Cultura organizațională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cand vorbim despre "cultura organizationala" trebuie sa spunem ca aceata expresie, nu indica un tip de cultura diferit de ceea ce este cultura in general , ci cultura organizationala este doar o particularitate a culturii , in raport cu ceea ce se petrece intr-o organizatie .

Scurt istoric .

Termenul "cultura" provine din latina . In engleza Hobbes il foloseste pentru a desemna viata spirituala . Sensul primar vine dintr-o analogie facuta cu viata taraneasca : cultivarea spiritului la fel cu cea a pamantului . In unele studii acest termen este folosit pentru a desemna progresul .

Dupa cum stim de la antropologie sunt foarte multe definitii date culturii . A. Kroeber si K. Klukhon au identificat 164 de definitii ale termenului de cultura , iar de la studiul lor s-au mai identificat si altele .

Elementele componente ale culturii , elemente ce provin din diferite perspective sunt viziunea , care reprezinta generatorul principal al unei culturi (imaginea fundamentala despre lume) , valorile ce reprezinta standarde sociale ce cuprind semnificatii atitudinale prin care un subiect se raporteaza la un obiect , normele ce reprezinta reguli obligatorii de conduita in raport cu un tip de valori .

Putem distinge cateva niveluri de analiza a culturii : cultura unor grupuri

( subculturile ) , cultura organizationala, cultura unei natiuni , cultura unor tipuri de civiliztii . In ceea ce priveste cultura unei natiuni , Ouchi a propus un studiu in casre a introdus un element nou , si anume el a introdus particularitatile nationale ale unei culturi organizationale . El compara modelul organizatiei specific Statelor Unite ale Americii su modelul Japonez .

Definirea culturii .

<< Cultura reprezinta un construct social alcatuit din viziunea (despre om , societate, etc) a unei comunitati umane , valori si norme , procese , mecanisme si produse prin care o comunitate umana recunoaste interpreteaza si raspunde prin comportamente , valorico-normativ constituite , al cerintele sale de viata , ca urmare a unor procese de interactiune si negociere sociala >> (Oscar Hoffman - Sociologia organizatiilor)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cultura Organizationala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 195 cuvinte
Nr caractere:
7 122 caractere
Marime:
12.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
societate, negociere
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Carmen Manea
Sus!