Comparația a trei motoare de căutare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

www.clusty.com

Clusty a luat nastere in Pittsburgh, in 2004 atunci cand compania de software de cautare Vivisimo a decis sa aplice tehnologia de cautare care a castigat si premii pe internet.

Vivisimo a fost fondat in 2000 de trei oameni de stiinta care au decis sa atace problema supraincarcarii cu informatii in cautarea pe internet. Astfel, in loc sa se concentreze asupra asezarii rezultatelor gasite de motoarele de cautare, acestia au realizat ca gruparea rezultatelor pe subiecte sau “clustering”, faciliteaza descoperirea rezultatelor dorite.

La prima vedere, www.clusty.com pare o pagina usor de utilizat, cu cateva butoane si un logo simplu. Fata de alte motoare de cautare, clusty este unul “curat” si facil de utilizat.

Exista doua butoane, advanced si preferences care sunt pozitionate chiar in dreptul casetei in care se introduc termenii cautati. Prin intermediul acestor butoane se pot selecta anumite detalii care pot conduce la o cautare mai specifica, restrangand rezultatele la cele mai relevante. Daca se apasa pe advanced se poate alege direct website-ul de unde se vor selecta rezultatele cautarii (ex: myspace.com, gov, co.uk). De asemenea, exista un numar de 32 de limbi in care se poate cauta, printre care si limba romana. Se poate selecta tipul fisierelor (DOC, PDF, PPT, XLS), numarul aproximativ de rezultate care sunt necesare si se poate mentiona daca se doreste activarea filtrului pentru informatii nerecomandate minorilor. In meniul preferences se pot selecta numarul de rezultate afisate per pagina, numarul de clustere pentru pagina de inceput, optiunea de deschidere a rezultatelor in alta pagina sau in pagina initiala, informatiile care sunt afisate pentru fiecare rezultat si cateva taburi care restrang si mai mult cautarea (ex: web, stiri, imagini, wikipedia, bloguri, locuri de munca, cumparaturi).

In pagina principala, deasupra casetei de cautare, sunt disponibile tab-urile ce faciliteaza cautarea. Astfel, atunci cand se cauta o informatie de ex in stiri, prin apasarea butonului corespunzator, sunt disponibile o serie de optiuni ce triaza rezultatele dupa subiecte, dupa surse (ex: NY Times, Reuters) si dupa sectiunea in care sunt incluse. Dupa caz, se regasesc pe aceasta pagina si definitii ale termenilor cautati pentru o mai buna intelegere a subiectelor abordate.

Exista si optiunea de alegere a marimii fontului pentru informatiile rezultate.

In cazul unor cautari de imagini, se pot preciza marimea, numele, tipul imaginilor (ex: jpg, gif) si url-ul.

In josul paginii de start sunt disponibile cateva butoane care trimit la informatii despre motorul de cautare clusty, despre firma care a dezvoltat acest site, despre tehnologia utilizata si multe altele. Atentia mi-a fost atrasa de sectiunea de privacy, care explica utilizatorilor clusty ca ei nu sunt monitorizati si ca pe acest site nu sunt necesare inregistrari si adrese de e-mail. Acest lucru poate fi observat si prin faptul ca pe prima pagina nu exista optiuni ca sign in si join now, spre deosebire de numeroase alte motoare care le contin.

Un alt aspect observat este lipsa in josul paginii a invitatiei de a face din www.clusty.com homepage, lucru prezent la numeroase alte pagini.

Analiza SWOT:

Puncte tari:

1. simplitatea in utilizare

2. tehnologia utilizata, folosirea cluster-elor ca metoda inovativa si eficienta de cautare

3. activitatea utilizatorilor clusty nu este monitorizata, deci intimitatea lor este protejata

Puncte slabe:

1. nu te poti inregistra pe www.clusty.com

2. nu iti poti seta www.clusty.com ca pagina de start pentru browserul tau

Oportunitati:

1. o perceptie pozitiva asupra noii tehnologii de grupare a rezultatelor pe categorii, care faciliteaza gasirea informatiilor dorite

2. dorinta utilizatorilor de internet de a folosi motoare de cautare simple si eficiente

Amenintari:

1. concurenta masiva existenta pe piata, google.com, yahoo.com, msn.com;

2. utilizatorii nu sunt obisnuiti cu acest mod de cautare prin intermediul gruparii pe categorii

Observații:

www.clusty.com, www.excite.com, www.genium.ro

Academia de Studii Economice

Facultatea de Comert

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comparatia a Trei Motoare de Cautare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 856 cuvinte
Nr caractere:
10 213 caractere
Marime:
789.97KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sisteme de Operare
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Sus!