Efectele Mediului Penitenciar asupra Vieții Persoanelor în Conflict cu Legea și a Familiilor Acestora

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Detenţia reprezintă o modalitate de a-i pedepsi pe infractori şi de a-i apăra pe cetăţeni de aceştia. Dar scopul de bază al sistemului penitenciar este cel de resocializare a individului. Au oare închisorile acest efect asupra celor încarceraţi? Realitatea ne demonstrează ferm că răspunsul este unul negativ.

Familia reprezintă un grup de persoane legate direct prin relaţii de rudenie, ai cărei adulţi îşi asumă responsabilitatea pentru creşterea copiilor. Familia este o formă superioară de comunitate care are la bază relaţiile sociale şi biologice în care are loc circulaţia eredităţii biologice, psihologice, având scopul de a pregăti generaţiile viitoare în vederea participării la dezvoltarea societăţii.

Valoarea familiei pentru societate nu poate fi neglijată pentru că familia influenţează direct procesele demografice prin funcţia sa reproductivă şi astfel asigură continuitate societăţii, familia este mediul în care se realizează socializarea primară a copiilor, în care aceştia învaţă şi iau contact cu principiile de bază ale moralei, credinţei, conduitelor și familia contribuie la menţinerea identităţii culturale naţionale prin împărtăşirea şi exemplificarea elementelor culturii naţionale.

Familia realizează la nivel primar acţiunile pedagogice care ”fixează” în individ primele scheme de percepţie, de gândire şi de acţiune care vor funcţiona ca fundament şi principiu de selecţie în procesul încorporării tuturor experienţelor ulterioare, astfel încât experienţele diferite de un individ, se integrează în unitatea unei biografii sistematice care se organizează pornind de la situaţia originară de clasă experimentală într-un timp determinat de structura familială.

În trecut familia era constituită dintr-o comunitate domestică şi de curte mai mare, în care trăiau împreună mai multe generaţii, de care aparţineau şi alte persoane, cum ar fi rude necăsătorite, servitori, ucenici şi asociaţi. Mai târziu, acest sistem s-a schimbat făcând loc familiei patriarhale care cuprindea rudele de acelaşi sânge, unde raportul dintre părinţi şi copii, precum şi relaţia faţă de bunici și alte rude oferă posibilitatea multor evenimente trăite împreună, caracterizându-se prin valori educative și morale comune.

Familia de astăzi nu are foarte mulţi membrii, cel mai frecvent este una foarte mică compusă doar din părinţi si copiii lor, a căror viaţă este în mare parte separată din punct de vedere al activităţilor profesionale, părinţii lucrând și fiind împreună la sfârşitul zilei, după terminarea programului sau la sfârşitul săptămânii şi în concedii. De asemenea, s-a schimbat poziţia femeii în societate, aceasta fiind angajată puternic în activităţi profesionale, nemaifiind preocupată doar de creşterea şi organizarea familiei. Toate aceste aspecte au condus la faptul că familia a devenit un factor mai puţin competent şi dispus să realizeze educaţia copiilor, mulți părinţi abdicând de la funcţia educativă și neglijându-și copiii sau manifestând atitudini egocentrice faţă de viaţă.

La ora actuală, are loc o denuclearizare a familiei, care implică o serie de schimbări: egalitatea statutelor sociale prin emanciparea economică şi culturală a femeii, puternicul proces de mobilitate teritorială sub forma unei migraţii definitive sau temporare, care contribuie la spargerea modelelor tradiţionale de viaţă familială.

Funcţionalitatea normală a familiei este condiţionată de realizarea armonioasă a tuturor funcţiilor biologice şi sociale, economice de solidaritate familială, educative, morale şi altele. Funcţia economică, are o influenţă deosebită asupra problemelor generale ale familiei. La baza modificărilor de funcţionalitate şi structură a familiei stă de multe ori lipsa părinţilor pe fondul fenomenului migraţiei externe favorizat de şomaj şi sărăcie. Funcţia educativă continuă să aibă răspunderea în formarea aptitudinilor de bază ale copiilor, de a modela personalitatea lor.

Familia îşi exercită funcţia educativă asupra copilului sunt în primul rând faptul că oferă un model lingvistic şi influenţează dezvoltarea gândirii, precum și un model de dezvoltare armonioasă a copilului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectele Mediului Penitenciar asupra Vietii Persoanelor in Conflict cu Legea si a Familiilor Acestora.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 922 cuvinte
Nr caractere:
15 096 caractere
Marime:
17.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Balahur Doina
Sus!