Bariere de comunicare în asistența socială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comunicarea în asistenţa socială poate fi definită ca un proces global care integrează cuvinte, mimică, priviri, gesturi şi raporturi spaţiale care îşi propun transmiterea şi schimbul de informaţii, de mesaje, circulaţia de impresii şi de comenzi, împărtăşirea de stări afective, de decizii şi judecăţi de valoare între asistentul social şi clientul- beneficiar.

În comunicarea în asistenţa socială, însă, intervin adesea bariere care pot perturba sensul şi scopul mesajelor transmise între cei doi interlocutori, bariere care pot să aibă la bază anumite „mituri" privind comunicarea :

• Primul mit este acela al înţelegerii comunicării; beneficiarii clienţi sau asistenţii sociali îşi pot spune: „Doar am comunicat pe parcursul întregii mele vieţi, normal că înţeleg comunicarea! ". Chiar dacă este adevărat că procesul comunicării face parte din istoria individuală a fiecăruia dintre noi, asta nu înseamnă neapărat că modul în care am comunicat până acum a fost unul eficient.

• Al doilea astfel de mit specifică faptul că toate problemele fiinţei umane sunt în fapt probleme de comunicare. Această perspectivă porneşte de la confuzia lărgirii ariei comunicării la toate procesele sociale: într-adevăr, actul comunicării este implicat în toate dimensiunile activităţii noastre, dar dacă o comunicare ineficientă este responsabilă de un anumit insucces, ea nu este singura responsabilă.

• Un al treilea mit presupune că, dacă utilizează tehnici de comunicare eficiente, asistentul social si clienţii au în mod automat o bună comunicare. Chiar dacă este corectă premisa că cineva devine un comunicator mai bun învăţând tehnici de comunicare, mai sunt şi alte elemente implicate cum ar fi atitudinea pozitivă în comunicare.

• Un alt mit este acela că o bună comunicare realizează o perfectă înţelegere atât la beneficiar, cat şi la asistentul social. Este evident că o înţelegere perfectă este imposibilă, dar o astfel de percepţie poate duce la definirea unei bariere în comunicare.

Pornind de la necesitatea demitizării unei astfel de analize în cadrul comunicării in asistenţa socială, observăm că există în domeniu arii de cercetare şi acţiune care se cuvin a fi explorate în direcţia identificării posibilelor bariere şi a depăşirii acestora.

Comunicarea dintre asistentul social şi client reprezintă un sistem deschis, influenţat de extrem de mulţi factori; de aceea, atunci când ne referim la conceptul de „barieră" în cadrul procesului de comunicare, lucrurile nu sunt tocmai simple. În primul rând, dificultatea constă în necesitatea unei viziuni procesuale şi, mai ales, progresive asupra acestor elemente, de altfel, componente importante ale procesului de comunicare ca atare. Iată de ce vom vorbi despre:

- bariere care ţin de sistem (în sensul că le identificăm uşor fie la nivelul agenţilor comunicaţionali - receptor, emiţător- asistent social, client -, fie, spre exemplu, în contextul comunicării la nivelul canalului de comunicare);

- bariere ce ţin de proces (care sunt mai degrabă rezultatul interacţiunii din interiorul comunicării).

In prima categorie, identificăm aspecte comune atât receptorului, cât şi emiţătorului; spre exemplu, deficienţele de transmisie şi de recepţionare a informaţiei, conceptualizarea mesajului în funcţie de situaţie şi de scop, alegerea mijloacelor de comunicare, statutul social al comunicatorilor, limbajul şi normele grupului sunt dimensiuni complementare ale unor astfel de bariere. Ele se pot datora unor factori fizici permanenţi sau situaţionali (în prima categorie se află anumite deficienţe înnăscute ale comunicatorilor, în cea de-a doua, spre exemplu, o acustică defectuoasă a sălii unde are loc activitatea sociala sau deficienţe temporare - un asistent social poate să fie, de pildă, răguşit), dar şi unor factori socioculturali (spre exemplu, asistentul social care nu-şi structurează adecvat discursul pentru a-1 adapta unui anumit client); desigur că şi la nivelul canalului de comunicare întâlnim astfel de deficienţe (zgomote, anumite interferenţe care pot perturba serios comunicarea).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bariere de Comunicare in Asistenta Sociala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 056 cuvinte
Nr caractere:
20 987 caractere
Marime:
20.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Miftode Vasile
Sus!