Analiză de conținut - apocalipsa din 21 decembrie 2012

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Apocalipsa din 21 decembrie 2012

Apocalipsa care ar fi trebuit sa aiba loc pe 21 decembrie 2012 este numele general dat unor teorii speculative despre destinul omenirii. Conform acestor teorii anul 2012 ar fi trebuit sa fie un punct cheie în istoria umanității, apărând diverse interpretări despre ce s-ar fi putut întâmpla în data de 21 decembrie a anului 2012. Unele dintre aceste teorii sunt legate de sfârșitul lumii, altele vorbesc de o nouă eră în istoria umanității. Printre teoriile legate de sfârșitul lumii se numără invazia extraterestră, prăbușirea unui asteroid de dimensiunea celui care a dus la dispariția dinozaurilor, cutremure devastatoare și/sau revenirea anticristului. Pe lângă teoriile legate de sfârșitul lumii, există diverse teorii legate de o nouă eră spirituală sau socială. Unele din aceste teorii văd această nouă eră ca pe o oportunitate a societăților secrete de a se impune la nivel mondial. După unii teoreticieni ai conspirației, când aceste societăți se vor impune există șansa ca societatea să se reîntoarcă la o formă de guvernare similară cu cea a fasciștilor și apariția unei noi ordini mondiale. Alte teorii despre această nouă eră vorbesc despre începerea erei astrologice a Vărsătorului. Aceasta eră alături de alte ere creează un mare an care apare o dată la 25.920 ani ai calendarului gregorian. Zecharia Sitchin prezintă în scrierile sale o altă teorie legată de sfârșitul lumii. Sitchin consideră că există o planetă necunoscută încă astronomilor, pe care a numit-o Planeta X (Nibiru). Toate aceste teorii sunt criticate de oamenii de știință mainstream, mai ales de Neil deGrasse Tyson. Cea mai des întâlnită critică este afirmația conform căreia aceste teorii deși se bazează pe vagi interpretări științifice sunt „incapabile de a oferi dovezi științifice”.

Teoriile legate de sfârșitul lumii

Teoriile legate de anul 2012 au fost împărțite în două mari secțiuni: cele legate de sfârșitul lumii și cele legate de noua era astronomică. Această secțiune este dedicată teoriilor legate de sfârșitul lumii: schimbarea polilor magnetici, invazia extraterestră, alinierea galactică și altele.

Alinierea galactică

Există teorii care susțin că alinierea galactică ar provoca un eveniment major asupra Terrei. Alinierea galactică presupune că la un moment dat în istoria noastră Soarele, Luna și Pământul s-ar alinia cu centrul galaxiei. Majoritatea adepților acestei teorii consideră că data la care ar fi trebuit sa se produca această aliniere a fost 21 decembrie 2012, moment în care ar fi trebuit sa se încheie și un ciclu complet al mișcării de precesie a axei de rotație a Pământului (de cca. 26.000 de ani). Dacă această aliniere ar avea loc, există posibilitatea producerii unor dezastre naturale majore. Criticii acestei teorii susțin că este imposibil ca un astfel de eveniment să provoace astfel de dezastre. Aceștia susțin că alinierea Soarelui, cu Pământul și Luna s-a mai petrecut cu ocazia a numeroase eclipse în trecut.

Schimbarea polilor magnetici ai Pământului

Teoria schimbării polilor magnetici ai Pământului consideră că pe Pământ s-ar putea produce mari pagube materiale, respectiv omenești din pricina schimbării bruște a polilor magnetici ai planetei. Acești poli sunt legați la rândul lor de o axă. Această axă este mai concret spus axa pământului. Ideea pe care această teorie o susține este că în data de 21 decembrie 2012 această axă ar fi trebuit sa se roteasca rapid în direcția opusă. Din rotirea axei în direcția opusă ar fi trebuit sa rezulte schimbarea polilor magnetici. Problema ar aparea în situația în care această axă s-ar roti rapid sau brusc. Rotirea bruscă ar avea drept rezultat aducerea de mari pagube la nivel mondial. Schimbarea polilor magnetici ai Pământului a fost deseori o problemă controversată. Criticii sunt de părere că o astfel de schimbare bruscă a polilor magnetici este imposibilă. Motivul pentru care criticii susțin că o astfel de schimbare este imposibilă este datorită faptului că polii sunt deja în schimbare însă într-o viteză foarte mică.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza de Continut - Apocalipsa din 21 Decembrie 2012.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 879 cuvinte
Nr caractere:
9 987 caractere
Marime:
125.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Netedu Adrian
Sus!