Adrese IP CIDR

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Deoarece, la ora actuala, se conecteaza la Internet câte o noua retea la fiecare 30 de minute, Internetul se confrunta cu doua probleme critice:

" Depasirea numarului de adrese IP disponibile

" Depasirea capacitatii tabelelor de rutare globale

" Depasirea numarului de adrese IP

Exista un numar maxim de retele si gazde carora le pot fi alocate adrese IP unice de 32 biti. Initial s-au utilizat clasele de adrese A, B ,C. Pentru identificarea acestora s-a utilizat primul octet (convertit în zecimal):

Adresa Clasa # Biti în ID-ul de retea # Biti în ID-ul de gazda Domeniul de adrese (zecimal)

Clasa A 8 biti 24 biti 1-126

Clasa B 16 biti 16 biti 128-191

Clasa C 24 biti 8 biti 192-223

Utilizând clasele, schema de adresare în Internet poate suporta:

" 126 retele de clasa A (cu maximum 16,777,214 gazde/retea fiecare) +

" 65,000 retele de clasa B (cu maximum 65,534 gazde/retea fiecare) +

" peste 2 milioane retele clasa C (cu maximum 254 gazde/retea fiecare)

Deoarece adresele de pe Internet au fost alocate conform schemei de adresare pe clase, au rezultat o multime de adrese neutilizate (risipa). De exemplu, daca sunt necesare 100 de gazde, va fi alocat un domeniu de clasa C si tot ramân neutilizate 154 de adrese. Ca rezultat, numai 3% din adresele alocate sunt utilizate !!! CIDR a fost creat pentru a permite o alocare mult mai eficienta a adreselor IP.

" Depasirea capacitatii tabelelor de rutare globale

Odata cu cresterea numarului de retele conectate la Internet a crescut si numarul de rute. S-a estimat ca, în câtiva ani, routerele de pe backbone-urile Internetului vor atinge limita numarului de rute pe care le pot suporta.

Chiar utilizând cele mai noi tehnologii în domeniul routerelor, valoarea teoretica maxima a numarului de intrari intr-o tabela de rutare este de approximativ 60,000. Daca nu s-ar fi facut nimic, capacitatea maxima a tabelelor de rutare ar fi fost atinsa în 1994 si Internetul si-ar fi oprit cresterea.

Cum a fost rezolvata problema?

Comunitatea Internetului a dezvoltat doua solutii:

" Restructurarea alocarii adreselor IP în scopul cresterii eficientei

" Agregarea ierarhica a rutarii în scopul minimizarii numarului de intrari în tabelele de rutare

" Restructurarea alocarii adreselor IP

CIDR (Classless Inter-Domain Routing) înlocuieste sistemul clasic de alocare al adreselor IP pe baza claselor, prin utilizarea unui prefix generalizat de retea. În locul limitarii ID-urilor de retea (sau "prefixelor") la 8, 16 sau 24 biti, CIDR utilizeaza în mod curent prefixe cuprinse între 13 si 27 biti. Astfel, pot fi alocate blocuri de adrese de gazda cuprinse între 32 si peste 500,000 . Aceasta permite alocarea de domenii de adrese mult mai apropiate ca numar de necesitatile unei organizatii.

In cadrul CIDR nu mai exista o delimitare rigida între ID-ul de retea si cel de gazda (pe baza de octeti) à separarea între ID-ul de retea si cel de gazda se poate face oriunde în interiorul unui octet.

Adresa CIDR arata ca o adresa IP standard de 32-biti, dar se termina cu prefixul IP de retea (IP network prefix). De exemplu, în adresa CIDR

206.13.01.48/25

"/25" indica faptul ca primii 25 biti sunt utilizati pentru identificarea retelei, iar restul bitilor sunt pentru identificarea gazdei.

Alta interpretare: cu CIDR, o singura adresa IP poate fi utilizata pentru a desemna mai multe adrese IP unice. De exemplu:

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Adrese IP CIDR.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 660 cuvinte
Nr caractere:
20 745 caractere
Marime:
227.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!