Corupția în sport

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Coruptia reprezinta folosirea abuziva a puterii publice, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup. Ca act antisocial, coruptia este foarte frecvent intalnita in societate si este deosebit de grava deoarece favorizeaza interesele unor particulari, mai ales in aria economica, afectand interesele colective prin: insusirea, deturnarea si folosirea resurselor publice in interes personal, ocuparea unor functii publice prin relatii preferentiale, incheierea unor tranzactii prin eludarea normelor morale si legale.

Coruptia vizeaza un ansamblu de activitati imorale, ilicite, ilegale realizate nu numai de indivizi cu functii de conducere sau care exercita un rol public, ci si de diverse grupuri si organizatii, publice sau private, in scopul obtinerii unor avantaje materiale sau morale sau unui statut social superior prin utilizarea unor forme de constrangere, santaj, inselaciune, mituire, cumparare, intimidare.

Printre cauzele care favorizeaza aparitia coruptiei se regasesc si: slabirea autoritatii statului datorita ineficientei institutiilor acestuia, degradarea nivelului de trai al indivizilor, lipsa unor valori sociale insotita de alterarea respectarii principiilor morale, lipsa unei reforme la nivelul institutional si legislativ care sa fie in concordanta cu conditiile socio-economice.

Mica coruptie

Prin mica coruptie se intelege acel sector din coruptie care nu aduce atingere intereselor majoritatii indivizilor unui stat. In aceasta categorie poate fi inclusa coruptia unui cadru medical, a unui functionar, etc care prin deciziile lor favorizeaza un individ sau grup de indivizi in detrimentul altora, dar acest gen de nedreptate este limitate in timp si spatiu.

Marea coruptie

Prin marea coruptie se intelege coruptia la nivel inalt a unui functionar, demnitar, etc. Acest gen de coruptie are ca si carecteristica principala efectul asupra intregului stat si a indivizilor care il compun. Urmarile acestui gen de coruptie se pot traduce in costuri directe sau indirecte care vor fi suportate intr-un final de toti contribuabilii.

Limitarea fenomenului

Fenomenul coruptie nu poate fi definit ca fiind propriu doar anumitor forme de guvernare. Coruptia este intalnita atat in societatile democratice cat si in cele totalitare. Desi exista o oarecare tendinta de a considera un regim autoritar ca fiind capabil sa elimine

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Coruptia in Sport.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 468 cuvinte
Nr caractere:
17 482 caractere
Marime:
22.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
coruptie, societati
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Popovici Ileana
Sus!