Arhitectură - programe utilitare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere . 1
Programe Utilitare . 1
1. Arhivatoare
2. File Manager
3. Utilitare Multimedia
4. prezentarea generala a programului WORD . 7
Bibliografie . 12

Extras din referat:

Programe Utilitare

Introducere :

In ultimii ani pe piata software-ului au inceput sa apara din ce in ce mai multe

programe utilitare, de la simple programele freeware de inchis calculatorul la o anumita ora pana la aplicatii bazate pe tehnologii web. Utilitarele, fie ca sunt freeware sau shareware au o importanta diferita pentru fiecare utilizator, aduca un novice in calculatoare nu se va preocupa asa de curand de grafica 2D si/sau 3D, cum nici un avansat nu va avea nevoie de mai multe programe de arhivare, spre exemplu. Fiecare utilitar se ocupa de functionarea corecta a sistemului de operare (firewall-uri, antivirusi) sau usurarea muncii utilizatorului (arhivatoare, organizatoare, playere multimedia, etc).

1.Arhivatoare

Segmentul de piata ocupat de programele de arhivare este foarte dinamic si deschis. Multe programe apar si dispar in intervale de timp relativ scurte. Versiuni noi ale programelor de varf apar si ele frecvent si vin continuu cu imbunatatiri mai mult sau mai putin inspirate. Clasamentele se schimba la fiecare astfel de aparitie. Iar interesul in acest segment este foarte mare. Aplicatiile de arhivare, sau de compresie, sunt prezente pe piata software de foarte mult timp. Acestea permit impachetarea si compresarea mai multe fisiere intr-unul singur, pentru a reduce dimensiunile acestora si pentru a economisi spatiul pe harddisk. Bineinteles, acest spatiu nu este foarte scump in momentul actual, dar acest tip de aplicatii au devenit mult mai importante si datorita Internet-ului. Motivul este evident.

Este mult mai usor sa realizezi un download doar al arhivei ce contine, de exemplu, kit-ul

unui program, decat sa se incarce separat fiecare din fişierele respective. La aceasta se mai adaugă şi compresia, un element deloc de neglijat ţinând cont că, totuşi, lăţimea de bandă nu este nelimitată şi timpul suplimentar petrecut online costă. Dar şi de partea serverului ce oferă fişierele spre download acest fapt reprezintă un avantaj, deoarece va putea servi mai mulţi clienţi, ca urmare a faptului că timpul petrecut cu unul din aceştia este mai mic datorită volumului mai redus de date ce se transferă.

Aceste utilitare permit deci crearea unor fişiere arhivă (în general fişiere .zip) ce

cuprind o serie de fişiere obişnuite, împachetate într-o formă comprimată. Pe lângă beneficiul evident al salvării preţiosului spaţiu de pe hard disc, aceste arhive permit deci şi transferul unei cantităţi mai mari de date într-un timp mai scurt de pe Internet, uşurează manipularea mai multor fişiere de dimensiuni reduse, copierea unor fişiere de dimensiuni mari pe mai multe dischete - procedeu de "spargere" denumit spanning. Unele programe de compresie (cum ar fi PKZip, WinZip sau NetZip) pot servi şi ca soluţii bune de backup.

Un utilitar pentru arhivarea fişierelor asigură, în general, următoarele operaţii:

• arhivarea fişierelor, a directoarelor sau a structurii arborescente;

• ştergerea, adăugarea şi mutarea de noi fişiere într-o arhivă;

• reîmprospătarea arhivei;

• actualizarea arhivei;• extragerea fişierelor, a directoarelor sau a structurilor arborescente dintr-oarhivă;• alegerea metodei de comprimare;

• crearea arhivelor multivolum;

• schimbarea proprietăţilor unei arhive;

• afişarea listei cu conţinutul unei arhive;

• verificarea integrităţii arhivei;

• codificarea arhivei şi accesul la ea prin parolă.

Standardul cel mai răspândit la ora actuală şi de altfel şi cel preferat pentru arhivarea programelor disponibile pentru download, este formatul ZIP. Totuşi, acesta nu dispune de cele mai bune rate de compresie, în momentul de faţă fiind depăşit de standardele ACE şi RAR. De ce este totuşi preferat ZIP-ul? Răspunsul este simplu. Este cel mai „bătrân" între formatele cu performanţe, prin urmare şi cel mai cunoscut. De altfel, el a fost introdus de către PKWare în 1989, PKWare deţinând şi la ora actuală supremaţia între produsele ce folosesc acest standard. PKZip 2.70 pentru Windows are cele mai bune performanţe generale la ora actuală, deci, dacă sunt urmărite performanţe echilibrate între timpul necesar operaţiilor de arhivare şi ratele de compresie, aceasta este soluţia cea mai bună.

Dar modul în care standardele rivale se dezvoltă acum ridică un mare semn de

întrebare asupra liderului în compresia datelor. Va pierde ZIP-ul bătălia pentru supremaţie? Răspunsul la această întrebare rămâne să îl aflăm în viitor, deoarece ACE şi RAR (acestea fiind standardele pretendente) au încă deficienţe la capitolul timp. Şi timpul costă. Ar mai trebui să amintim însă şi despre standardele ARJ şi JAR, ambele dezvoltate de Arj Software. De aproximativ doi ani nu a fost lansată nici o versiune nouă care să prezinte îmbunătăţiri semnificative ale acestora sau o versiune pentru Windows.

După clarificarea opţiunii standardului, se ridică problema alegerii efective a

aplicaţiei, a utilitarului folosit. Dacă se preferă folosirea altui standard decât Zip, atunci totul se rezumă la alegerea între Win RAR şi Win ACE, amândouă oferind rate de compresie excelente şi timpi relativ egali. Dacă însă se va opta pentru folosirea unui standard Zip atunci situaţia este puţin mai dificilă, acest lucru datorându-se numărului destul de ridicat al programelor de compresie ZIP. Ratele de compresie ale acestora sunt, în general, egale, singurele diferenţe notabile fiind sesizate la viteză şi, bineînţeles, la ergonomie şi funcţionalitate. Un bun utilitar de compresie este esenţial pentru utilizatorii de orice nivel. Windows-ul nu oferă nici o alternativă la compresarea fişierelor, utilitarul DriveSpace nefiind destinat acestui scop. Din fericire, majoritatea programelor de gestiune a fişierelor (de tip "File Managere") oferă suport şi pentru comprimarea fişierelor, aşa că dacă vom utiliza un file manager, probabil nu vom avea nevoie de un program de compresie separat. Pe de altă parte, programele dedicate oferă şi facilităţi suplimentare, cum ar fi cazul NetZip-ului care permite reînnodarea unei sesiuni dedownload de pe Internet, facilităţi ce nu se regăsesc în file managere. Dacă nu folosim un astfel de program de gestiune a fişierelor, atunci utilizarea unui program de compresie separat are sens.

Comparând rezultatele mai multor programe de compresie, se observă că toate

folosesc aproape aceeaşi metodă de compresie, însă prezintă diferenţe notabile în

performanţă: cel mai rapid pare a fi PKZip 2.6 şi WinZip 7, iar cel mai lent TurboZip 1.

Cei doi favoriţi permit comprimarea/decomprimarea fişierelor pentru arhivare de lungă durată, backup, mutare, trimitere prin e-mail sau copiere pe discuri floppy, totul într-un mod extrem de uşor.

Observații:

Romano-Americana AN1 SEM1

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arhitectura Programe Utilitare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 499 cuvinte
Nr caractere:
24 095 caractere
Marime:
28.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sisteme de Operare
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Profesorului:
Cezar Botezatu
Sus!