Școala, instituție și organizație socială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

E. Durkheim definea scoala ca fiind un grup social care are o unitate si o fizionomie proprie. Scoal indeplineste caracteristicile specifice organizatiilor. Acestea ar fi: are doua functii: una primara, de formare a elevilor si integrare a lor in societate; alta secundara, furnizand populatiei din zona modele comportamentale.

pozitia indivizilor in organizatie are doua tendinte: satisfacerea cerintelor organizationale si satisfacerea aspiratiilor personale.

scoala este un sistem formal si un mediu de relatii informale. Este formala pentru ca prescrie norme si reguli, sanctioneaza conduitele individuale si informala pentru ca rsspunde nevoilor reale ale indivizilor.

inconstientul si imaginarul pot fi catalogati drept mediatori intre personalitatea individului si organizatie.

Mecanismele senzoriale si cognitive de adaptare a individului la cerintele organizationale sunt profund influientate de sistemul motivational si de reprezentari personale ale realitatii.

sistemul de comunicare este foarte eficient deoarece relatiile dintre diferitele compartimente ale organizatiei nu se pot desfasura eficient fara unsistem de comunicare bine pus la punct.

Scoala este organizatia care invata si produce invatare. Astfel ca organizatie scoala desfasoara doua activitati: una managerial-administrativa, alta pedagogico-educationala. Activitatea managerial-administrativa vizeaza conducerea si administrarea scolii, dar si structurile ce reglementeaza activitatea profesorilor, statutul si rolul lor institutional. In analiza scolii ca organizatie conceptele centrale sunt cele de autoritate si birocratie. Analiza relatiilor si climatelor organizationale specifice scolii implica abordarea problemelor conducerii sau stilului de conducere. Avem de-a face cu trei modele: nometetic, orientat spre codul organizatiei ideografic, orientat spre relatiile cu oamenii tranzactional, capabil sa anuleze si medieze conflictele Activitatea pedagogico-educationala se structureaza dupa logica pedagogica. Aceasta activitateeste reglementata de norme implicate in natura proceselor de predare-invatare. Grupul scolar.

Clasa poseda toate calitatile necesare unui grup primar. Caracteristici: ofera posibilitatea interactiunii fata in fata poseda structuri stabile tinde sa atinga anumite scopuri elevii dintr-o clasa se percep intre ei ca facand parte din acelasi grup Scopurile grupului-clasa: procesul de realizare a sarcini, sarcina constituind ceea ce trebuie sa faca grupul pentru a-si atinge scopul. Sarcina comuna este de invatare, dar ea devine specifica in functie de diferitele segmente ale activitatii.

procesul de comunicare, se desfasoara in stransa legatura cu cel de reslizare a sarcini.

procesele afective, este o sursa de satisfactie personala pentru membrii grupului si un factor de coeziune.

procesul de influienta, asigura unitatea comportamentelor.

O caracteristica generala a grupului scolar, care marcheaza ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scoala Institutie Si Organizatie Sociala
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
804 cuvinte
Nr caractere:
4 572 caractere
Marime:
9.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Socio-umane
Tag-uri:
scoala, institutie
Predat:
la liceu
Sus!