Extinderea Vânzărilor unui Magazin de Produse Electronice la Nivel Online

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scenariu pentru demararea cercetării

Temeiul acestei cercetări îl constituie intenția de extindere a vânzărilor de produse electronice la nivel online de către un magazinul S.C. ELECTRONIX S.R.L., înființat în România de doi ani. Managerul general al acestei firme este interesat să cunoască îndeaproape nivelul de dezvoltare al vânzărilor online, percepția și atitudinea consumatorilor cu privire la intenția de cumpărare prin această metodă. Acestă cercetare va surprinde evoluția comerțului electronic, analiza dimensională a conceptelor cheie, metoda și universul de cercetare, pentru a aduce la cunoștința conducerii magazinului configurația reală a pieței în corelație cu principalele variabile socio-profesionale și oportunitatea extinderii vânzărilor în mediul online.

I. STABILIREA PROBLEMEI DE CERCETARE

1. Introducere

Societatea umană poate fi descrisă ca o societate în continuă schimbare, fiind marcată de procese majore care i-au influențat evoluția. Amplificarea cunoștințelor științifice a înlesnit și stimulat activitatea creatoare, iar noile tehologii au creat mijloace noi pentru investigarea științifică. Acestea ar fi și explicația modului exponențial în care s-a accelerat în timp dinamica descoperirilor științifice și a creațiilor tehnice. Este suficient să menționăm domeniul cel mai dinamic al high-tech-ului contemporan – tehnologia informației – viteza uluitoare cu care se înnoiesc atât produsele hardware, cât și cele software.

În secolul XX, cel mai mare eveniment tehnologic şi social în acelaşi timp a fost apariţia Internetului. Odată instaurat în fibrele societăţii, a produs şi produce consecinţe noi, una dintre cele mai importante fiind globalizarea. Efectele globalizării se pot observa prin multitudinea stilurilor de viață care determină schimbarea comportamentelor de consum. Astfel apare necesitatea resimțită de agenții economici de a furniza pieței produse extrem de variate.

Apariţia comerţului prin Internet a creat noi oportunităţi, dar şi perspective comerciale importante. Comerţul electronic stimulează concurenţa şi competitivitatea, prin dezvoltarea de noi produse şi pieţe, prin apariţia de noi actori pe pieţele tradiţionale şi de noi tipuri de relaţii între furnizori şi consumatori, acoperind realizarea celor trei etape principale, respectiv: reclamă şi căutare, contractare şi plată şi livrare.

Dezvoltarea comerţului electronic nu va conduce la reducerea importanţei comerţului tradiţional atât timp cât infrastructurile pe care se bazează comerţul electronic vor fi încă influenţate de o serie de bariere comerciale şi depind de investiţiile realizate, dar şi de interesul comerciantului de a-şi promova astfel propria ofertă.

În contextul noii economii, în care se operează cu noi concepte şi teorii, dezvoltarea comerţului electronic este o realitate pe cale să devină mit. Specialiştii definesc comerţul electronic, sau e-commerce, ca fiind acea manieră de a conduce activităţile de comerţ folosind echipamente electronice, iar în concepţia Organizaţiei Economice de Cooperare şi Dezvoltare (OECD) acesta reprezintă desfăşurarea unei afaceri prin intermediul reţelei Internet, vânzarea de bunuri şi servicii având loc off-line sau on-line.

Deși s-a dezvoltat ca o formă a comerţului (fără interacţiune directă între comercianţi), comerţul electronic (tradiţional şi prin Internet) reprezintă o formă a circulaţiei mărfurilor, respectiv ansamblul de activităţi şi relaţii organizate şi desfăşurate de unităţi implicate în vânzarea produselor sau serviciilor către consumatorii intermediari sau finali. Este un canal de distribuţie alternativ faţă de cele clasice, distribuţia prin mai multe canale fiind utilizată de firmele comerciale cu scopul de a satisface mai bine sau mai multe categorii de consumatori. Apelând la mai multe canale de distribuţie, firmele obţin avantaje importante: o mai bună acoperire a pieţei, costuri de distribuţie mai mici, o „personalizare” mai pronunţată a procesului de vânzare.

În cadrul comerţului electronic, informaţiile sunt procesate prin utilizarea echipamentelor electronice pentru realizarea de activităţi economice, având însă la bază acelaşi cadru al practicilor şi standardelor comerciale cunoscute.

Observații:

UNIVERSITATEA DIN BUCUREȘTI

FACULTATEA DE ADMINISTRAȚIE ȘI AFACERI

SPECIALIZAREA ADMINISTRAREA AFACERILOR, ANUL III

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Extinderea Vanzarilor unui Magazin de Produse Electronice la Nivel Online.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 137 cuvinte
Nr caractere:
11 755 caractere
Marime:
22.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!