Delicvență juvenilă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiunea de "delicventa juvenila", cunoscuta si sub denumirea de "ofensatoare juvenila", indica totalitatea de abateri si incalcari ale normelor sociale, sanctionate juridic, savarsite de catre minori ( adica persoanele mai tinere decat statutar varsta majoratului).

Delincventa juvenila este una din formele deviantei sociale compusa din : ,,orice act, conduita sau manifestare care violeaza normele scrise sau nescrise ale societatii ori ale unui grup social particular" cu mari implicatii pentru individ si colectivitate.

Devianta desemneaza nonconformitatea, incalcarea normelor si regulilor sociale. Aceasta are o sfera mult mai larga decat criminalitatea, infractionalitatea sau delincventa (denumita si "devianta penala"), deoarece include nu numai incalcarile legii penale, ci toate deviatiile de la comportamentul socialmente acceptat si dezirabil (Radulescu, 1994).

Comportamentul deviant este un comportament "atipic", care se indeparteaza sensibil de la pozitia standard (medie) si transgreseaza normele si valorile acceptate si recunoscute in cadrul unui sistem social. Dictionarul juridic defineste comportamentul deviant -,, un caz particular al comportamentului care consta in punerea in pericol a valorilor fundamentale ale societatii prin indepartarea semnificativa a faptuitorului de la normele sociale, morale si legale ale societatii, reflectand o stare conflictuala a individului cu mediul social; prin savarsirea de actiuni antisociale cu caracter nociv pentru societate. Acest comportament deviant este determinat de o varietate de factori dintre care amintim: caracteristicile ereditare ale personalitatii, precum si cele achizitionate din mediul social in care a crescut si a fost educat. "

Diagnosticarea comportamentului deviant depinde de natura normelor sociale, de gradul de toleranta al societatii respective, dar si de pericolul actual sau potential pe care il prezinta devianta fata de stabilitatea vietii sociale.

Trecerea de la comportamentul deviant la delincventa se datoreaza esecurile in anumite domenii ale vietii lasand adolescentilor sentimentul lipsei de valoare, scaderea stimei de sine, confuzia de identitate, astfel ca apar acele conflicte interioare destul de puternice care pot duce la dezechilibre emotionale si in cele din urma la un comportament deviant.

In societatea contemporana tendinta adolescentilor de a se afilia unor grupuri de referinta a avut un impact destul de mare asupra comportamentului lor, deoarece pe de-o parte le permitea afirmarea de sine, constientizarea dorintei de a se delimita de autoritatea familiei si a scolii, dar pe de alta parte nu toate grupurile au avut efecte benefice asupra lor. Existenta a numeroase grupuri care se ocupau de fapte ilicite, grupuri cu recidivisti sau cu antecedente penale a reprezintat o sursa de atractie pentru adolescentii cu carente de socializare, conducandu-i sa se antreneze spre fapte deviante si apoi delincvente care au avut un grad mare de periculozitate pentru societate (violuri, furturi, talharii).

Definirea delicventei juvenile a preocupat un numar mare de cercetatori, care au inceput de la evidentierea caracteristicilor specifice personalitatii delicventului minor, si au ajuns la conturarea unui profil psihologic, definit prin: inclinatie catre agresivitate, instabilitate emotionala, inadaptare sociala, duplicitatea conduitei, dezechilibru existential.

Delicventa juvenila poate fi definita si ca un comportament de incalcare a legilor din partea celor care, din cauza tineretii lor, nu sunt inca vazuti ca fiind pe deplin responsabili pentru actiunile lor.

Semnificatiile cuvintelor " juvenile" si "juvenile deliquents " :

Potrivit Wikipedia (2008), delincventa juvenila se refera la acte criminale efectuate de catre Minori. Jones (2008) defineste delincventa juvenila ca fiind "un act antisocial sau criminal efectuat de o persoana sub varsta de optsprezece ani.

Longman Dictionar (1995) defineste delincventa ca "un comportament ilegal sau imoral, in special de catre tineri, care se comporta persoana intr-un mod care este ilegal sau ca societatea nu aproba ". Neclaritatea termenului de delincventa apare in urma incertitudinii daca este un comportament criminal sau antisocial infaptuit de catre minori.

Termenul de Juvenila conform a Encarta Dictionar (2008) sunt minorii in societate, acesta fiind un termen "legal fro" cei sub varsta de autoritate.

Brown (1998) explica faptul ca minorii nu au intentia penala de a comite infractiuni intentionate; prin urmare, drept juvenila este destinat in primul rand pentru a proteja si redirectiona tinerii infractori, mai degraba decat sa-i pedepseasca.

Minori delincventi intr-un termen simplu inseamna "adolescentii se angajeza in anti-social comportament care incalca codurile sociale ale societatii ". Aceasta include acte de la simpla lipsa de respect tot drumul, pana la omor (Regoli et al, 2006).

Wikipedia (1990) vede o juvenila delincvent ca unul care se angajeaza in mod repetat la crima. Regoli et al (2006) explica faptul ca toata lumea implicata in sistemul de justitie juvenila este de parere ca minorii nu pot intelege pe deplin pe termen scurt si semnificatie pe termen lung a actelor criminale. Ca urmare, au fost de acord ca adolescentii care sunt delincventi ar trebui sa fie, in general, tratati in afara sistemul de justitie adult.

Din punct de vedere juridic, un comportament delincvent este definit printr-o serie de trasaturi specifice, care se regasesc in majoritatea sistemelor legislative si anume:

a) reprezinta o fapta , o actiune cu caracter ilicit, imoral, ilegitim, ilegal, prin care sunt violate si prejudiciate anumite valori si relatii sociale;

b) aceasta fapta este comisa de o anumita persoana care actioneaza deliberat, constient si responsabil;

c) fapta respectiva este incriminata si sanctionata de legea penala.

Delicventa juvenila reprezinta un fenomen ce include totalitatea incalcarilor de norme sociale savarsite de catre tinerii sub 18 ani , incalcari sanctionate penal.

Limitele de varsta ale raspunderii penale (Codul Penal):

minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal; pina la 14 ani neimpliniti minorul este prezumat (prezumtie absoluta) deoarece nu are discernamant.

minorul care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant, de asemenea, prezumtia lipsei de discernamant, are caracter relativ putand fi inlaturata prin dovedirea existentei acesteia. Ea se va face printr-o expertiza psihiatrica coroborata cu alte probe . In acest ultim caz discernamantul apare ca o particularizare in raport cu o fapta concreta.

minorul care a implinit varsta de 16 ani raspunde penal potrivit legii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Delicventa juvenila.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 990 cuvinte
Nr caractere:
21 504 caractere
Marime:
34.86KB (arhivat)
Publicat de:
Demetra Alexe
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
delicventa, comportament
Predat:
Facultatea de Drept "Simion Barnutiu" , Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
Specializare:
DREPT
Materie:
Sociologie
An de studiu:
I
Profesorului:
Lect. univ. dr. Emanuel Tăvală
Sus!