Dinamica sistemului social global

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Capitolul I. Complexitatea şi dinamica spaţiului social

1. Noţiuni introductive

Activitatea umană se desfăsoară în spaţii şi contexte diferite, generând o mare varietate de structuri, relaţii şi comportamente sociale. Analiza sociologică relevă că „în spatele” acestei mari diversificări de forme concrete şi „dependente” de situaţii contextuale schimbătoare, există tendinţe şi direcţii fundamentale de evoluţie care dau sens şi direcţionează întreaga arie de „unităti” şi „manifestări” sociale, după cum afirma cândva D. Gusti.

Cele două tendinţe – de proliferare şi diversificare a spaţiului social şi de contracţie prin „mecanisme” de regrupare – sunt generate de dinamica socială, care constituie una din trăsăturile esenţiale ale vietii sociale.

Conceptul de dinamică, în acceptiune uzuală, are înţeles de dezvoltare a unor fenomene sub acţiunea anumitor factori. Preluat de către gânditori sociali, încă din perioada construcţiei sociologiei, generează dezbateri şi dispute, care se prelungesc în timp, fiind prezente şi în zilele noastre. Deşi disputele cu privire la dinamică şi progres social în sens modern demarează în a doua jumătate a veacului al XVII-lea, acestea cunosc intensităţi importante la mijlocul veacului al XIX-lea în contextul proceselor de industrializare şi democratizare a societăţilor, proces care reclamă studiul impactului pe care îl produc acestea asupra sistemului institutional si organizational. Investigatiile captează treptat pe tot mai multi specialisti cu pregătiri profesionale diverse si deopotrivă domenii diferite (sociologie, psihologie, stiinte economice si stiinte politice, antropologie, demografie etc.).

Interesant ar fi, desigur, să urmărim evolutia teoretică a problematicii schimbării sociale, în perspectiva specializărilor enunţate. Din raţiuni lesne de sesizat nu ne putem lansa într-o astfel de tentativă, punctând doar câteva aspecte pe care le considerăm semnificative în orizont sociologic.

Un prim aspect care trebuie semnalat este cel referitor la distincţia cu care operează Auguste Comte (1798-1857) în „Cours de philosophie positive” în perimetrul dinamicii sociale. El îsi centrează discursul teoretic pe termenii de statică socială (în înţeles de cerinţe de ordine socială) şi de dinamică socială (având în vedere „determinanţii schimbării sociale”). Ulterior, conceptul de statică socială este subînteles, fiind mai rar utilizat, iar cel de dinamică devine „echivalat” cu schimabarea socială.

În prezent, există un anume consens în a considera că prin schimbare socială se înţelege trecerea unui sistem social (sau a unei componente a acestuia) de la o „stare” la alta, care diferă sub raport calitativ şi/sau cantitativ Se apreciază că schimbarea, ea însăşi, reprezintă o „stare”, fie şi tranzitorie, care „permite” evidenţierea diferenţierilor între cele două stări succesive. Schimbări sociale se înregistrează în întreaga evolutie umană, epoca modernă fiind însă considerată ca reprezentativă în acest sens. Se afirmă că este o perioadă prin excelenţă definită de procese de schimbare socială, fapt ce a avut un important rol în dezvoltarea preocupărilor pentru studiul dinamicii sociale, generând specializări distincte, cum este si sociologia schimbării sociale (sau a dinamicii sociale).

Schimbarea socială este definită si ca o modificare sau transformare semnificativă în timp a unei societăţi, vizate fiind norme, valori, statusuri şi roluri sociale, ca si modificări tehnologice sau ale mediului fizic al societăţii. Nu orice schimbare poate fi considerată însă drept schimbare socială. De pildă, socializarea are efecte profunde asupra vieţii personale a fiecăruia dintre indivizi, dar nu modifică fundamental organizarea familiei (deci nu are caracter de schimbare socială).

Pe de altă parte, faptul că în societatea modernă copiii tind să fie socializaţi tot mai mult în instituţii publice (creşe, şcoli), spre deosebire de societăţile tradiţionale, în care acest proces se desfăsura aproape exclusiv în familie, reprezintă o schimbare socială importantă, ce reflectă un proces mai amplu de dinamică socială.

Observații:

Un proiect la sociologie economica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dinamica Sistemului Social Global.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 388 cuvinte
Nr caractere:
13 536 caractere
Marime:
18.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
DOINA DAVID
Sus!