Criză demografică - o provocare pentru politicile sociale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Descrierea problemei.

In ultimele decenii RM se confrunta cu un sir de probleme demografice ca reducerea natalitatii, inrautatirea sanatatii si majorarea mortalitatii, reducerea longevitatii, schimbarea modelului familiei traditionale,nu trebuie omis, desigur, nici exodul fortei de munca in special a persoanelor de varsta reproductiva, care au o multitudine de consecinte sociale,economice, politice, culturale nefavorabile si necesita elaborarea unor masuri eficiente pentru stabilizarea situatiei. Astfel, criza demografica actuala provoaca scaderea drastica a numarului populatiei, dar si imbatranirea acesteia.

Scade forta de munca

In conditiile imbatranirii populatiei R. Moldova nu are suficienta forta de munca pe piata. Incepand cu 2007 are loc reducerea acesteia, iar in urmatorii ani, spun specialistii, vor exista mult mai multe locuri vacante, fapt ce va permite ca persoanele ajunse la varsta de pensionare sa-si pastreze locurile de munca pana cand le va permite conditia fizica. R. Moldova ar trebui sa accepte sustinerea fortei de munca din exterior, in cazul in care aceasta este mai calificata, dar si sa creeze un climat favorabil pentru atragerea acesteia.

Referindu-se la speranta de viata,Olga Penina,cercetator stiintific,sustine ca aceasta reprezinta unul dintre cei mai importanti indicatori demografici,care caracterizeaza nivelul mortalitatii in rindul populatiei.In RM,pe parcursul anilor 1965-2008,speranta de viata la nastere pentru barbati s-a micsorat cu 1,2 ani(de la 66,6 ani in 1965 la 65,3 ani in 2008),in timp ce pentru femei a crescut cu doar 1,6 ani (de la 71,5 la 73,1 in 2008)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criza Demografica - O Provocare pentru Politicile Sociale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 486 cuvinte
Nr caractere:
7 780 caractere
Marime:
24.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
demografie, populatie
Predat:
la facultate , Moldova
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Balaur Olesea
Sus!