Calitățile implicate în rolurile asistentului social

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Calitatile implicate in rolul asistentului social

Profesia de asistent social (comform C.O.R.) : 346001

Acorda consultatii asupra problematicii sociale; initiaza actiuni pentru prevenirea delicventei sau pentru readaptarea delicventilor; acorda ajutor handicapatilor fizic sau mental in scopul ameliorarii capacitatii de integrare sociala a acestora..

Se ocupa in principal cu recuperarea si (re)integrarea psiho-sociala si profesionala a persoanelor cu probleme speciale:deficiente psihice si /sau fizice,comportament antisocial(delicventa),probleme sociale diverse.Desfasoara o activitate complexa si variata: analizeaza influenta factorilor sociali asupra starii de sanatate mentala si a comportamentului uman, acorda consultatii privind drepturile si obligatiile asistatilor, colaboreaza cu institutii sau organizatii care au obiective similare, participa la elaborarea metodelor si tehnicilor de lucru, propun masuri de ajutorare sau recuperare. Munca unui lucrator social este aceea de a ajuta oamenii în rezolvarea problemelor legate de situatia lor sociala sau de viata personala. ( Monitorul Oficial )

Asistentul social activeaza intr-un camp social vast ce cuprinde o realitate complexa,cu dimensiuni multiple si se caracterizeaza printr-o schimbare continua.De aceea el are nevoie de abilitati multiple pentru indeplinirea multitudinilor de roluri pe care si le asuma in decursul profesiei.

Rolurile asistentului social:

1. Consultant / consilier pentru persoane individuale – contact personal cu indivizii in scopul rezolvarii problemelor si al obtinerii unor schimbari in capacitatea individului de a-si rezolva problemele.

2.Consiliere maritala si familiala – contact personal cu doua sau mai multe familii in scopul rezolvarii problemelor din cuplu sau familie si al imbunatatirii comunicarii dintre membrii.

3. Munca cu grupurile – munca directa cu clientii in cadrul unui grup de clienti in scopul imbunatatirii competentelor lor sociale, al unei mai bune autocunoasteri si mobilizarii energiilor in vederea adaptarii la cerintele sociale.

- 1 -

4. Avocat al intereselor celor asistati – activitati specifice pentru obtinerea beneficiilor ce revin clientului sau activitatii de lobby in vederea imbunatatirii conditiei sociale ale celor aflati in situatii defavorizate.

5. Agent de legatura / broker – face legatura intre clienti si serviciile care le ofera acestora resursele necesare.

6. Coordonator / director de caz (case manager) – desfasoara o diversitate de activitati care ajuta clientii sa-si dezvolte competentele, facand legatura intre sistemele si subsistemele in care e implicat clientul.

7. Cercetator – cercetarea privind raspandirea problemelor sociale, cauzele acestora si modalitatile eficiente de intercentie la nivel de individ / microgrup / macrogrup.

8. Planificator / director de program – activitati specifice de scriere de proiecte si de evaluare a lor in vederea dezvoltarii si sustinerii resurselor, serviciilor si programelor speciale.

9. Expert, consultant – asigura asistenta in cazul unor cercetari precum si a altor specialisti sau servicii, in efortul lor de intelegere si rezolvare a problemelor sociale.

10. Manager / administrator – ajuta la implementarea procedurilor si politicilor de asistenta sociala la nivelul unor servicii sau organizatii, la monitorizarea sau indrumarea lor.

11. Membru al unei echipe de profesionisti – desfasoara activitati in cadrul unei echipe de profesionisti, prestator de servicii sociale intr-o institutie sau agentie. Echipa poate fi intra – sau inter – disciplinara, deci asistentul social va colabora cu ceilalti specialisti ai serviciului : asistenti sociali, medici, psihologi, sociologi, asistente si surori medicale, cadre didactice, etc.

12. Mediator – ajuta doua sau mai multe parti implicate intr-un conflict sa ajunga la o intelegere, compromis, rezolvare.

13. Supervizor de stagiu – supervizeaza personalul sau studentii care i-au fost distribuiti spre indrumare.

- 2 -

14. Formator / educator / instructor – instruieste, formeaza sau asigura pregatirea altor prestatori de servicii, voluntarilor sau chiar a clientilor.

15. Negociator – stabileste termenii in care un anume seviciu sau organizatie poate asigura un avantaj pentru clienti.

16. Arbitru – examineaza si evalueaza faptele si ia decizii in unele situatii conflictuale.

17. Colectarea de fonduri – popularizeaza serviciile sociale pentru a aduna fonduri in vederea dezvoltarii si implementarii de programe sau servicii.

18. Relatii cu publicul – planifica si desfasoara activitatiile de relatie cu publicul in numele agentiei / institutie / profesiei.

(“Perspective teoretice si practice ale asistentei sociale – Maria Roth-Szamoskozi, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca – Definitia si obiectivele asistentei sociale – 5. Rolurile profesionale.)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calitatile Implicate in Rolurile Asistentului Social.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 102 cuvinte
Nr caractere:
7 697 caractere
Marime:
12.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!