Dreptul la viață privată și relațiile de familie ale transsexualilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Consideratii generale.

Notiunea de viata privata

Dreptul la respectarea vietii private si de familie este garantat de art. 81 al Conventiei europene a drepturilor omului. Notiunea de viata privata nu este definita cu precizie, fiind o notiune contingenta al carei continut variaza in functie de perioada, mediu si de societatea in care traieste individul.

Identitatea sexuala este o componenta a identitatii personale si in cazul persoanelor transsexuale se incadreaza in dreptul la respectarea vietii private a oricarei persoane si constituie o componenta a acestei notiuni vaste care include, de asemenea, si raporturile cu alte persoane, dreptul la onoare si reputatie al individului, dreptul la domiciliu si corespondenta, dreptul la integritate fizica, morala, libera dispozitie asupra corpului sau si libertatea vietii sexuale, dreptul la un mediu inconjurator sanatos, observandu-se o evolutie a conceptelor legate de viata pivata si de familie.

Situatia transsexualilor este analizata si prin contiguitate cu dreptul la casatorie, recunoscut de art. 12 din Conventia europeana a drepturilor omului.

Odata cu efectuarea operatiilor de conversie sexuala, au aparut probleme speciale in ceea ce priveste situatia juridica a persoanei in cauza, aceasta avand starea civila consacrata juridic, opusa celei dobandite in urma operatiei de conversie de sex. Exista, prin urmare, o neconcordanta intre identitataea morfologica, psihica si sexuala a persoanei si identitatea lor juridica pe planul dreptului civil in ipoteza in care statele nu au recunoscut noua identitate a persoanelor transsexuale operate.

Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului nu este la fel de bogata ca in cazul altor aspecte legate de respectul pentru viata privata, transsexualismul fiind rar intalnit.

Studiul de fata analizeaza in principal aspecte cu referire la viata privata si asigurarea protectiei acestui drept de catre Curte si nu despre protectia vietii familiale, drept garantat, de asemenea, de art. 8 din Conventie, motivat de faptul ca in cazul cuplurilor de transsexuali, Curtea nu a facut deocamdata, aplicarea dreptului la protectia vietii de familie, ci a dreptului la viata privata, prin neadmiterea (pana relativ recent) casatoriei transsexualilor Aceeasi este si situatia homosexualilor.

Fata de practica unor state de nerecunoastere juridica a noii identitati a persoanei, interpretarea Curtii a fost evolutiva. Restrictiva, initial, Curtea a apreciat ca aceasta atitudine nu constituie o incalcare a dreptului la viata privata urmata ulterior de o schimbare profunda, in sensul admiterii existentei unor obligatii pozitive din partea statelor cu privire la persoanele transsexuale a caror neexecutare semnifica incalcarea art. 8 din Conventie.

Cu toate ca textul Conventiei nu contine o definitie clara a notiunii de viata privata, din jurisprudenta Curtii se retine ca aceasta priveste nu doar integritatea fizica si morala unei persoane, dar si aspecte care tin de identitatea si orientarea sexuala a persoanei. In consecinta, textul Conventiei are in vedere si protectia integritatii fizice si morale a persoanelor transsexuale, cu toate consecintele ce decurg din aceasta, sub aspectul obligatiilor ce revin statelor contractante.

Marja de apreciere a statelor

Confirmarea dreptului

la libertatea vietii sexuale

In ciuda interpretarilor largi date notiunii de viata privata, intr-o prima etapa, in cauzele Rees c./Royaume-Uni, Cossey c./ Royaume-Uni, Sheffield et Horsham c./Royaume-Uni, Curtea a apreciat ca nerecunoasterea de catre state a noii identitati a persoanelor transsexuale, prin rectificarea mentiunii privind sexul in actul de nastere nu constituie o incalcare a dreptului la viata privata, o violare a art. 8 din Conventie.

Curtea a subliniat absenta unei comunitati de vedere asupra problemei in statele membre ale Consiliului Europei, dar si faptul ca dreptul la respectarea vietii private implica la fel de multe obligatii pozitive, ca si negative, in sarcina statelor.

Pentru a determina daca exista o obligatie pozitiva de rectificare a registrelor de nastere, Curtea a pus in balanta interesul general si interesul individului, statelor fiindu-le recunoscuta o mare marja de apreciere in executarea obligatiilor impuse de art. 8 din Conventie.

Aceasta interpretare data de Curte este surprinzatoare si in contradictie cu pozitia constanta a insasi Curtii potrivit cu care textul Conventiei trebuie intotdeauna sa fie interpretat ,,in lumina conditiilor actuale

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul la Viata Privata si Relatiile de Familie ale Transsexualilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 965 cuvinte
Nr caractere:
23 012 caractere
Marime:
18.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
oameni, societate, legi, drepturi
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Carmen Moldovan
Sus!