Calitatea vieții în mediul rural

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Întorsura Buzăului se situează la altitudinea de 700 m, la poalele munților Ciucaș, în interiorul arcului carpatic. Împreună cu comunele Sita Buzălui, Vama Buzăului și Barcani, formează Depresiunea Buzaielor.

Istoricul localității

Prima menționare documentară a localității datează din anul 1770 și a fost multă vreme un important loc de popas pentru negustorii care treceau prin pasul Buzău, înspre Muntenia și Transilvania. În anii 1421, 1432, 1438, 1508, oștirile turcești au trecut prin pasul Buzău, adică Trecătoarea Fericirii, în Țara Bârsei, pe care au pustiit-o. În septembrie 1599, prin pasul Buzău, Mihai Viteazul a pătruns în Ardeal, stabilindu-și tabăra de odihnă pe Dealul Taberii.

Trecerea din Depresiunea Întorsurii Buzăului în Țara Bârsei se făcea prin pasul Predeluș care este atestat documentar din toamna anului 1476 de o scrisoare a lui Vlad Țepeș către Judele Brașovului în care dădea de știre că :,, Prin voinţa Domnului toată Ţara Românească şi toţi boierii îngenunchiaţi înaintea mea şi a lui Dumnezeu, au eliberat drumurile oriunde în zona Rucăr, Prahova, precum şi pe Teleajen şi Buzău. Prin urmare mergeţi liberi de acum încolo, oricând veţi dori şi hrăniţi-vă şi lăsaţi-l pe Domnul să vă fericească.”

Numeroase obiecte preistorice de cremene găsite, în urma săpăturilor efectuate în această zonă, Valea Cremenii şi Valea Fetii, arată că au existat aşezări omeneşti încă din epoca neoliticului, în acestă regiune a Buzaielor.

Denumirea de Întorsura Buzăului este una pur românească, fiind inspirată de prezenţa râului Buzău, care în dreptul localităţii îşi schimbă brusc direcţia, dinspre nord spre sud, sensul numelui find acela de cotitură, curbă sau îndoitură

Puncte de atracție turistică

În prezent localitatea este cunoscută pentru tradiţiile şi obiceiurile din zonă, dar are titlul neoficial de POLUL FRIGULUI deoarece in 6 luni din 12 se înregistrează cele mai scăzute temperaturi din ţară.

Întreaga zonă este traversată de râul Buzău în care se adună zeci de pâraie. Râul Buzău este unul dintre cele mai cunoscute râuri din partea de est a României, cu o lugime de 302 km. Acesta izvorăşte din Carpaţii de sud est, la est de Braşov.

Împrejurimile localităţii, fauna şi flora bogată, calitatea aerului oferă posibilităţi pentru practicarea excursiilor şi sporturilor de iarnă. Un punct atractiv al locului îl reprezintă excursiile montane, vizitarea expoziţiilor muzeale şi participarea la festivalurile folclorice.

Dintre monumentele istorice menţionăm Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântu Gheorghe şi Bisericile Ortodoxe din Brădet şi Floroaia Mare. Anual în prima duminică din septembrie are loc sărbătoarea folclorică CIOBĂNAŞUL.

Dezvoltarea satului românesc reprezintă o temă de real interes atât din punct de vedere teoretic cât mai ales practic pentru numeroase domenii – social, economic, politic, etc. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană spaţiul rural a fost supus unor schimbări majore şi a cunoscut o dinamică aparte. Multiplele provocări impuse de anumite standarde europene au creat noi perspective de dezvoltare dar au adus cu sine şi noi probleme pentru care locuitorii şi autorităţile au reuşit să le gestioneze mai mult sau mai puţin eficient în funcţie de competenţa managerială, rezistenţa la schimbare a locuitorilor şi alţi factori externi acestora cum ar fi: birocraţia de la nivelul instituţiilor statului, lipsa de continuitate în decizii odată cu schimbarea partidului de la putere sau lipsa susţinerii financiare adecvate din partea statului pentru demararea unor proiecte de dezvoltare rurală. Peste acest tablou se suprapun şi problemele specifice mediului rural: lipsa locurilor de muncă, migraţia populaţiei active, veniturile scăzute, lipsa unor mijloace moderne de producţie în agricultură, slaba valorificare

a produselor din agricultură şi nu în ultimul rând nivelul de pregătire inferior celui din mediul urban. Toate aceste aspecte sunt evidenţiate de numeroase date statistice şi cercetări desfăşurate în mediul rural însă pentru a putea implementa strategii eficiente de dezvoltare rurală în anumite zone considerăm importantă o analiză atentă a fiecărei zone şi intervenţii focalizate pe nevoi specifice în fiecare regiune şi microregiune în parte.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calitatea Vietii in Mediul Rural.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 285 cuvinte
Nr caractere:
20 150 caractere
Marime:
77.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!