Dezvoltare comunitară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

DEZVOLTARE UMANA

Comunitatea = forma complexa de organizare umana aflata la granita dintre formal si informal, concretizata prin relatii sociale/interpersonale, stabilite intre persoane care ocupa un spatiu precizat si intre care s-a creat o concordanta de:

- Valori, atitudini

- Limbaj

- Traditii

- Interese comune

- Mod de a se comporta

- Actiune

- Identitate comuna

Dezvoltare comunitara

La nivel individual:

indivizii au diferite scopuri, care nu tind in mod obligatoriu in aceeasi directie ( pot fi multe scopuri diferite)

La nivel de grup:

in grupuri, oamenii tind si lucreaza pentru scopuri cu directii similare/ asemanatoare, chiar daca nu sunt condusi de acelasi scop pe termen lung ( multe scopuri diferite, care se indreapta spre aceasi directie)

La nivel de echipa:

in echipe, oamenii sunt condusi de scopuri pe termen mediu, care tind/ se indreapta spre aceeasi directie (scop comun si aceasi directie)

La nivel de organizatie:

este un nivel superior echipei si creaza relatii intre diferite echipe. Aduce o viziune comuna organizatiei, pe termen lung (acelasi scop, care tinde spre o viziune comuna asupra viitorului)

Definitie:

“Dezvoltarea comunitara poate fi definita ca un proces menit sa creeze conditiile de progres economic si social pentru intreaga comunitate cu participarea activa a acesteia si cu totala incredere posibila in initiativa comunitatilor “

PRINCIPII:

Actiune colectiva

Oamenii lucreaza impreuna pentru a combate situatiile de dezavantajare si discriminare prin identificarea problemelor si nevoilor comune si prin gasirea de solutii pentru acestea

Democratie

Grad maxim de participare din partea tuturor partilor interesate

Includerea comunitatii largi in procesele de decizie

Deschiderea si transparenta actiunilor care privesc comunitatea

Hotararea de a asigura egalitatea

Procese de luarea a deciziilor care sa asigure includerea si care sa duca la crearea unor pareri comune si la obtinerea consensului

Imputernicire

Invatare reciproca si schimb de experienta;

Dezvoltarea abilitatilor, cunostintelor si capacitatii individuale si in cadrul grupului;

Imputernicirea indivizilor si a grupurilor astfel incat acestia sa isi poata exprima in mod increzator opinia in cadrul sistemelor de luare a deciziilor si a sistemelor politice.

Prin promovarea principiilor de actiune colectiva, democratie si imputernicire se va garanta „proprietatea” comunitatii asupra activitatilor de imbunatatire a starii fizice si morale a localitatii.

Tinand cont de particularitatile existentiale ale persoanelor dezavantajate, precum si de pozitia marginala pe care acestea le ocupa in societatea romaneasca, dezvoltarea comunitara pare a fi singura solutie care poate conduce catre reabilitarea socio-economica.

Integrarea/dezvoltarea eficace a persoane dezavantajate in sistemul social este impiedicata de factori structurali asupra carora se poate actiona mai degraba colectiv decat individual.

In acest sens, producerea bunastarii la un nivel satisfacator nu poate fi realizata decat prin programe de reabilitarea a conditiilor economice colective, iar pe de alta parte prin mobilizarea unor resurse comunitare colective.

Astfel, termenul de dezvoltare comunitara se refera in principal la crearea/refacerea/reabilitarea conditiilor comunitare care sa faca posibila reintegrarea comunitatii in circuitul global al unei bunastari colective dezirabile.

In secundar, dezvoltarea comunitara se refera la constituirea unor mecanisme de mobilizare a resurselor comunitare care sa conduca implicit la rezolvarea problemelor pe care comunitatea le poate avea la un moment dat.

Programele de dezvoltare comunitara au ca obiectiv nu numai realizarea unor bunuri de interes comunitar, dar si crearea capacitatilor de actiune comunitara. Conceptul de capital social este extrem de utilizat. El se refera la capacitatile de actiune sociala comunitara care reprezinta cu totul altceva decat capacitatile cerute de actiunea economica in contextul economiei de piata.

Observații:

Prezentat la Facultatea de Filosofie AL.I.Cuza Iasi

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltare Comunitara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 638 cuvinte
Nr caractere:
16 035 caractere
Marime:
25.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Soitu,Palaghia
Sus!