Familia ca instituție socială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Institutia ce se transforma foarte lent si anevoios, familia are o independenta relativa fata de contextul social si economic, schimbarile ei nu se fac o data cu schimbarea regimului politic ci urmaresc succesiunea civilizatiilor.

Cu toate ca familia are o mare capacitate de inertie, ea poate, in unele situatii devansa schimbarile social-politice. Desi relatia cadru social general-familie nu este una din genul stimul-raspuns si in ciuda relativei stabilitati a functiilor si structurilor familiale, aceasta institutie a suferit, in tara noastra, in mod incontestabil, inportante schimbari dupa cel de-al doile razboi mondial.

Este adevarat ca familia a dezvoltat forme de rezistenta in fata intruziunii statului in fata prabusirilor sociale brutale ce au afectat o traditie aproape milenara( ne referim la familia rurala traditionala). Asa explicam esecul politicii care a incercat sa deturneze in mod artificial tendintele proprii ale evolutiei familiei romanesti, cu toate ca urmarile politicii duse intre 1948-1989 au fost uneori catastrofale pentru familie. Daca familia s-a transformat in ultima jumatate de secol, instrumentele schimbarii au fost restructurarile majore ale societatii, restructurari ce veneau sa confirme, sa accentueze tendintele de erodare a familiei traditionale existente inca dinainte de razboi.

Procesele de industrializare de urbanizare, exodul rural, alfabetizarea masiva, asistenta medicala gratuita, mobilitatea sociala si teritoriala, modificarea relatiilor de proprietate devin componente fundamentale ale unei noi realitati, careia familia a incercat sa-i faca fata, modificandu-si modul de constituire, functiile. In ultimul secol s-au produs schimbari majore in evolutia familiei, a valorilor, normelor, comportamentelor din aceasta sfera. Desi se prefigurau de la sfarsitul secolului trecut, aceste schimbari au avut loc, cu precadere, dupa 1950. In evaluarea acestor schimbari trebuie sa distingem doua planuri.

1 comparativ cu situatia anterioara( inainte de 1950)

2 comparativ cu situatia pe plan european ( occidental )

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Familia ca Institutie Sociala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
285 cuvinte
Nr caractere:
1 824 caractere
Marime:
11.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Socio-umane
Tag-uri:
familie, fundamente, societate
Predat:
la liceu
Clasa:
a 12-a
Profesorului:
Marginean Ioan
Sus!