Clasificarea virușilor informaționali

Cuprins referat:

1. Noţiunea de virus
2. Clasificarea dupa criterii, tipologia viruşilor
* Dupa mediul de raspindire
- Virusii de boot
- Virusii de fisiere
- Virusii macro
* Dupa particularitatile algoritmului de lucru
- Viruşi invizibili (Stealth virus)
- Viruşi rezidenţi (Rezident virus)
- Viruşi polimorf (Polymorphic virus)
- Viruşii spioni (Spyware virus)
- Virus morfic (Morphic virus)
- Virus nerezident (Runtime virus)
3. Măsuri de protecţie

Extras din referat:

Un virus este un program care se auto-copiaza si infecteaza un calculator fara permisiunea utilizatorului. De multe ori aceste programe produc pagube pe calculatorul gazda prin stergerea de fisiere, defectarea programelor legitime sau chiar reformatarea hard-diskului. Alteori pot ocupa resursele calculatorului incetinind functionarea celorlaltor programe, sau pot afisa diverse mesaje sau imagini.

Viruşii BOOT - au diferite reacţii. Ei se încarcă în memorie înaintea sistemului de operare, transferă conţinutul de BOOT în alt sector, amestecă datele. Infectează orice disc logic al hard discului şi orice dischetă care se introduce în unitatea de dischete. Tot în această categorie intra şi viruşii care infectează tabela de partiţii a hard discului. Găsindu-se în tabela de partiţii, ei se încarcă în memorie înaintea sectorului de BOOT.

Viruşii de fişiere - se fixează de regulă pe fişierele cu extensia EXE sau COM. Cînd programul infectat este rulat, virusul se activează rămînînd de cele mai multe ori rezident în memorie pentru a infecta orice program se va lansa în execuţie. Dacă ar fi numai atît, ar fi simplu ! Din păcate viruşii de fişiere sunt de mai multe tipuri. Pînă acum am descris tipul "clasic". Cei mai mulţi dintre viruşii de fişiere actuali sunt poliformi (se mai numesc mutanţi sau evolutivi). Ei sunt codificaţi, conţinînd doar o mică parte - modulul de decodificare - necodificată. În momentul activării virusului, modulul de decodificare intră în acţiune şi decodifică restul virusului. Corpul virusului mai conţine - evident, veţi zice - şi un modul de codificare.

Viruşii macro fac parte dintr-o nouă generaţie de viruşi de fişiere. Viruşii macro infectează documente, nu programe. Ei pot infecta numai documentele create cu programe care folosesc limbaje macro (Word, Excel). Un exemplu de limbaj macro este WordBasic, care este inclus în Microsoft Word 7.0.

Un virus macro odată activat poate redefini comenzi ale programului care a deschis documentul, cum ar fi salvarea sau tipărirea la imprimantă. Cel mai des acesta modifică comanda de salvare a fişierelor (Save As din meniul File), astfel încît fişierele vor fi salvate numai ca şabloane (template-uri - de exemplu .DOT pentru Word), dar cu extensia specifică documentelor (în exemplul nostru .DOC). În final virusul infectează fişierul sablon global (de exemplu template-ul NORMAL.DOT în cazul programului Microsoft Word), virusînd apoi prin intermediul acestuia orice document care se va deschide.

Infecţiile cu un virus macro se răspîndesc mult mai rapid decît infecţiile cu viruşi obişnuiţi, deoarece documentele sunt des folosite şi circulă mai mult decît alte tipuri de fişiere.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clasificarea Virusilor Informationali.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Marime:
166.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Profesorului:
Chihai Andrei
Sus!