Campanie împotriva violenței asupra copilului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definirea problemei

Campania “ Fii inteligent, NU fi violent ! ”

Organizator : Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1

Colaboratori : Primaria Sector 1, Televiziunea Romana, Radiodifuziunea Romana, Parlamentul Romaniei, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Institutul de Stiinte ale Educatiei, Ministerul Administratiei si Internelor – Directia Generala de Politie a Municipului Bucuresti, Ministerul Sanatatii.

Scopul : Senzibilizarea opiniei publice asupra efectelor devastatoare pe care le are violenta domestica asupra dezvoltarii copiilor, sa promoveze politici si programe care sa stopeze violenta in familie dar si in institutii si locuri publice.

Reprezentanta UNICEF Romania, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Institutul de Stiinte ale Educatiei si Institutul de Criminalistica au realizat un studiu asupra violentei in mediul scolar, pe un esantion reprezentativ de 1207 unitati de invatamant gimnazial si post gimnazial din mediul urban si rural, pe un lot de 143 de consileri scolari si un lot de 627 elevi cuprinsi in 23 de scoli. Rezultatele studiului arata ca :

- proportia unitatilor de invatamant la nivelul carora se inregistreaza fenomene de violenta depaseste 75% ;

- ponderea elevilor cu manifestari grave de violenta este estimata la aproximativ 2,5% ;

- ponderea copiilor si tinerilor victime ale violentei ( furt, agresiuni sexuale, agresiuni fizice, hartuire) este de aproape 3%.

Datele oferite de catre Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii indica urmatoarea situatie : 379 de cazuri, dintre care :

- 293 cazuri de vatamare corporala ;

- 4 cazuri de lovituri cauzatoare de moarte ;

- 18 cazuri de rele tratamente aplicate minorilor ;

- 33 cazuri de tentativa de omor ;

- 31 cazuri de omor.

Studiul « Cum ne crestem copiii ?”, evidentiaza faptul ca abuzul fizic, chiar daca a fost mai putin recunoscut , nu inseamna ca in mod real are o incidenta mult mai scazuta. Cercetarea a reflectat faptul ca abuzul fizic este perceput ca o metoda « normala de educare » acceptata si asimilata in egala masura de parinti si copii. Mediul cel mai activ pare sa fie scoala, familia ramanand un mediu relativ inchis, abuzul in cadrul ei fiind subdeclarat.

Factorii favorizanti ai abuzului au fost identificati ca fiind :

- existenta problemelor in familie ( violenta, in special violenta fizica si alcoolism, nivel de educatie scazut), perpetuarea sistemului educativ in care sunt utilizate pedepse , lipsa de informare, pregatire si educare in exercitarea rolului de parinte sau educator, lipsa supravegherii din partea parintilor face ca grupul de prieteni sa aiba o mare influenta asupra copilului in momentul definirii si invatarii valorilor sociale.

- violenta in grupurile de prieteni este specifica copiilor cu varste mai ridicate si este determinata de reproducerea comportamentului violent pe care copiii il invata fie acasa fie chiar in grupul de prieteni ;

- numarul de copii in familie ;

- sexul pare sa induca diferentieri semnificative, baietii fiind mai expusi la abuz ( in special violenta) decat fetele.

Analiza factorilor interni

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 are sediul in B-dul Maresal Averescu nr. 17 si luat fiinta in anul 2003, devenind in scurt timp un reper in ceea ce priveste abordarea integrate a interventiei sociale. In prezent dispune de o retea functionala de 150 de asistenti maternali profesionisti.

Institutia a cunoscut o dezvoltare rapida si dinamica si isi desfasoara activitatea pe baza unei strategii coerente sustinuta permanent de catre Primaria Sectorului 1.

Directia are ca scop principal promovarea si apararea drepturilor copilului si se caracterizeaza prin unitate, coerenta, calitate, celeritate, eficienta, monitorizare si isi intemeiaza activitatea pe pricipii ca :

- Universalitatea ;

- Solidaritatea sociala ;

- Parteneriatul ;

- Respectarea demnitatii umane

Analiza mediului socialCampanie Impotriva Violentei Asupra Copilului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Campanie Impotriva Violentei Asupra Copilului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 105 cuvinte
Nr caractere:
14 050 caractere
Marime:
13.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!