Sistemul de Semnalizare SS7

Previzualizare referat:

Extras din referat:

SISTEMUL DE SEMNALIZARE 7

Sistemul de semnalizare 7 (SS7) este un standard de semnalizare în canal comun creat la sfârsitul anilor 1970 de catre International Telecommunication Union Telecommunication Standardization Sector (ITU-T), cunoscut si sub numele de Consultative Committee for International Telegraph and Telephone (CCITT). SS7 este derivat din SS6, sistem de semnalizare care a reprezentat prima generatie de semnalizare în canal comun, realizat la sfârsitul anilor 1960. Initial, SS7 a fost destinat pentru aplicatiile de control în telefonie si a cunoscut o expansiune importanta dxe când a fost creat si pâna în zilele noastre, ajungându-se ca SS7 sa contina functii pentru aplicatii cum sunt operatii cu baze de date, tranzitii, operatii de retea, precum si Integrated Services Digital Network (ISDN). SS7 este folosit pentru a asigura semnalizarea în afara benzii în Public Switched Telephone Network (PSTN)-reteaua telefonica publica comutata, realizând stabilirea legaturii telefonice, mentinerea si eliberarea ei, permitând astfel schimbul de informatii, rutarea apelurilor, taxarea, precum si oferirea suportului pentru serviciile retelelor inteligente - Inteligent Network (IN). Protocolul SS7 este important pentru apelurile prin Voice over IP (VoIP) si pentru modul de intercomunicare cu PSTN. Aceasta intercomunicare este critica pâna la stabilirea ei, de ea depinzând succesul solutiilor VoIP în retelele telefonice de astazi, deoarece intercomunicarea cu o infrastructura de voce de 100 de ani nu este o sarcina simpla de îndeplinit si ar fi naiv a crede ca ar fi o problema usor de rezolvat. SS7 furnizeaza un protocol comun pentru semnalizare, mesagerie, precum si interfatare, datorita caruia se pot îmbunatatii diferitele tipuri de echipamente.

Obiectivul SS7 a fost realizarea unui standard global pentru semnalizarea retelei telefonice. Acest lucru nu s-a întâmplat însa, deoarece au fost dezvoltate mai multe variante la nivele nationale, cum ar fi standardele American National Standards Institute (ANSI) si Bell

Communications Research (Bellcore) folosite în America de Nord, iar în Europa, standardul Telecommunication Standards Institute (ETSI).

Acest capitol trateaza standardele definite de ITU-T pentru SS7 si acopera urmatoarele aspecte:

- SS7 Elemente de retea si legaturi

- SS7 Tipuri de protocoale si mesaje

- SS7 Exemple si etapele apelurilor

ARHITECTURA DE RETEA A SS7

Procolul SS7 este utilizat într-o retea pentru a comuta mesajele de informatii în vederea stabilirii, administrarii si eliberarii apelurilor telefonice, prin asigurarea semnalizarilor de retea. Nodurile de retea SS7 sunt echipate cu functii si facilitati pentru a deveni puncte sau elemente de retea SS7.

SS7 este un canal comun de semnalizare în retea, în care toate informatiile de semnalizare sunt transmise pe un singur plan de semnalizare. Planurile de semnalizare si circuitele de voce sunt separate logic.

Retelele SS7 au trei elemente de semnalizare: Service Switching Point (SSP), Signal Transfer Point (STP) si Service Control Point (SCP), si au câteva tipuri de legaturi, asa cum sunt ilustrate în Figura 1. Acest capitol trateaza în detaliu elementele de semnalizare si legaturile de semnalizare.

Elemente de Semnalizare

Elementele de semnalizare, referite si sub numele de puncte de semnalizare, puncte terminale, elemente de schimb, comutatoare sau noduri, separa reteaua de voce de reteaua de semnalizare. Toate elementale de semnalizare se identifica cu un cod numeric de punct. Fiecare mesaj de semnalizare contine codul adresei punctului sursa si destinatie.

Elementele de retea folosesc tabele de rutare pentru a dirija mesajele pe calea optima. Elemetele de retea ruteaza mesajele de semnalizare si asigura accesul catre reteaua SS7 si catre bazele de date.

Figura 1: Arhitectura retelei SS7

În figura 2 se arata cele trei tipuri de elemente de semnalizare ale retelei SS7, care sunt:

- SSP-urile (Service Switching Point); sunt puncte terminale sau comutatoare în tandem care conecteaza circuitele de voce si executa functiile de semnalizare necesare pentru initierea si terminarea apelurilor;

- STP-urile (Service Transfer Point) realizeaza rutarea tuturor mesajelor de semnalizare în reteaua SS7;

- SCP-urile (Service Control Point) asigura accesul la bazele de date pentru informatiile de rutare aditionale folosite la procesarea apelurilor. De asemenea SCP-ul este elementul cheie pentru furnizarea aplicatiilor IN pe reteaua telefonica clasica.

Urmatoarele paragrafe trateaza amanuntit cele trei elemente de semnalizare ale retelei.

Observații:

Universitatea Transilvania Brasov

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de Semnalizare SS7.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.2/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
13 569 cuvinte
Nr caractere:
70 860 caractere
Marime:
384.45KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Profesorului:
Romanca Vasile
Sus!