Transportul sistemului de semnalizare nr 7 peste rețelele IP

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Arhitectura SS7 3
1.1 Notiuni generale
1.2 Stack-ul protocolului SS7 3
1.2.1.1 Conexiune Fizica 4
1.2.1.2 Transfer de date 4
1.2.1.3 Nivelul de Retea 4
1.2.1.4 Protocoale, User si Application Parts 5
2. NGN (Next Generation Network) 6
2.1 Arhitectura NGN 7
3. SIGTRAN
3.1 Notiuni generale 8
3.2 Descrierea SIGTRAN 9
3.2.1 Descrierea Grupului de Lucru SIGTRAN 9
3.2.2 Arhitectura Protocolului SIGTRAN 9
3.3 De ce ar fi nevoie de un nou Protocol de Transport 10
3.4 Stream Control Transport Protocol (SCTP) 11
3.5 Message Transfer Part 2 Peer-to-Peer Adaptation (M2PA) 13
3.6 M2UA 14
3.7 Compararea între M2PA si M2UA 15
3.8 M3UA (Message Transfer Part 3 User Adaptation) 16
3.9 SUA 17
3.10 Compararea între SUA si M3UA 19
4.Concluzii 20
5.Glosar 21
6. Bibliografie 22

Extras din referat:

1. Arhitectura SS7

Semnalizari = totalitatea schimburilor de informatii între echipamentele de telecomunicatii în scopul accesului automat al unui client (cel care are initiativa solicitarii serviciului) la diverse servicii furnizate de echipamentele de telecomunicatii (ex. servicii de transport de canale vocale, canale de date, circuite virtuale de transport date, acces la servere pentru servicii cu valoare adaugata).

1.1 Notiuni generale

Sistemul de Semnalizare nr. 7 (Common Channel Signaling System No. 7 (SS7 sau C7)), având ca metoda de transport utilizarea canalelor din multiplexurile digitale, impreuna cu noua sa extensie SIGTRAN, având ca metoda de transport reteaua IP. SS7 este un standard global pentru telecomunicatii definit de ITU-T. Acesta defineste procedurile si protocolul prin intermediul caruia elementele din retelele PSTN si PLMN fac schimb de informatie de semnalizare pentru stabilirea conexiunilor, rutare si control.

Reteaua si protocolul SS7 sunt folosite pentru:

- Stabilirea, managementul si terminarea apelului.

- Autentificarea utilizatorilor mobili, roaming celular

- Portabilitatea numarului local (local number portability -LNP)

- Servicii de numere scurte / numere verzi

- Posibilitati avansate în apel (call forwarding, afisarea numarului apelant, conferinte audio)

- Comunicatii securizate

1.2 Stack-ul protocolului SS7

Stack-ul reprezinta locatii de pastrare ale datelor care pot fi accesate într-o consecutivitate fixa. Stack-ul SS7, comparat cu modelul OSI (Open Systems Interconnection) este prezentat în Fig.Nr1.

1.2.1Nivelul 1 SS7: Conexiune Fizica

Este nivelul conexiunii fizice, ar fi identic cu primul nivel OSI. SS7 specifica interfetele fizice ce vor fi folosite (V.35, DS1, DS0A, DS3, etc.).

1.2.2Nivelul 2 SS7: Transfer de date

Asigura transmiterea secventiala a pachetelor de mesaje SS7. Ca si nivelul legaturii de date la modelul OSI, are grija doar de transmiterea pachetelor de la un nod la altul si nu la destinatia finala în retea. Numerotarea secventiala se foloseste pentru a determina daca au fost pierdute anumite pachete. Fiecare link foloseste propria numerotare pentru aceste verificari. SS7 utilizeaza verificarea CRC-16 pentru determinarea erorilor si cererile ce retransmisie

1.2.3Nivelul 3 SS7: Nivelul de Retea

Nivelul de retea depinde de niv2, pentru a face rutarea, functii de distribuire si discriminare a mesajelor.

Discriminarea mesajelor determina cui îi este adresat mesajul. Aceasta functie determina daca mesajul este local sau distant. Mesajele determinate ca distante sunt transmise în continuare catre functia de rutare.

Distribuirea Mesajelor ofera functii de management la link-uri, de rutare si de trafic.

Managementul link-urilor. Aceasta functie foloseste LSSU (Link Status Signal Unit) pentru a informa nodurile adiacente despre problemele pe link-uri. Nivelul 3 va transmite prin nivelul 2 mesaje LSSU, notificând despre natura problemei si statutul link-ului. O alta forma de management de link-uri sunt mesajele de changeover si changeback. Aceste mesaje informeaza nodurile adiacente despre necesitatea transmiterii peste alte link-uri. Cât timp traficul este rutat pe cai alternative, niv3, realiniaza link-ul în cauza. Dupa realiniere, se transmite un mesaj de changeback, informând despre posibilitatea de trecere prin acest link. De obicei mesajele de changeback sunt urmate de mesaje de acknowledgement.

Managementul rutelor. Aceasta functie ofera metode pentru rerutarea traficului în jurul nodului defectat sau congestionat. Managementul rutelor informeaza celelate noduri despre statutul nodului afectat. De obicei aceste mesaje nu sunt generate de nodul defectat sau congestionat, ci de vecinii acestuia.

Managementul traficului. Aceasta functie ofera controlul fluxului daca un nod a devenit congestionat. Aceasta permite retelei sa controleze fluxul anumitor mesaje bazându-se pe protocol. Managementul de trafic lucreaza cu partea de user în nodul afectat. Spre exemplu, daca ISUP nu este disponibil la un anumit nod, un mesaj de management de trafic poate fi trimis nodurilor adiacente, informându-le ca ISUP nu este disponibil, insa fara a afecta mesajele TCAP din acelasi nod.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul Sistemului de Semnalizare nr 7 peste Retelele IP.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
4 936 cuvinte
Nr caractere:
28 003 caractere
Marime:
334.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Profesorului:
Eugen Borcoci
Sus!