Previzualizare referat:

Extras din referat:

File Transfer Protocol

FTP înseamna "File Transfer Protocol" ("Protocol pentru Transferul de Fişiere") si se defineste ca fiind un protocol ("limbaj") specializat de tip client-server prin intermediul caruia se fac transferuri de fisiere intre calculatoarele conectate in reteaua internet. Serverele sint calculatoarele care stocheaza fisierele si care transmit ("servesc") copii ale acestora oricarui calculator (aflat in postura de "client") care le solicita acest lucru.

Pe Internet există servere speciale de FTP cu care calculatorul personal (care se afla in postura de client) poate intra in contact daca se foloseste un program special numit "client FTP". Cu ajutorul acestui program se pot face diverse operatii cu fisiere intre calculatorul client si calculatorul server.

Cele doua actiuni de baza care se pot realiza cu un client FTP sint descarcarea si incarcarea de fisiere. Descarcarea de fisiere ("download") inseamna copierea de fisiere de pe server pe calculatorul personal. Incarcarea de fisiere ("upload") inseamna copierea unor fisiere de pe calculatorul personal pe server. Se pot face si alte actiuni pe un server FTP cum sint redenumirea fisierelor, mutarea, sincronizarea sau chiar stergerea lor.

Programele de tip client FTP nu mai sint folosite foarte mult in ultima vreme de catre majoritatea internautilor, in principal datorita faptului ca transferul de fisiere se poate face prin protocolul HTTP folosind doar exploratorul de Internet ("browser") cu care toti internautii sint deja familiarizati. Mai mult, exploratorul se poate conecta la serverele FTP şi poate descărca fişiere de pe acestea.

Serverele FTP sunt in principal niste containere de fisiere in care internautii pot gasi multe lucruri utile. O alta utilizare curentă a softurilor client FTP este pentru actualizarea siturilor web, in special cind este vorba de transferuri mari de fisiere, cind actualizarea trebuie facuta periodic sau cind serviciul care ofera gazduirea sitului nu permite alt tip de actualizare. Din aceste motive internautii trebuie sa ştie sa foloseasca un program de tip client FTP.

Modelul FTP

În cadrul figurii 1 am reprezentat o configuratie tipica pentru operatiile FTP. În centrul operatiilor se situeaza interpretoarele de protocol si procesele de transfer a datelor. Interpretoarele de protocol realizeaza interpretarea comenzilor FTP, ele comunicînd prin intermediul conexiunii de control. Procesele de transfer a datelor stabilesc si mentin canalul de date.

Interfaţa utilizator "apară" utilizatorul de comenzile si replicile FTP. Altfel spus, atunci cînd utilizatorul doreste transferul unui fisier el da comanda get. În spatele acestei comenzi utilizator se ascund alte comenzi ale protocolului printre care figureaza si RETR. Traducerea comenzii get în RETR este realizata de catre interfata utilizator.

Programele FTP sînt de doua tipuri (din punct de vedere al interfeţei): cu meniu sau cu linie de comandă. Multe dintre programele FTP care ruleaza sub UNIX sînt în stilul linie de comandă. Altfel spus, sub UNIX, utilizatorul lanseaza programul FTP si apoi tasteaza comenzi la un prompt FTP exact în modul în care o face la prompt-ul sistemului de operare. Daca vorbim despre programele FTP sub Windows atunci trebuie spus ca acestea oferă utilizatorului posibilitatea folosirii meniurilor, cutiilor de dialog, butoanelor de comandă.

Organizarea datelor

Pentru ca FTP a fost proiectat astfel încît sa lucreze cu diferite platforme, tipuri de fisiere si seturi de caractere, este nevoie ca utilizatorul sa aleaga dintr-o varietate de optiuni oferite Aceste optiuni se împart în patru categorii: tipul fisierelor, formatul fisierelor, structura fisierelor si moduri de transmisie.

În privinta tipurilor de fisiere FTP recunoaste patru categorii: local, binar, ASCII si EBCDIC. Vorbim despre fisiere locale atunci cînd sistemele aflate în legatura folosesc octeti de marimi diferite. La transferul fisierelor binare (de tip imagine) continutul este considerat ca un sir continuu de octeti. Adica nu se atribuie vreo semnificatie speciala valorii unui octet (ca de exemplu carriage-return pentru sfîrsitul unei linii). Daca ar fi sa facem o statistica a operatiilor de transfer atunci am putea observa ca de cele mai multe ori fisierele sînt tratate ca fisiere binare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • FTP.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 877 cuvinte
Nr caractere:
15 951 caractere
Marime:
27.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!