Sisteme de Operare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

SO in final este un program care controleaza executia programului de aplicatie si actioneaza ca o interfata intre programele de aplicatii si componenta hardware a unui sistem de calcul. In rezumat se poate considera ca are trei obiective majore:

- Conveniente. Un SO trebuie sa faca calculatorul prietenos in momentul utilizarii.

- Eficienta. Un SO trebuie sa asigure o utilizare eficienta a resurselor in deosebi a resurselor costisitoare UCP, RAM si altele.

- Posibilitatea de a evolua. Un SO trebuie astfel proiectat si construit incat sa permita o dezvoltare efectiva, testand si introducand functii(necesare asistarii programelor de aplicatie) in sistem fara a se interfera cu serviciile.

SO ca interfata intre utilizator si calculator

Sistemul de calcul trebuie privit ca o structura pe nivele.

Utilizatorul realizeaza programe de aplicatii in general fara a cunoaste in mod riguros componenta hardware. Astfel utilizatorul final vede sistemul de calcul in functie de setul de aplicatii. O aplicatie poate fi codificata intr-un program de aplicatie. Programul de aplicatie scris intr-un limbaj de programare este compilatsub forma unui set de interactiuni in limbaj masina, care este complet responsabil pentru controlul componetei hardware, conducand la un task complex. Acest task implica activarea unui set de programe de sistem(astfel de programe sunt referite ca utilitare). Aceste implementari frecvente apeleaza functii care realizeaza: creearea programului, managementul fisierelor si controlul dispozitivelor de I/E. Programatorul face uz de aceste facilitate in faza de creare a programului. In timp ce programul este in rulare, el evoca programe utilitare care executa anumite functii. Cel mai important program de sistem este SO. Sistemul de operare defineste detaliile hardware pentru programator si ofera si pune la dispozitia acestuia o interfata pentru a utilizasistemul de calcul. SO actioneaza ca un mediator reducand efortul programatorului pentru programul aplicatii punandu-i la dispozitie facilitate si servicii.

SO ofera servicii in urmatoarele domenii:

- Dezvoltare de programe. SO ofera o varietate de facilitate si

servicii:asista programatorul in faza de realizare a programului, depanare si editarea programului. Aceste servicii sunt sub forma unor programe utilitare, nu fac parte din nucleul SO si sunt oferite ca instrumente pentru dezvoltarea programelor de aplicatii.

- Executia programului. Un numar mare de task-uri sunt

solicitate la faza de executie a unui program. Un program poate fi trecut din stare „gata” in stare de executie numai daca el(sau parti ale lui) se gasesc in RAM. In acest caz instructiunile si datele aferente(programatorului) trebuie sa fie incarcate in RAM, dispozitivele de I/E trebuie activate si alte resurse pregatite. SO manipuleaza toate aceste sarcini in locul utilizatorului.

- Accesul la dispozitivele de I/E. Solicitarile fiecarui dispozitiv

implica un set de instructiuni sau semnale de control pentru operare. SO ofera o interfata uniforma care ascunde aceste detalii, astfel ca programatorul poate accesa aceste dispozitive utilizand doar „read” si „write”.

- Controlul accesului la fisiere. In cazul fisierelor, pentru SO

controlul include o intelegere detaliata nu numai a naturii dispozitivului de I/E dar si structura datelor continute in fisierele de pe mediul de memorat. Trebuie retinut faptul ca in sistemele cu N utilizatori SO trebuia sa ofere mecanisme pentru a controla accesul la fisiere si la operatii care se pot executa asupra unui fisier.

- Accesul la sistem. In cazul sistemelor publice sau partajate, SO

controleaza accesul la sistem in totalitate si specifica resursele instalate in sistem. Functiile de acces la sistem trebuie sa asigure protectia sistemului fata de utilizatorii neautorizati si protectia utilizatorilor intre ei. SO asigura protectia resurselor si datelor fiecarui utilizator in parte si rezolva conflicte care apar in procesul de competitie pentru resurse.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de Operare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 679 cuvinte
Nr caractere:
9 753 caractere
Marime:
10.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sisteme de Operare
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Sus!