Limbaj de procesare a textelor - SED

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract Limbajele de procesare a textelor sunt limbaje care manipuleaza secvente de text .

Sed este un program simplu, dar puternic, utilizat pentru a aplica diferite transformări unei secvenţe de text. Citeşte fişierele de intrare linie cu linie apoi modifică fiecare linie corespunzător regulilor specificate într-un limbaj simplu şi apoi afişează linia. Iniţial a fost creat ca un utilitar UNIX de către Lee E. McMahon la Bell Labs între 1973 şi 1974 dar acum este disponibil pe aproape orice sistem de operare care suporta o linie de comanda. Sed este folosit de useri, programatori, si in general de oricine lucreaza cu fisiere text . Este o unealta foarte utila pentru editare de text deoarece reduce timpul pentru a efectua o munca repetitiva dobandind acelasi rezultat . Sed foloseste expresii regulate si are acelasi rezultate ca in cazul editarii manuale a textelor , doar ca este redus considerabil timpul necesar pentru a realiza aceasta sarcina.

Cuvinte cheie : sintaxa sed, optiuni sed,

operanzi, expresi

regulate, comenzi.

I. INTRODUCERE

Limbajele de procesare text sunt acele limbaje care fac editari asupra unor secvente de text , adica modifica, inseareaza sau sterge linii de text.

Cateva limbaje de procesare text sunt: awk, sed, perl.

Definitie: Sed este un Stream EDitor .

Sed este un editor de text non-interactiv, care citeste unul sau mai multe texte , face cateva operatii sau un set de operatii si afiseaza apoi textul modificat.

Sed este tipic utilizat pentru a extrage parti dintr-un fisier text , folosind cautari de „pattern” adica de sabloane text sau substituie multiple ocurente a unui sir dintr-un fisier. Este important deoarece utilizand sed se va economisi mult timp in editarea unui text , iar rezultatele vor fi aceleasi ca si in cazul folosirii editarii manuale.

II. CUPRINS

Sed foloseşte două buffere: input si hold. Acestea sunt numite în paginile de manual sed ca "pattern space" şi "hold space". Pentru majoritatea editoarelor, buffer-ul hold nu este necesar, el devine activ doar dacă se foloseşte o comandă care se referă la el. Iniţial buffer-ul hold conţine o linie vidă.

Ciclul folosit de sed până la epuizarea intrării constă din paşii:

1. Dacă buffer-ul de intrare este gol, sed citeşte următoarea linie din intrare şi o plasează în buffer. Buffer-ul de intrare poate să nu fie gol dacă ciclul anterior a fost terminat cu comanda 'D' ( nu se citeşte altă linie şi se aplica paşii următori).

2. Inspectează comenzile din script, executându-le pe cele selectate.

3. Dacă script-ul nu a fost terminat prin comenzile 'd' sau 'D' şi dacă ieşirea nu a fost suprimată prin opţiunea -n, conţinutul buffer-ului este scris la ieşirea standard şi buffer-ul de intrare este golit. În anumite cazuri este mai convenabilă suprimarea ieşirii normale şi realizarea acesteia explicit prin comenzile 'p' sau 'P'.

Observații:

Referatul a fost prezentat in cadrul departamentului de informatica romana al facultatii de matematica-informatica din cadrul Universitatii de Vest Timisoara

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Limbaj de Procesare a Textelor - SED.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 890 cuvinte
Nr caractere:
9 721 caractere
Marime:
15.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sisteme de Operare
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Profesorului:
Aritonie Ovidiu
Sus!