seminar remarcabil sau ati ascultat un confe¬rentiar extraordinar, ganditi-va sa asterneti pe hartie un conspect de o pagina sau doua si sa-l trimiteti prin e-mail sefului, colegilor si eventual unor clienti alesi pe spranceana.

2. Oferiti-va sa redactati o rubrica permanenta sau un articol trimestrial pentru buletinul periodic al companiei. Este o cale extraordinara de a atrage atentia asupra dvs. Cei care se ocupa de publicarea buletinului vor fi recunos¬catori sa aiba mai putin de scris. Nu azvarliti, pur si simplu, pe hartie tot ce va trece prin cap. Cuvantul tiparit ramane, oricine poate avea acces la el si nu aveti nici un interes sa tipariti ceva de care sa va je¬nati mai tarziu. Scrieti cat puteti de ingrijit si verificati-va informatiile. Rugati cel putin doi colegi sa va citeasca articolul inainte si sa va semnaleze problemele de continut, stil si ortografie.

Mai tineti seama si de faptul ca, desi va poate aseza in centrul atentiei, optiunea pentru un subiect sau un punct de vedere controversat are toate sansele sa indeparteze mai multa lume decat va impresiona ori va convinge.

Intrebati-l pe redactorul sef daca va poate pune si o fotografie. Trebuie sa dispuneti intotdeauna de fotografii personale de calitate, in care sa aratati cat mai bine.

Observații:

un referat bun si nteresant

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Falsa Modestie nu e o Virtute.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 814 cuvinte
Nr caractere:
9 363 caractere
Marime:
9.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Cristiana
Sus!