Viața și opera Sfântului Ioan Damaschin

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
Capitolul I: Viata si opera Sfantului Ioan Damaschin
Concluzii
Bibliografie
Introducere

Extras din referat:

Sfantul Ioan Damaschinul, considerat ultimul părinte bisericesc, în ordine cronologică. Unul din cei mai importanți gânditori ai Bizanțului, de origine arameică-siriană. Spirit enciclopedic, a încercat să realizeze o sinteză de vaste proporții, a întregii cunoașteri a epocii sale, în spirit creștin, proiectul său fiind comparabil, prin proporții, cu cel aristotelic.

Imnograf neintrecut, autor de sinteze dogmatice, Sfantul Ioan Damaschin este cunoscut mai ales datorita tratatelor scrise in apararea cinstirii icoanelor, chipul sau fiind adeseori intalnit in frescele din bisericile ortodoxe .

Sf. Ioan Damaschin este cel mai cuprinzător teolog răsăritean al perioadei III patristice. Alături de Leonţiu de Bizanţ şi Maxim Mărturisitorul, el e izvorul cel mai sigur şi mai ortodox al învăţăturii patristice a acestei perioade. El nu e un compilator, cum s-a zis, ci un sistematizator şi un sintetizator al teologiei creştine de până la el. Fără a fi original, el are meritul de a fi elucidat cele mai multe probleme ale teologiei vremii lui, îndeosebi ale teologiei icoanelor, în formule care au devenit clasice de atunci . Dogmatica sa e manualul clasic al doctrinei creştine. El e un scriitor ales care se impune prin claritate, conciziune şi densitate. Sf. Ioan Damaschin este un transmiţător de texte, idei şi tradiţii mai vechi ca el, cu deosebire în lucrarea sa, Sfintele Paralele. El a îmbogăţit Octoihul cu frumoase cântări şi 1-a sistematizat în bună parte. El a fost o mare personalitate bisericească în care s-au împletit minunat credinţa lui fierbinte în Dumnezeu, întinsa lui ştiinţă teologică şi profană şi desăvârşita lui smerenie călugărească. El încheie perioada III patristică şi întreaga literatură patristică printr-o viaţă personală de culmi duhovniceşti şi prin opere teologice din aproape toate domeniile, care ni-1 înfăţişează ca pe un mare encicloped şi ca pe un reprezentant al scolasticii începânde. Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte la 4 decembrie.

Capitolul I: Viata si opera Sfantului Ioan Damaschin

Sfantul Ioan Damaschin s-a nascut in Damasc, de aici si numele de Damaschin, la inceputul celei de-a doua jumatati a secolului VII, dintr-o familie nobila si bogata, care se gasea in fruntea administratiei fiscale a Siriei inca de la inceputul secolului VII. Cu toate ca Siria a avut nefericirea sa treaca sub diferite stapiniri, totusi membrii familiei lui Damaschin, care ocupau succesiv aceasta inalta dregatorie, nu au fost inlaturati din functia lor. Cel care face celebra familia lui Damaschin, a fost bunicul teologului nostru, Mansur, care a avut nefericitul rol de a trata capitularea Damascului la 4 septembrie 635 in mainile arabilor .

Lui Mansur, i-a succedat Serghie, tatal Sfantului Ioan Damaschin, care prin situatia sociala pe care o avea, a dat fiului sau, Ioan, o educatie aleasa, angajand ca preceptor al lui si al fiului sau adoptive, Cosma, pe un calugar tot cu numele Cosma, originar din Italia, rascumparat din robie. Dupa moartea tatalui sau, probabil dupa anul 690, Ioan ocupa aceiasi dregatorie ca si tatal sau pana in anul 718, cand califul Omar II ( 717- 720) porneste o politica sangeroasa contra crestinilor. Probabil ca acest Omar i-a cerut lui Ioan sa-si mentina postul in stat in schimbul apostazierii sale, insa Sfantul refuza, sacrificandu-si rangul si situatia sociala pentru Mantuitorul Hristos .

Observații:

UNIVERSITATEA VALAHIA

FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXA ȘI ȘTIINȚELE EDUCAȚIEI

SPECIALIZAREA: TEOLOGIE PASTORALĂ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Viata si Opera Sfantului Ioan Damaschin.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 646 cuvinte
Nr caractere:
9 540 caractere
Marime:
19.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Profesorului:
Varlan Florin
Sus!