Rețele Sociale Dinamice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cuvinte cheie: rețea socială, teoria grafurilor, grade, noduri, precizia interacțiunilor, puterea influenței, precizia prietenilor,

Rezumat

În urma unei ample cercetări asupra comunităţii pre-hispanice din zona de sud-vest a Americii, cercetare condusă de antropologul Barbara Mills de la Universitatea din Arizona, arată că menţinerea legăturilor la distanţă era posibilă cu mult înainte de apariţia reţelelor moderne de socializare.

Studiul a vizat nu mai puţin de 800.000 de obiecte din ceramică pictată şi 4.800 de artefacte specifice culturii materiale din 1200-1450 e.n., practicată pe teritoriile unde astăzi se găsesc Arizona şi New Mexico. Cercetătorii au urmărit să vadă cum au evoluat reţelele sociale într-un context demografic dinamic, în care singurul mijloc de transport era mersul pe jos, iar singura cale de comunicare era cea orală.

Pentru a-şi forma o imagine cuprinzătoare a lumii de atunci, oamenii de știință au folosit analiza aplicată a reţelelor sociale, o metodă relativ nouă în domeniul arheologiei, care studiază relaţia dintre indivizi, gospodării şi aşezări umane, nu doar realităţile de sine stătătoare din interiorul acesteia.

Cercetătorii au descoperit că aceleaşi tipuri de ceramică pictată erau create şi folosite în sate aflate la cca 250 de kilometri depărtare, ceea ce sugerează că distanţa geografică nu era un impediment pentru dezvoltarea unor reţele sociale interactive, în cadrul cărora oamenii făceau nu doar schimburi ale produselor activităţii lor, ci şi transmiteau diverse cunoştinţe şi informaţii.

Internetul ca suport al comunităţilor virtuale poate fi definit ca suma interacţiunilor

informaţionale interumane realizate prin utilizarea reţelelor interconectate. Chiar dacă definiţia propusă cuprinde chiar elementele-cheie: informaţia (internetul nu are sens

în lipsa informaţiei), schimbul (raţiunea de a fi a internetului constă în schimbul de informaţii), latura umană (beneficiarii schimburilor informaţionale sunt întotdeauna oamenii; așadar nu există sens al schimburilor informaţionale între două sisteme informaţionale, fără coordonare umană) şi substratul tehnic (este nevoie de un mijloc tehnic pentru realizarea interacţiunilor informaţionale între oameni).

Teoria grafurilor

Informal, un graf (grafic) este un set finit de puncte (dots), vârfuri sau noduri conectate între ele prin legături (linkuri) numite margini sau arcuri. Este vorba despre o diagramă care arată vizual relaţiile dintre anumite variabile (puncte).

Mai formal, un graf simplu este format dintr-un set de vârfuri ale unui triunghi şi seturile de perechi ce leagă între ele aceste vârfuri numite linii sau margini ale triunghiului.

Două noduri sunt adiacente dacă sunt conectate printr-o singură linie. Un circuit este o cale care se termină în acelaşi punct unde începe, iar un loop este un circuit dus-întors pe o singură latură între două puncte. Un loop este o curbă ce uneşte un vârf cu el însuşi. Un drum este o secvenţă de paşi consecutivi ce unesc câte două noduri ce trebuie parcurs pentru a traversa un graf.

O rețea socială este, în general vorbind,o hartă a relațiilor dintre indivizi care indică modurile în care ei sunt conectați prin diverse grade de familiaritate începând de la cunoștințe întâmplătoare sau persoane necunoscute până la legături de strânse de prietenie.

Analiza rețelelor sociale sau teoria rețelelor este o tehnică utilizată foarte des în sociologie ,antropologie dar și în studiile organizaționale și se concentrează asupra modului de a rezolva problemele, de a conduce organizaţiile şi de a atinge obiectivele propuse.

Relaţiile sociale între indivizi sunt descrise în teoria reţelelor sociale în termeni de noduri şi

legături. Nodurile sunt persoanele propriu-zise din reţea, iar legăturile sunt relaţiile dintre aceste persoane. Reţeaua este,din punct de vedere tehnic,o hartă a legăturilor remarcante dintre nodurile ce fac obiectul unui studiu,prin muchiile ce le leagă.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele Sociale Dinamice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 206 cuvinte
Nr caractere:
16 249 caractere
Marime:
176.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!