Teoria lui Thomas Malthus

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In 1708, un preot englez numit Thomas Malthus a publicat 'Eseul ' asupra principatelor populatiei. Aceasta opera este importanta nu numai pentru ca a devenit clasica in teoria economica, dar si pentru ca in ea Malthus raspunde multor preocupari ale perioadei in care a fost scrisa. Malthus a publicat o a doua editie a cartii in 1803 precum si alte editii aditionale pana in 1826 la a sasea editie. Lucrarea reflecta un sentiment de neliniste legat de turbulente, violenta si tensiune internationala in perioada revolutiei franceze. De asemenea ea raspunde nelinistilor sociale rezultate din cresterea rapida si recenta a populatiei.

Malthus a argumentat ca datoria rapiditatii omului de a reproduce, populatia creste in progresie geometrica. Pe de alta perte, productia poate creste cel mult in progresie aritmetica. De aceea intrucat hrana este o conponenta esentiala a vitii umane cresterea populatiei poate duce la foamete. Malthus a aratat ca exista atat masuri preventive cat si masuri pozitive care sa reduca natalitatea inpidicand cresterea exponentiala si va continua sa existe.

Secolul al XIX-lea nu a oferit lui Malthus argumente pentru legea de crestere. Ritmul de cresterii ai populatiei tarilor europene a fost practic inferior ritmului de crestere economica si, respectiv, a mijloacelor de subzistenta, cum a aratat Simion Kuznets, laureat al premiului Nobel pentru economie, pe baza seriilor statistice seculare. In schimb evolutia postbelica a populatiei tarilor in curs de dezvoltare marcata de explozia demografica a oferit temeiuri in sprijinul ideilor lui Malthus.

Malthus se opreste la cauza principala care a influentat perfectionarea existentei umane si anume tendinta constanta la toate vietuitoarele de a se inmulti mai mult decat ingaduie cantytatea de hrana la dispozitia lor, La om datoria unei legi a firii umane, care face ca hrana sa fie indispensabila omului, populatia nu poate sa creasca niciodata in realitate decat pana la nivelul pe care ii permite cea mai redusa cantitate de hrana pentru a ramane in viata, De aceea Malthus considera tema de mizerie ca un obstacol major in calea cresterii populatiei si afirma ca nu exista nici un stat in care forta de crestere a populatiei sa fi fost lasata sa se desfasoare intr-o libertate perfecta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teoria lui Thomas Malthus.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 395 cuvinte
Nr caractere:
7 719 caractere
Marime:
12.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Socio-umane
Tag-uri:
populatie, fire umana
Predat:
la liceu
Profesorului:
Marginean Ioan
Sus!