Despre globalizare - pro și contra

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Laturile pozitive și negative ale globalizării

Chiar dacă globalizarea afectează economiile lumii într-un mod pozitiv, latura negativă nu ar trebui să fie uitată. În epoca actuală, globalizarea joaca un rol tot mai important în viețile noastre. In același timp, dacă aceasta este o binecuvântare sau un blestem a stârnit multe dezbateri. Unii oameni susțin ca globalizarea are o influență fundamentala benefică asupra vieților noastre în timp ce mulți alții susțin că aceasta are un efect negativ, de asemenea.

Argument convingător este că globalizarea nu numai ca joacă un rol esențial în dezvoltarea tehnologiei și a economiei, dar promovează, de asemenea schimbul de cultura între diferite țări. Pentru inceput, globalizarea a împins multe companii să devină un grup internațional, contribuind astfel la dezvoltarea tehnologiei si ocuparea forței de muncă locale. Concret, atunci când un grup multinațional stabilește o fabrică într-o țară în curs de dezvoltare, echipamente noi, conducere noua, precum și locurile de muncă vacante sunt în cel mai bun interes al societății locale. Mai mult decât atât, la nivel mondial oamenii se pot cunoaste mai bine prin globalizare.

Desigur, globalizarea orientata spre profit a afectat grav tinerii. Astăzi, în metropole din diferite țări, este foarte comun sa vezi adolescenti care poartă tricouri NIKE și încălțăminte Adidas, asculta muzica Hip-pop la Apple Ipod și mananca de la KFC. Cultura care a avut mii de ani pentru a se forma, doar pare similara în aceste orașe, si se pare ca pe acesti tineri ii poti distinge doar dupa limba vorbita. Între timp, în unele țări în curs de dezvoltare s-a adus la cunostinta ca unii adolescenti angajati de Nike lucreaza si cate 14 de ore pe zi, numai pentru cincizeci de cenți pe oră.

În rezumat, putem admite că globalizarea nu vine fara efecte adverse, in ciuda faptul că beneficiile create de aceasta depășesc cu mult dezavantajele. În general, sunt convins că noi ar trebui să promovam în continuare globalizarea și în același timp guvernul local ar trebui să ia o serie de măsuri pentru a combate asimilarea culturii și exploatarea tinerilor.

Copiii și regulile

În unele țări, copiii au reguli foarte stricte de comportament, în alte țări li se permite să facă aproape orice doresc.

Măsura în care copiii trebuie să urmeze reguli este, în sine, o problemă foarte complexă, deoarece copiii din întreaga lume cresc în culturi foarte diferite. În India, de exemplu, nivelul de moralitate este foarte mare și copiii trebuie să fie foarte supusi părințiilor, precum și altor adulți din jurul lor. Cu toate acestea, nu este cazul pentru țările occidentale ale lumii, acolo unde copiii urmează motto-ul "să faci ceea ce vrei tu", promovată de celebritati si vedete rock. Cred că normele stricte au atât avantaje cât și dezavantaje serioase.

În primul rând, regulile stricte de comportament creează copii responsabili și respectuosi, care, la rândul lor se maturizeaza in adulti respectuosi si responsabili. Acest lucru face o societate stabila, care este practic libera de vicii, cum ar fi prostituția și consumul de droguri. În al doilea rând, în cazul în care copiii nu urmează reguli stricte de comportament, ei vor deveni indolenti si fara a avea o idee a ceea ce inseamna sa muncesti pentru a iti castiga existenta. Acest lucru va crea apoi o povară pentru societate, deoarece guvernul trebuie să găsească modalități de a răspunde pentru aceste probleme sociale.

Cu toate acestea, forțând copii să urmeze reguli stricte de comportament nu produce întotdeauna rezultate pozitive, după cum sa discutat mai sus, iar de cele mai multe ori se poate intoarce impotriva societății. De exemplu, adolescentii sunt mult mai susceptibili de a face opusul a ceea ce li se spune să facă pur și simplu pentru că vor să fie independenți. Copiii ar trebui să aibă, de asemenea, dreptul de a exercita liberul arbitru și dezvolta propriul lor model de comportament. Regulile stricte distrug pur și simplu individualitatea copiilor.

Ca o conluzie, este clar că educatia copiilor ar trebui să fie ghidata de reguli, dar aceste reguli nu trebuie să fie impuse asupra lor, deoarece în calitate de ființe umane,au nevoie sa dezvolte trăsături proprii de caracter și să adopte un model comportamental propriu.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Despre Globalizare - Pro si Contra.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 776 cuvinte
Nr caractere:
13 934 caractere
Marime:
20.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!