Evoluția sociologiei după 1966

Extras din referat:

-Termenul de sociologie a apărut pentru prima dată în anul 1832 , fiind folosit de către Auguste Comte, dupa care diferiţi autori au preluat termenul definindul ca “studiu ştiinţific sau pozitiv al faptelor sociale.

-Sociologia generală şi disciplinele sociologice abordează problemele sociale în temeiul unei paradigme, al unui ansamblu de concepte, propoziţii, metode şi tehnici de cercetare, instituite ca un model de investigaţie

-Sociologia ca ştiintă şi-a făcut apariţia pe teritoriul românesc spre finele secolului al XIX-lea.

-Înainte de apariţia sociologiei ca ştiinţă , au existat numeroşi scriitori care au analizat din mai multe perspective în operele lor analiza realităţilor sociale de la noi din ţară.

Printre acestia ii putem mentiona pe : Ion Ghica, Nicolae Bălcescu , Mihai Eminescu etc.

-Spre sfârşitul sec. XIX - începutul sec. XX are loc procesul de promovare al sociologiei în România, şi în acelaşi timp apar o serie de lucrări importante de sociologie.

Constantin Dimitrescu - Iaşi (1840-1923) este cel care susţine primul curs de sociologie la Universitatea din Bucureşti.

În 1885 C. Leonardescu

va introduce, în 1897, cursul de

sociologie la Universitatea din Iaşi.

-Perioada ce-a mai triumfătoare a sociologiei româneşti este cea dintre cele două războaie mondiale. În această perioadă personalităţile cele mai de seamă se afirmă prin publicarea operelor de referinţă, sociologia românească făcându-se cunoscută în întreaga lume.

Mihail Manoilescu(1891-1950) preocupat de problematica sociologiei, colaborând cu Dimitrie Gusti şi Şcoala sociologică de la Bucureşti , fiind autorul unor lucrări cu caracter sociologic precum “Rostul şi destinul burgheziei româneşti”.

Dimitrie Gusti (1880-1955)

a studiat în Germania şi Franţa , acesta devine în 1910 titularul catedrei de sociologie,etică şi politică la Universitatea din Iaşi, iar mai târziu cu 10 ani , devine şeful catedrei de sociologie etică şi politică de la Universitatea din Bucureşti. Tot acesta propune metoda monografiei sociologice.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Sociologiei dupa 1966.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Marime:
1.10MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!