Rețele de calculatoare

Extras din referat:

Introducere

Volumul mare de informatii vehiculate, diversitatea si distribuirea lor pe largi arii teritoriale-au avut ca efect necesitatea asigurarii unor functii foarte importante în cadrul procesului de prelucrare a datelor: comunicarea si conectivitatea. Prin asigurarea comunicarii între sistemele de calcul, se pot transmite si receptiona date si mesaje. Prin asigurarea conectivitatii sistemelor de calcul se pot partaja: date distribuite în diferite locatii, indiferent de distanta dintre aceste locatii, aplicatii si echipamente hardware.

DEFINITIE:

O retea de calculatoare este formata dintr-un ansamblu de calculatoare conectate între ele. Calculatoarele pot sa faca schimb de date si pot folosi în comun resursele (imprimare, discuri, aplicatii). Fiecare calculator îsi pastreaza independenta de executie si de gestiune a propriilor resurse.

RETELELE DE CALCULATOARE AU APARUT PENTRU:

Folosirea în comun a unor resurse fizice scumpe(imprimante si hard-discuri). Este mai ieftin daca se cumpara o singura imprimanta, pe care sa o foloseasca în comun mai multe calculatoare, decât daca se cumpara câte o imprimanta pentru fiecare calculator.

Folosirea în comun a unor date. Aceleasi date pot fi modificate de mai multe persoane, pe calculatoare diferite. La un moment dat, este posibil ca pe mai multe suporturi de informatie(de regula dard-dicurile) sa existe variante ale aceluiasi set de date. Aceste modificari trebuie corelate între ele pentru a actualiza setul de date. Este mai simplu ca actualizarea sa se faca prin intermediul retelei de calculatoare, pe un set de date care se gaseste pe un singur suport de informatie. La acest suport de informatie vor avea acces toate persoanele care au drept sa modifice acele date.

ASIGURAREA FUNCTIEI DE COMUNICARE SI CONECTIVITATE SE FACE DE CATRE:

Echipamente hardware. Aceste echipamente se adauga la configuratia calculatorului pentru a pregati fizic purtatorul de date (curentul electric, undele electromagnetice) prin care se realizeaza comunicarea între cele doua calculatoare. Din aceasta categorie fac parte modemul si placa de retea.

Mediul prin care se asigura legatura fizica. Acest mediu asigura fizic transportul datelor de la un calculator la altul(reprezinta calea pe care circula informatia). În functie de purtatorul de date folosit, mediul prin care se asigura legatura poate fi: prin cablu de diferite tipuri, care asigura diferite calitati transmisiei(cablu coaxial, cablu cu fibra optica) si fara cablu(unde radio obisnuite, unde laser, unde radio prin satelit-satelitul este un amplificator sau repetor de semnal purtator de informatie, construit ca un sistem de transmisie a microundelor în spatiu care preia informatiile emise într-o locatie si le retransmite catre alta locatie).

Software-ul prin care se asigura comunicarea si conectivitatea calculatoarelor, adica legatura logica. Aceste programe trebuie instalate atât pe calculatorul emitator, cât si pe calculatorul receptor. Ele pregatesc logic semnalul purtator de date, la emisie, si realizeaza refacerea lui, la receptie.

Observații:

prezentare realizata in pp despre retele de calculatoare

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele de Calculatoare.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Marime:
104.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Profesorului:
Arnautu V
Sus!