Rețele de calculatoare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prezentul referat contine arhitectura unei retele de calculatoare formata din 50 de calculatoare situate in 5 birouri care contine urmatoarele servere firewall, proxy, DNS, DMZ si mail.

Retea proiectata mai jos este compusa din 5 office-uri a cate 10 calculatoare fiecare.

Fiecare birou e prevazut sa functioneze individual. De asemenea fiecare birou are cate un printserver cu o imprimanta atasata. In vederea stocarii centralizate a documentelor fiecare birou are cate un fileserver. Printserverul si fileserverul local se conecteaza la acelasi switch (Cisco Catalyst 2900) in care se conecteaza calculatoarele (sau laptop-urile) biroului respectiv.

Toate birourile/pc-urile fac parte din clasa 192.168.1.0/24

Cele 5 switch-uri locale se conecteaza la un switch central Layer3 care are functii de routare. Pe acel switch central se definesc cele 5 vlan-uri care conecteaza birourile. In fiecare vlan se includ si porturile switchului in care sint conectate serverele.

In cazul in care cade legatura cu switch-ul central fiecare birou poate lucra individual (exceptand mailul) deoarece fiecare statie /laptop are windows xp sau vista acestea autentificandu-se din cache.

In switch-ul central (de layer 3 ) se conecteaza serverele necesare de pe reteaua interna: serverul Directory Services si backup-ul lui, serverul Central Fileserver, serverul Central Mail System. Switch-ul folosit va fi Cisco Catalyst 2948.

Din motive de securitate clasa de ip va fi diferita de cea a birourilor (192.168.2.0/24) .

Serverul directory Services e un domain controller. Fiecare calculator din birou, respectiv laptop se autentifica pe un Active Directory central de unde se stabilesc permisiunile si drepturile resurselor din retea.

Active Directory este o implementare a serviciilor de directoare LDAP (LDAP este un protocol standard, stabilit de Internet Engineering Task Force , care ofera utilizatorilor unei retele, posibilitatea de a cauta si modifica informatiile dintr-un Directory Service.). Aceasta implementare e folosita de Microsoft în cadrul sistemelor de operare Windows. Astfel "Active Directory" pune la dispozitia administratorilor un mediu flexibil cu efect global pentru: asignarea permisiunilor, instalarea programelor, innoirea securitatii. Prin folosirea Active Directory traficul prin reteaua interna este redus.

Serverul de fisiere central stocheaza datele din serverele locale de fisiere. Serverul poate fi configurat sa faca copii de siguranta ale datelor existente, pe un alt harddisk, pe dvd, etc.

Toata compania foloseste un sistem de mail pentru domeniul intern (exchange, lotus sau altceva). Din motive organizatorice se folosesc 2 domenii (internet si intranet). Daca cineva din reteaua interna trimite un mail care nu face parte din intranet, serverul Central Mail System il forward-eaza catre serverul de mail din DMZ (External Mail Relay Server). Active Directory joaca rol de DNS intern (Domain Name System). Daca am folosi un singur domeniu, trimiterea unui mail in intranet ar incarca inutil reteaua externa.

Observații:

Este prezentat cum se face o retea de 50 de calculatoare in 5 birouri diferite

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele de Calculatoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
999 cuvinte
Nr caractere:
5 741 caractere
Marime:
11.00KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Profesorului:
Doru Coroban
Sus!