Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Programele Firewall

Un firewall poate ţine la distanţă traficul Internet cu intenţii rele, de exemplu hackerii, viermii şi anumite tipuri de viruşi, înainte ca aceştia să pună probleme sistemului. În plus, un firewall poate evita participarea computerului la un atac împotriva altora, fără cunoştinţa utilizatorului. Utilizarea unui firewall este importantă în special dacă există conexiune permanentă la Internet.

Un firewall este o aplicaţie sau un echipament hardware care monitorizează şi filtrează permanent transmisiile de date realizate între PC sau reţeaua locală şi Internet, în scopul implementării unei "politici" de filtrare. Această politică poate însemna:

• protejarea resurselor reţelei de restul utilizatorilor din alte reţele

• controlul resurselor pe care le vor accesa utilizatorii locali.

2. Tipurile de firewall existente

În general există 2 tipuri de Firewall

1. Firewall software

2. Firewal hardware

Un Firewall Software reprezintă un program de filtrare a traficului pe baza unui calculator personal

Un firewall hardware cooperează îndeaproape cu un program de routare, are examinează fiecare pachet de date din reţea (fie cea locală sau cea exterioară) ce va trece prin serverul gateway, pentru a hotărî dacă va fi trimis mai departe spre destinaţie sau nu. De asemenea, un firewall include sau lucrează împreună cu un server proxy care face cereri de pachete în numele staţiilor de lucru ale utilizatorilor.

3. Algoritm de lucru a unui firewall

De fapt, un firewall, lucrează îndeaproape cu un program de routare, examinează fiecare pachet de date din reţea (fie cea locală sau cea exterioară) ce va trece prin serverul gateway pentru a determina dacă va fi trimis mai departe spre destinaţie. Un firewall include de asemenea sau lucrează împreună cu un server proxy care face cereri de pachete în numele staţiilor de lucru ale utilizatorilor. În cele mai intalnite cazuri aceste programe de protecţie sunt instalate pe calculatoare ce indeplinesc numai această funcţie şi sunt instalate în faţa routerelor.

Există două metode de blocare a traficului folosite de firewalluri. Astfel un firewall permite orice fel de trafic atâta timp cât nu este îndeplinită o anumită condiţie sau blochează traficul atâta timp cât nu este îndeplinită o condiţie. Paravanele de potecţie pot să se ocupe de tipul de trafic sau de adresele şi porturile sursei sau destinaţiei. Acestea pot să folosească un set de reguli pentru analizarea datelor aplicaţiilor pentru a determina dacă traficul este permis. Felul în care un firewall determină ce trafic este permis depinde de stratul reţelei (network layer) la care operează. În următoarea diagramă este prezentată funcţionarea firewall-urilor.

Observații:

UNIVERSITATEA TEHNICĂ A MOLDOVEI

FACULTATEA RADIOELECTRONICĂ ŞI TELECOMUNICAŢII

CATEDRA OPTOELECTRONICĂ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Firewall.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 701 cuvinte
Nr caractere:
9 006 caractere
Marime:
389.47KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Profesorului:
Chihai Andrei
Sus!