Căsătoria - fenomen social și complex juridic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Problematica pe care o comporta constituirea familiei este complexa, cuprinzand deopotriva, factori sociali, economici, biologici, psihologici si juridici. Institutie juridica si, in aceeasi masura, un grup social fundamental pentru indivizi si pentru societate, familia este puternic legata de casatorie.

DETERMINARI JURIDICE SI SOCIALE PRIVIND CASATORIA

La baza constituirii familiei la majoritatea popoarelor se afla actul casatoriei, considerat de toti specialistii ca reprezentand evenimentul demografic cel mai puternic, influentat de factori sociali, juridici, culturali, psihologici si morali.

Din punct de vedere juridic, casatoria reprezinta uniunea liber consimtita dintre un barbat si o femeie, incheiata cu respectarea dispozitiilor legale, cu scopul intemeierii unei familii.

In tara noastra, scopul incheierii casatoriei il constituie in mod explicit intemeierea unei familii. Pentru sociologi si demografi casatoria marcheaza inceputul primei secvente a ,,ciclului de viata familiala”, ea influentand evenimente demografice de maxima importanta, cum ar fi natalitatea si fertilitatea. Viata desfasurata de indivizi in cadrul institutionalizat al familiei cuprinde doua aspecte esentiale: o latura biologica constanta, ramasa in forma aproape neschimbata de-a lungul timpului si care consta in procrearea si cresterea copiilor si o latura sociala, vesnic schimbatoare, reprezentand morala, educatie, economie, aspecte juridice si psihice.

Nicolae Petrescu apreciaza casatoria drept un act de natura civila si religioasa ce comporta o multime de aspecte printre care: evolutia sociala a popoarelor, multitudinea traditiilor, obiceiurilor, moravurilor, toate determinand o mare diversitate a tipurilor in care se realizeaza casatoria.

Pentru popoarele primitive, casatoria isi are originea in familie (Westermarck), adevarata viata conjugala incepand dupa ce are loc nasterea unui copil, care marcheaza definitivarea actului nuptial.

La multe popoare, casatoria este conditionata de avere, de dreptul parintilor asupra copiilor, de prejudecati si diferentieri sociale, ceea ce duce la o situatie de injosire a femeii, la considerarea ei drept mijloc de sporire a bunurilor sotului.

Casatoria si familia cunosc o evolutie in timp, asupra lor punandu-si amprenta transformarilor din viata economica si sociala, moravurile, traditiile, obiceiurile. Putem spune ca intre casatorie si familie, pe de o parte si viata sociala in ansamblul ei, pe de alta parte, are loc un permanent proces de influentare, conditionare, ajustare. La nivelul vietii de familie, in relatiile dintre parteneri, schimbarile nu au aceeasi esenta si profunzime ca cele din viata sociala si, mai ales, nu se instaureaza automat. Schimbarile petrecute in modelele familiale sunt si rezultatul actiunii convergente a unor factori culturali, psihologici, juridici, morali.

Familia nu se manifesta pasiv in raport cu schimbarile din societate, nu se limiteaza doar la inregistrarea lor si la modificarea corespunzatoare a structurii si functiilor sale.

Familia are si un rol activ in aceste transformari, manifestandu-se ca grup, ca agent transformator in raport cu societatea.

Ideea studiului familiei prin prisma schimbarilor societatii globale, a rolului ei de activare si influentare a unor structuri sociale este pusa in evidenta de autori cunoscuti ai domeniului, care apreciaza: ,,Familia nu se raporteaza pasiv la schimbarile petrecute in societate, inregistrand doar aceste schimbari si modificandu-se ca raspuns mai mult sau mai putin mecanic la acesta. Familia fiind, intr-un fel sau altul, un adevarat ,,laborator” al vietii sociale ca un agent activ transformator, atat prin membrii sai cat si prin sine ca grup.” (A. Stanoiu, M. Voinea, 1983).

Factorii care influenteaza elementele definitorii ale familiei unt economici, sociali, morali, juridici, ei reglementand si orientand constituirea familiei, incheierea casatoriei, relatiile dintre soti, relatiile parinti – copii, ansamblul vietii de familie.

Reglementarile juridice care au insotit familia de-a lungul istoriei s-au concentrat mai ales asupra actului casatoriei. Asupra formelor de casatorie s-au facut numeroase studii, putine fiind insa cele care surprind in mod corespunzator corespondenta dintre acestea si factorii economici, sociali, morali, existenti pe diferite trepte de dezvoltare a societatii. Formele familiei dupa unii autori sunt: poligamia, poliandria si monogamia, iar din punctul de vedere al descendentei, exista familii matronimice si patronimice. Alti autori absolutizeaza forma monogama a familiei, neglijand tipurile variate intalnite in diverse societati si culturi.

In aceasta ordine de idei, mentionam pozitita lui Westermarck, care defineste famila ca o ,,uniune mai mult sau mai putin durabila dintre mascul si femela, uniune care dureaza pe timpul actului reproducerii si nasterii progeniturii”. ( E.Westermarck, The history or human marriage, 1945).

Fara indoiala, casatoria poate fi considerata ca un instrument principal si de creare a grupurilor familiale, a comunitatilor umane si, prin aceasta, un temei al permanentei existentei umane.

a. Scopul familiei il constituie intemeierea unei familii.

Daca o casatorie s-ar incheia in mod formal, in alt scop decat al intemerii unei

familii, aceasta ar cadea sub incidenta dispozitiilor legale care sanctioneaza orice incalcare a normelor imperative. In tara noastra, ca si in alte tari, casatoria este ocrotita de lege si apreciata drept baza a intemeierii familiei. Cu alte cuvinte, intemeierea relatiilor de familie constituie continutul casatoriei, cauza necesara si fundamentala a acesteia.

b. Casatoria are la baza liberul consimtamant al partenerilor.

Casatoria este este ,,uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, incheiata

potrivit dispozitiilor legale, cu scopul de a intemeia o familie si reglementata de normele imperative ale legii”. In aceste conditii, legea precizeaza drept temei al casatoriei afectiunea reciproca a sotilor, excluzand presiunea parintilor sau a altor persoane si orice considerente de ordin economic.

c. Casatoria este monogama.

Acest principiu este circumscris in cadrul legal in forma, ,,este oprit sa se

casatoreasca barbatul care este casatorit sau femeia care este casatorita” (Articolul 5 din Codul Familiei).

Observații:

Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Casatoria - Fenomen Social si Complex Juridic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 006 cuvinte
Nr caractere:
12 648 caractere
Marime:
11.36KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Florin Verza
Sus!