Subiecte Posibile - Sisteme Expert

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Prezentati sumar domeniile care au contribuit la fundamentarea inteligentei artificiale si enuntati criteriile care diferentiaza programele de inteligenta artificiala de programele informatice conventionale.

Stiintele economice si domeniile lor (managementul, productia, marketingul, finantele, contabilitatea, gestiunea resurselor umane, etc.) sunt în practica realizate de catre oameni cu performante diferite care trebuie sa faca fata sarcinilor nestructurate, non-liniare, dinamice si stochastice, cu luarea în seama, simultan, a aspectelor cantitative si calitative, în care intervin intuitia, experienta si inteligenta, notiuni vag definite, percepute cu aproximatie si având consecinte asupra comportamentului în interactiunile cu mediul intern si extern.

criteriul PIA P.Conventionale

Natura prelucrarii În principal simbolica În principal numerica

Natura intrarilor Pot fi incomplete Obligatoriu complete

Cautarea În principal euristica Algoritmica

Explicatii Ofera explicatii Uzual nu ofera

Scopul principal Cunoasterea Date si informatii

Structura Separarea cunoasterii de

control Controlul este integrat cu

datele si informatiile

Natura iesirilor Pot fi incomplete Obligatoriu corecte si

complete

Întretinerea si actualizarea Relativ usoara datorita modularitatii

cunoasterii Uzual dificila

Hardware În principal PC-uri si statii

de lucru Toate tipurile de calculatoare

Capacitatea de rationament Da Nu

2. Specificati si comentati zece momente esentiale din istoria inteligentei artificiale.

Chiar daca inteligenta artificiala este unul dintre cele mai recente domenii ale tehnologiei de vârf, ea are deja o istorie strâns legata de aceea a tehnologiei informationale. Iata numai câteva repere istorice importante:

- 3000-2778 s-a realizat in Egipt primul sistem expert pe hartie de papirus cu aplicatie in chirurgie.

- 200 I.C. in China s-au realizat automate si orchestre mecanice

- 1930 D.C. se utilizeaza un analizor diferential in reglarea tirurilor artileriei.

- 1936, Alan Turing prezinta o masina capabila sa solutioneze orice problema din matematici cu ajutorul unui alfabet si un set de reguli;

- 1950, Isaac Asimov prezinta cele trei legi ale roboticii;

- 1955, Allen Newell, J.C. Shaw si Herbert Simon au realizat primul limbaj de programare în inteligenta artificiala IPL II (Information Processing Language II);

- 1956, La colocviul de la Darthmouth College din New Hampshire (SUA) se lanseaza

termenul "inteligenta artificiala" de catre John McCarthy acceptat unanim pentru a desemna o noua stiinta si tehnologie;

- 1959, Apare limbajul LISP, primul utilizat pe scara larga în înteligenta artificiala (John McCarthy);

- 1965, Începe proiectul DENDRAL, primul sistem expert, destinat analizei structurilor moleculare (B. Buchanan, E. Feigenbaum, J. Lederberg). Logica Fuzzy-Zadeh;

- 1967, S-a creat primul laborator de inteligenta artificiala la M.I.T. (SUA);

- 1970, Este creat sistemul expert MYCIN pentru diagnostic medical si apare limbajul PROLOG realizat de Alain Colmerauer si Roussel (Franta).

3. Prezentati cinci definitii reprezentative pentru inteligenta artificiala.

- E. Feigenbaum si P. Mc Corduck: termenul latin "intelegere" înseamna a alege dintre, a întelege, a percepe si a sti, iar obiectul capabil de a reuni, a aduna, a alege, a întelege, a percepe si a sti este un obiect cu inteligenta artificiala.

- Clyde W. Holsapple si Andrew B. Winston: inteligenta artificiala se straduieste sa creeze

masini capabile de comportament inteligent asa cum se observa la oameni, iar aptitudinea de a întelege limbajul natural si de a rationa sunt doua chei importante ale inteligentei.

- Patrick Winston: inteligenta artificiala se ocupa cu studiul ideilor care permit calculatoarelor sa efectueze acele lucruri care fac pe oameni sa para inteligenti.

- Luca Dan Serbanati si Cristian Giumale: prin inteligenta artificiala se întelege acea parte a informaticii care se ocupa cu proiectarea si construirea masinilor inteligente, acele masini capabile sa realizeze functii ale intelectului uman.

- Russel si Norvig:sistemele inteligente sunt acele sisteme care gândesc si actioneaza ca oamenii, în sensul ca gândesc rational si actioneaza rational.

- Elaine Rich: inteligenta artificiala este domeniul care studiaza cum se face ca sa se execute cu calculatorul electronic sarcini pentru care omul este astazi cel mai bun.

- Mihai Draganescu: inteligenta artificiala este o derivata a inteligentei naturale care capata forme concret sociale, în sensul ca dezvolta inteligenta sociala în mod direct si indirect, ca urmare a manifestarii intereselor în activitatea economico-sociala.

4. Specificati si comentati politicile managerilae asupra cunoasterii.

Sistemele inteligente joaca un rol interesant în politicile manageriale asupra cunoasterii referitoare la: (1) competitivitatea firmei, (2) calitatea totala, (3) rapiditatea reactiei fata de competitori, (4) reducerea costurilor, (5) coerenta si dinamism în comportament. Datorita faptului ca, astfel de politici sunt considerate cele mai rentabile pentru întreprindere specialistii insista asupra managementului cunoasterii, aspect care necesita capitalizarea si transmiterea cunoasterii (know-how, savoir-faire), largirea patrimoniului de cunoastere prin tezaurizare ajungandu-se la fundamentarea conceptului de memoria intreprinderii - (ansamblul bunurilor nemateriale care constituie principala bogatie a întreprinderii.

Flux de expertiza

Flux de cunoastere

Str. Sistemica a intreprinderii.

Observații:

Anul 3 CIG

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Subiecte Posibile - Sisteme Expert.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
15 013 cuvinte
Nr caractere:
87 702 caractere
Marime:
92.25KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sisteme de Operare
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Sus!