Internetul ca o Rețea Socială Complexă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Reţelele sociale

O reţea socială este o structură socială compusă din noduri (ce reprezintă indivizi sau organizaţii) care sunt legate prin una sau mai multe tipuri de interdependenţă cum ar fi: valoare, viziune, prietenie, schimb, relaţii sexuale, conflict etc. Structurile rezultate sunt deseori foarte complexe.

Analiza reţelelor sociale examinează relaţiile sociale in termeni de noduri si arce.Nodurile reprezintă actorii individuali din retea iar arcele relaţiile dintre actori. Numeroase studii au scos in evidenţă faptul că reţelele sociale operează la mai multe nivele, de la familii până la naţiune, şi joacă in un rol important în determinarea modului în care pot fi rezolvate unele probleme, cum sunt conduse organizaţiile etc.

Studiul reţelelor sociale a devenit în ultimele secole o tehnică importantă utilizată in domenii precum sociologie, antropologie, socio-psihologie, economie, biologie. Etc. Iniţial oamenii au utilizat ideea de reţea socială pentru a sugera complexitatea diferitelor tipuri de relaţii dintre membrii unor sisteme sociale la mai multe niveluri.Ulterior analiza reţelelor sociale a evoluat de la o metafora sugestivă catre o paradigmă, cu propiile sale teoreme si metode. Oamenii de ştiinţă fie studiau reţelele intregi (toate legaturile ce conţin relaţii specifice intr-o populaţie) sau reţelele personale (legăturile pe care anumiţi indivizi le au cu restul comunităţii)

În analiza reţelelor sociale s-au evidenţiat câteva tendinţe:

-studierea sistemelor sociale non-restrictive (de la comunităţile nonlocale până la link-urile dintre website-uri)

-concentrarea pe modul în care structutura legăturilor afectează indivizii şi relaţiile lor

-în comparaţie cu analizele care presupun că socializarea în cadrul unor norme detemină comportamentul, analiza reţelei urmăreşte să determine măsura în care structura şi compoziţia conexiunilor influenţează normele.

Forma reţelei sociale are un rol important în determinarea utilităţii reţelei pentru indivizi. Reţelele sociale mici şi strânse pot fi mai puţin folositoare pentru membrii săi decât reţelele sociale cu legaturi slabe pentru indivizii din afara reţelei principale. Reţele deschise, cu multe legături slabe, sunt cele care oferă mai multe posibilităţi de a introduce noi ideii şi oportunităţi membrilor decât reţelele închise cu legături strânse. Cu alte cuvinte un grup de prieteni care au activităţi doar în interiorul grupului prezintă aceleaşi cunoştinţe si oportunităţi. În schimb un grup de indivizi conectaţi la alte sisteme sociale au acces la mai multe informaţii. Pentru a avea succes individual este mult mai indicat să ai cat mai multe conexiuni cu o varietate de reţele decît să ai multe conexiuni într-o singură reţea.

Serviciile de tip reţea socială

Serviciile de tip reţea socială utilizează software pentru a construi reţele sociale on-line pentru comunităţile de oameni ce au interese si activităţi comune sau sunt interesaţi să exploreze interesele şi activităţile altora.

Noţiunea de calculatoare inviduale conectate electronic ce pot forma bazele interacţiunii sociale şi relaţionării mediate de calculator a fost sugerată foarte devreme (The network nation-. Roxanne Hiltz,Murray Turoff 1978) schiţând efectiv cum comunicarea mediată de calculator(precum internetul) ar trebui dezvoltată în acest sens.

Observații:

Academia de Studii Economice

Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Internetul ca o Retea Sociala Complexa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 066 cuvinte
Nr caractere:
10 459 caractere
Marime:
307.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!