Istoric Windows

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1 Interface Manager

Windows nu a fost de la inceput un sistem de operare, ci o interfata grafica pentru sistemul de operare MS-DOS (un sistem de operare care oferea functii minimale de management pentru fisiere si un framework pentru rularea aplicatiilo. Nu existau API-uri avansate care sa le permita programatorilor sa dezvolte programe complexe). Prima alegere a echipei Microsoft pentru numele interfetei grafice a sistemelor de operare MS-DOS a fost Interface Manager, dar la insistentele lui Rowland Hanson, omul de marketing din acea vreme de la Microsoft, denumirea a fost schimbata in Windows. Mai atractiv si mai sugestiv pentru publicul tinta.

Trebuie sa stim ca PC-urile anului 1985 rulau ca sistem de operare MS-DOS 2.0. Datorita introducerii mouse-ului, se simtea nevoia folosirii unei interfete grafice care sa ii puna in valoare potentialul. Comenzile DOS erau in continuare principala modalitate de interactiune cu sistemul de operare, dar se intrevedeau perspective mai bune. Pe piata existau interfete grafice Top View (dezvoltata de IBM), VisiOn (VisiCorp) sau GEM (Graphics Environment Manager de la Digital Research). Ultimele doua sufereau din lipsa de aplicatii, iar asa cum s-a dovedit ulterior, un sistem de operare + interfata grafica are succes in masura in care sunt destule aplicatii care sa ruleze peste ele.

Prima versiune era un simplu mediu grafic (rudimentar si foarte greoi daca il privim cu experienta de acum) care functiona peste sistemul de operare MS-DOS. In componenta sa intrau cateva programe, printre care Paint, Windows Write, un calendar, un notepad si un ceas. Majoritatea programelor rulau in continuare sub mediul MS-DOS prin intermediul shell-ului MS-DOS Executive si aveau nevoie de aplicatii speciale/drivere daca trebuiau sa interactioneze cu diver-sele periferice atasate. La vremea respectiva s-au pus bazele unor API-uri care vor putea fi folosite pentru crearea de aplicatii pentru interfata grafica. Cerintele minime de sistem erau 256K de memorie si o unitate de disc capabila sa citeasca floppy-uri double sided.

Au mai fost lansate alte doua versiuni de Windows 1.0, si anume 1.03 in 1986 si 1.04 in 1987 plus pachetul DDL (un set de drivere pentru monitoarele si imprimantele momentului). Necesarul de memorie a-l PC-ului a crescut la 320Kb.

2 Windows 2.03

La sfarsitul anului 1987, a fost lansata versiunea 2.03 a lui Windows, tot o interfata grafica pentru sistemul de operare, de aceasta data pentru MS-DOS 3. Necesarul de memorie a crescut la 512K. A fost adaugat suportul pentru conversia fonturilor si a fisierelor Paint catre versiunea 2.0. Tot atunci au aparut si primele versiuni ale aplicatiilor Excel si Word pentru Windows. Modul de alocare a memoriei era unul de tip real-mode, capabil sa lucreze cu un maximum de 1MB.

Anii 1988 si 1989 au marcat lansarea a inca doua versiuni de Windows, 2.10 si 2.11 cu un necesar de memorie de 512Kb de memorie si MS-DOS 3.0, plus prezenta obligatorie a unei unitati floppy si a unui hard disk. Folosirea mouse-ului este optionala, dar binevenita. Driverul de memorie HYMEM.SYS permitea folosirea primilor 64Kb de memorie extinsa pentru Windows. Numarul de periferice pentru care erau incluse drivere era foarte mic. In plus, sunt rezolvate nenumarate bug-uri legate de stabilitate si modul de conlucrare cu dispozitivele periferice.

Principala imbunatatire de Windows 2.0 fata de versiunea precedenta se refera la posibilitatea ca ferestrele aplicatiilor sa se suprapuna in loc sa fie aliniate; tot acum s-a introdus terminologia de minimizare/maximizare.

Numarul tot mai mare de adepti pe care ii castiga Windows-ul se simte in progresele pe care le inregistreaza interfata grafica, intr-un timp relativ scurt.

3 Windows 3.0

Anul 1990 marcheaza un moment important in istoria Windows – lansarea lui Windows 3.0. A fost primit de piata destul de bine, mai ales datorita faptului ca s-a introdus conceptul de multitasking. Windows-ul rula in mod protected, iar alocarea memoriei prin intermediul “386 enhanced mode” permitea folosirea HDD pentru stocarea anumitor informatii, lucru ce se foloseste si astazi. Conceptul de memorie swap va incepe sa fie pregnant in Windows de acum inainte, cu toate ca Windows-ul suporta pana la 16 MB de memorie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoric Windows.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 737 cuvinte
Nr caractere:
20 348 caractere
Marime:
14.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sisteme de Operare
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Profesorului:
Luminita Guzu
Sus!