Filosofia internetului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Analiza societatii postmoderne, ca perioada de trecere la societatea informationala, presupune atit studierea aparitiei si dezvoltarii noilor tehnologii informationale si comunicative, cit si examinarea unor probleme filosofice si metodologice specifice, aparute in legatura cu utilizarea lor si, in special, filosofia Internetului, ca filosofie a sistemelor principal deschise: Filosofia lumilor virtuale, crearea lumilor virtuale cu ajutorul noilor tehnologii informationale si comunicative, cit si filosofia postmodernismului, ca filosofie a societatii postmoderne.

Analizind aparitia si dezvoltarea noilor tehnologii informationale si comunicative, e necesar de a examina rolul lor in aparitia societatii postmoderne, studiind dezvoltarea revolutiei computeriale in revolutia informationala, cit si rolul revolutiei informationale in dezvoltarea societatii postmoderne, constituirea si dezvoltarea societatii postmoderne in Republica Moldova.

Este de ajuns a arunca doar o scurta privire asupra acestui inceput de mileniu pentru a observa rolul din ce in ce mai mare pe care il detine informatia (este foarte cunoscuta expresia A cunoaste inseamna a fi puternic), mass-media si, implicit, relativ noua tehnologie a Internetului.

Multi dintre noi au auzit si aud tot mai mult despre aceasta noua tehnologie iar vestile trambitate acum la inceput de drum sunt in mare parte pline de optimism si speranta. Ce putem spune cu siguranta este ca odata integrat in vietile noastre Internetul nu va mai disparea. Dimpotriva, locul detinut de el in viata societatii noastre va creste, si aceasta deoarece el promite sa inlocuiasca o buna gama de activitati umane. Incepand cu ultima decada a secolului trecut, cand Internetul a inceput sa devina tot mai popular, el s-a transformat intr-o tehnologie care sa preia, transforme si redea intreaga cultura. Astfel, monitorul calculatorului a inceput sa inlocuiasca ecranul cinematografului si al televizorului, peretele galeriilor de arta, biblioteca si cartea, manualele scolare etc. Intreaga cultura trecuta si prezenta a ajuns sa fie computerizata, filtrata prin computer. Oamenii au inceput sa creeze arta, sa se joace, sa vizioneze filme, sa asculte muzica, sa contabilizeze actele de firma etc. folosindu-se tot mai mult de computer. Cand Internetul si-a facut intrarea in vietile oamenilor si computerele au fost legate intre ele activitatile sau extins la comunicare, comert electronic (e-comerce) sau jocuri in retea. S-au format si noi forme culturale precum jocurile de calculator dar s-a impus si o redefinire a formelor culturale deja existente (de pilda, fotografia si cinematograful). Internetul, mediul viitorului, va schimba viata omului la toate nivelurile ei, si, dupa cum spune Michael Dertouzos, va schimba modul nostru de lucru si de joaca, dar mai important, va modifica aspecte profunde ale vietii noastre si ale umanitatii: cum privim ingrijirile de sanatate, cum invata copiii nostri, cum raman varstnicii integrati ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Filosofia internetului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
8 819 cuvinte
Nr caractere:
50 407 caractere
Marime:
43.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Socio-umane
Tag-uri:
internet, societate, influenta
Predat:
la liceu
Sus!